嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

請一菲一印有冇問題

大宅

我一菲一印, 就係唔想佢地太多交流, 點知好采佢地兩個都唔算計較一齊分野做(暫時啦)

本來想一人做一樣, 但係打到黎時係唔惦的, 有啲可以分到, 例如一早起身, 一個要洗奶樽, 一個掃地洗地, 分咗啲房一人負責一啲野, 邊啲野每日做, 每星期或每月做. 但例如兩個B 一齊喊, 一齊要食, 或一齊都要換屎片, 就要叫埋一齊做,

分得太清都好麻煩, 會計邊啲你邊啲我的, 總之比佢地知道有事兩個都會比人丙, 就唔咁大家推黎推去. 你可以襯坐月時睇下屋企的workflow點樣再安排, 一定要佢地樣樣都學, 到時你叫佢地幫咩手都得, 再睇下邊個邊樣另啲再安排.

若有陪月, 更加要用佢幫你train啲姐姐, 可以嘔少啲血

大宅

maplewood 發表於 14-10-9 15:07
我一菲一印, 就係唔想佢地太多交流, 點知好采佢地兩個都唔算計較一齊分野做(暫時啦)

本來想一人做一樣, 但 ...

你兩個姐姐做了多久?你要返工嗎?
我在想如一個姐姐照顧BB, 一個做家務,但又怕忙果個會眼紅得閒果個,會做得唔好多complain

大宅

mm_ho 發表於 14-10-9 16:25
你兩個姐姐做了多久?你要返工嗎?
我在想如一個姐姐照顧BB, 一個做家務,但又怕忙果個會眼紅得閒果個,會 ...
我個印半年多,開始熟手(well教佢抹bb pat pat要由上至下唔好抹返上去教咗兩個月),一個賓新到兩個月。我產假完就返工架啦
因為仲有個大仔,本來諗一個繼續湊大仔,另一個兩個b, 家務一人分一啲,但而家發現係分唔到咁清,有時A食飯,B要湊住先,所以都係要補位。若兩個湊b都算叫負責任同合理地小心(已經無任何期望會有”好"工人,就算賓“醒“啲,其實做野都係好粗糙,心地唔壞已經偷笑),不如一人一個b再分家務。最緊要係bb,驚你咁分嗰個做家務的阿姐到兩個b要一齊睇時(例如兩個一齊屎屎要換片,或一齊喊要食奶)唔幫拖

複式洋房

回覆:有冇媽媽請兩個工人,想問點分配工作

兩個菲姐姐,A主力照顧bb,B執屋、洗衫、煮飯。B姐姐可能要成日幫手照顧bb。朋友教最好A&B係姐妹,親戚,同鄉,friend之類。做熟咗,再同佢地傾下補多D錢放少D假得唔得,通常都ok,因為佢哋響屋企都有伴。

大宅

兩個菲姐姐,舊工人係我度做開, 宜家DIRECT HIRE請細妹, 兩姐妹自己分工, 舊主力照顧大女同bbs,新工人幫手同做多d家務。我覺得佢哋響屋企都有伴, 唔會揾工跳槽, 放假要一位留低,就算半夜餵奶都等佢地分工, 兩姐妹無計, 有時我都會叫舊工人点醒d新工人.

大宅

引用:兩個菲姐姐,舊工人係我度做開,+宜家DIRECT

原帖由 lalakelly 於 14-10-20 發表
兩個菲姐姐,舊工人係我度做開, 宜家DIRECT HIRE請細妹, 兩姐妹自己分工, 舊主力照顧大女同bbs,新工人幫手 ...
你個舊工人做咗幾耐?我工人新請,未知佢信唔信得過,唔敢叫佢介紹姐妹住。但兩個new born baby, 又要做家務,又要買餸,眼前呢一刻已經唔知點算好

大宅

其實兩個太熟都好驚架喎,要夾定啲野好容易。我有個朋友的菲姐兩姊妹一齊申請去加拿大,一齊惦咗,一齊走.....

大宅

我兩個菲,初頭安排一個全力湊孖b, 另一個主力做家務!但bbs番黎屋企後發現兩個工人都好似好吃力咁,一個基乎全日餵奶(bbs三個鐘一餐,每餐食一個鐘),另一個做晒全屋家務、煮飯洗衫,好似24小時都唔夠用咁,兩個都攰到頂唔順成面爆晒瘡-_-# 後來我改為佢地每人take care一個bb, 家務大家share做!咁就好好多,佢地宜家好了解自己負責果個bb嘅習性,照顧起上黎都較為有心,宜家兩個工人都比之前輕鬆同做得開心,仲成日可以有時間同bb玩㖭^_^

水晶宮

一人湊一個b,一個負責廚房野,一個負責廁所野。

大宅

引用:一人湊一個b,一個負責廚房野,一個負責廁

原帖由 diong 於 14-10-23 發表
一人湊一個b,一個負責廚房野,一個負責廁所野。
呢個方法ok wor
但洗衫熨衫抺麈抹地係咪洗廁所個姐姐做呢?

水晶宮

mm_ho 發表於 14-10-23 10:31
呢個方法ok wor
但洗衫熨衫抺麈抹地係咪洗廁所個姐姐做呢?
洗衣機在廚房是廚房姐姐,地拖在廁所是廁所姐姐

男爵府

回覆:有冇媽媽請兩個工人,想問點分配工作

我兩個菲一個湊BB多啲另一個做家務多啲,以BB野為先兩個都要做,至於家務一人一日輪住做,假期一個放六一個放日

大宅

引用:我兩個菲一個湊BB多啲另一個做家務多啲,以

原帖由 stellahoo 於 14-10-25 發表
我兩個菲一個湊BB多啲另一個做家務多啲,以BB野為先兩個都要做,至於家務一人一日輪住做,假期一個放六一個 ...
你兩個姐姐係咪分開請的?佢地本身識唔識?即係嗰日做家務嗰個凑少D BB?
夜晚BB瞓覺點安排?

大宅

我由BBS六個月開始請2個工人, 到最近BBS接近2歲, 終於炒咗一個, 而家得一個工人都handle到, 呢一年半期間不停換工人 (工人同另一個唔夾, 辭職! 另一個工人搞到我個大仔入急症, 炒!)

總括經驗:

- 每次去僱傭公司話請一個菲一個印, 次次都勸我唔好 (菲印相處唔到!)
- 當2個工人好friend時, 朝朝清晨細聲講, 大聲笑, 嘈住我2個仔瞓覺, 夜晚一食完飯齊齊呢入房打機, 唔幫手
- 當2個工人唔啱key時, 對住你那口那面, 換片一人換一個, 餵飯一人餵一個, 搞掂就走, 乜都分得好清楚, 唔會幫另一個, 出咗事問邊個做, 就冇人認 (推卸責任)!

所以真係迫於無奈 (因為孖B, 又冇屋企人幫手, 2公婆又要返工), 先至好請2個工人! 一個字: "煩"!!!

大宅

引用:我由BBS六個月開始請2個工人,+到最近BBS接

原帖由 lwylwck 於 14-11-25 發表
我由BBS六個月開始請2個工人, 到最近BBS接近2歲, 終於炒咗一個, 而家得一個工人都handle到, 呢一年半期間不 ...
工人搞到我個大仔入急症??唔係馬?點解㗎
咁你有冇請過一個菲一個印?
夜晚放心BB跟工人瞓?

大宅

回覆:mm_ho 的帖子

佢餵咗條2.5寸三文魚骨俾大孖食,佢當場咳血絲,事後個工人笑笑口講咗一聲sorry, 我成晚瞓唔到,唔炒咗佢,我對唔住個仔囉

大宅

引用:佢餵咗條2.5寸三文魚骨俾大孖食,佢當場咳

原帖由 lwylwck 於 14-11-26 發表
佢餵咗條2.5寸三文魚骨俾大孖食,佢當場咳血絲,事後個工人笑笑口講咗一聲sorry, 我成晚瞓唔到,唔炒咗佢, ...
更正:2.5cm (成寸長)

男爵府

引用:Quote:原帖由+stellahoo+於+14-10-25+發表

原帖由 mm_ho 於 14-11-24 發表
你兩個姐姐係咪分開請的?佢地本身識唔識?即係嗰日做家務嗰個凑少D BB?
夜晚BB瞓覺點安排?

...
我係分開請㗎本來請左第一個諗住ok後來發現唔掂先請第二個。工作方面如掃地一人掃一日,夜晚就一工人睇兩個BB基本上佢地無食夜奶間中會醒要暗我會幫下手,日間我會叫尼個工人休息一下,另一工人睇住BB。

男爵府

引用:佢餵咗條2.5寸三文魚骨俾大孖食,佢當場咳

原帖由 lwylwck 於 14-11-26 發表
佢餵咗條2.5寸三文魚骨俾大孖食,佢當場咳血絲,事後個工人笑笑口講咗一聲sorry, 我成晚瞓唔到,唔炒咗佢, ...
最尾點發現係工人自己話你知?

首頁

尾頁

跳至