爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

如题

男爵府

回覆:你地架車的水箱用緊cooler 定入水,入水又入乜野水?

正水箱換水就用白熊牌cooler 水溝蒸餾水。補充副水箱的話就用現貨一筒嘅水箱水。緊急的話就蒸餾水!

禁止訪問

男爵府

barony 發表於 14-10-9 10:12
回覆 三十歲男人 的帖子

大宅

引用:正水箱換水就用熊貓牌cooler 水溝蒸餾水。

原帖由 三十歲男人 於 14-10-09 發表
正水箱換水就用熊貓牌cooler 水溝蒸餾水。補充副水箱的話就用現貨一筒嘅水箱水。緊急的話就蒸餾水!

...
想請問在那買?贵唔貴?另外乜叫原裝一筒的水?不好意思,真係唔識!

男爵府

熊貓牌要加水溝稀釋,汽車零件舖有賣!一筒筒果啲通常係綠色,不用稀釋,一開蓋即用得,汽車用品舖有得賣!

男爵府

三十歲男人 發表於 14-10-9 10:06
正水箱換水就用白熊牌cooler 水溝蒸餾水。補充副水箱的話就用現貨一筒嘅水箱水。緊急的話就蒸餾水!

...

笑死人!
到底你知唔知副水箱作用呢?

大宅

回覆 HOSOH 的帖子

備用水箱??正水箱唔夠水就抽入去用??所以應該用同一隻coolant

大宅

我之前架車試過每三個月就著水箱燈。
好多人都話入支屈臣市入去就得,第一次入完,三個月又著,去車房,佢話肯定冇漏水,如是者,入左兩次,三個月後又著,走去買支原廠coolant $60,之後就冇問題。

結論係,我長期泊露天,加上咁多年冇加過coolant,水箱裹面幾乎全是水,好易蒸發,所以三個月就著一次。

大宅

買D幾十蚊不用稀釋綠色水箱水直接加就得啦,要溝水開果D coolant 大多數是車房用

男爵府

回覆 traveller632 的帖子

"冷卻水在吸收了引擎所產生的熱能之 後,溫度會逐漸升高,而其體積也會產生變化、慢慢膨脹,在經由水箱散熱後,體積又會慢慢縮小。在這熱漲冷縮的原理之下,冷卻系統的管路就會發生壓力的變化。冷卻系統是一套密閉的迴路,當壓力變大時,如果沒有適當的宣洩管道,冷卻水管就很容易經由這樣的變化而降低壽命。而在溫度下降的時 候,由於液體體積變小,所以管路內也會產生一個真空的負壓,同樣會造成管路的破壞。
這時候就需要一個額外的空間來容納這些熱漲冷縮時的液體變化:當水溫高、壓力高時,可以容納體積膨脹而多出來的冷卻水;當水溫低、壓力低時,可以補充體積減縮 而需要的水量。這就是副水箱的主要功能。"
所以副水箱係唔洗入水的,正常冷車時副水箱係冇水的。副水箱只係在熱車後冷卻水熱咗之後,水壓高時讓冷卻水流向副水箱;而在水壓低的時候讓冷卻水流回正水箱。透過這樣,調節冷卻水壓力在安全範圍之內。

洋房

大宅

引用:Quote:三十歲男人 發表於 14-10-9 10:06 正

原帖由 HOSOH 於 14-10-12 發表
笑死人!
到底你知唔知副水箱作用呢?
同意。蒸餾水洗車仲啱

大宅

副水箱平時都有水架
重有條高和低的水位線
水位低過條低水位線就要添加冷卻液
正常情況冷腳液因蒸發損耗很微少
整年也未必要補充
若果幾個月就減少至低過低水位線就唔算理想
可能有未能察覺的滲漏問題

大宅

引用:回覆 traveller632 的帖子\"冷卻水在吸收了

原帖由 HOSOH 於 14-10-13 發表

"冷卻水在吸收了引擎所產生的熱能之 後,溫度會逐漸升高,而其體積也會產生變化 ...
勁!

別墅

HOSOH 發表於 14-10-13 12:14

"冷卻水在吸收了引擎所產生的熱能之 後,溫度會逐漸升高,而其體積也會產生變化 ...
正常冷車時副水箱係冇水的 ? 真羞家仲學人拋書包!
Nathan Wong Daddy

別墅

XEE 發表於 14-10-14 13:24
副水箱平時都有水架重有條高和低的水位線
水位低過條低水位線就要添加冷卻液
正常情況冷腳液因蒸發損耗很微 ...

別墅

traveller632 發表於 14-10-12 13:51
回覆 HOSOH 的帖子

備用水箱??正水箱唔夠水就抽入去用??所以應該用同一隻coolant
正常應該用同一隻coolant, 不過你點知道廠用乜野coolant....

大宅

回覆 nathandaddy 的帖子

車原廠有出的,toyota, bmw, benz都有。

別墅

of course coolant la

首頁

尾頁

跳至