跳至

首頁

尾頁

大宅

我前日訓教果時,開始同妹豬講:[我地訓教,唔好食手指好唔好?]
妹豬又話[好....]喎~~
之後睇住佢想放手指入口果時,放係咀邊,諗左2-3秒就放但隻手,重覆左幾次都係咁!
有時我會出手,拖住佢隻手講:[唔食手指好唔好?]佢就唔同我鬥力,俾我拖住佢隻手!!

之後佢個內心好爭扎咁,捽下鼻/R下巴/了下鼻/R下面/搞下頭髮,佢都爭扎左好耐,我覺得好搞笑,但係又有D唔忍心,見佢內心咁爭扎(冇得食手指),心情好怪怪,不過我早過佢訓,所以唔知成唔成功~~

今晚妹豬成功左喇,而家4:00AM,我睇住佢訓,係冇食手指架!!

但係有時訓到好"淋"都會啜幾下~~

不過咁樣都算成功左啦~~

男爵府

好媽媽勳章

你囡囡就叻叻啦..我囝囝仍未有意思去介...
我已經用哂所有方法啦..講或介手指水又試過, 但都唔成功..
全校(包括老師.同學..)都知道我囝食手指:;pppp: ..

大宅

今日妹豬訓晏教,佢用張被come住自己,我見有d唔對路,走去睇下佢,原來個衰妹"哩"係被入面食手指......

之後我又同佢講:[唔食手指好唔好!]
佢就拎返隻手指出黎,唔訓晏教就繼續玩....

別墅

我之前都試過幫我個囡戒食手指, 開始時只係提佢"大個囡喇, 唔好再食手指好唔好, 你睇下, 手指又唔靚, 醜怪呀!" 佢又係答我"好!"所以每次當佢食既時候我會提佢. 試過兩三日, 好似ok咁. 但最終都係失敗:;pppp: . 之後便塗手指水. 話佢知係苦苦. 當佢食時便大喊, 佢唔敢再食. 再過兩日, 就轉食第二隻. 我便10隻手指都塗晒. 其實佢瞓覺時係好辛苦, 因為心隱好難戒. "典"好耐先瞓得著, 睇見佢好似戒毒咁. 都有d心痛架. 但為佢好, 要同一齊面對. 唯有常常鼓勵佢, 安慰佢. 爭扎左5日, 戒左了.

但.....之後佢病左, 夜晚好難呼吸, 瞓唔到覺, 又再食番先瞓到. 唉....無奈地畀佢食. 心想唯有之後再戒啦. 點知之後再塗手指水已無用了, 佢已經唔再怕苦, 當佢無到. 激死!! 而家仲越啜越實 tim. 比之前仲難攪. 都唔知點好. 有無人有經驗可以分享下呀??

大宅

唔知用"保嬰單+水"搽係手指度,BB會唔會食呢??

別墅

原文章由 Jackievv 於 08-2-28 03:20 AM 發表
唔知用"保嬰單+水"搽係手指度,BB會唔會食呢??

我個囡就一定食, 佢會佢唔怕食保嬰單. :;pppp:

如果再唔得, 我打算同佢塗白花油/辣椒仔(一兩滴)

大宅

原文章由 Siu-dor 於 08-2-28 11:02 發表

我囡無食手指的習慣,我唔知WORK唔WORK,朋友個囝係用膠布包住手指,好快戒咗~~

大宅

原文章由 Siu-dor 於 08-2-28 11:02 發表

我之前都有諗過,但係我怕妹豬眼訓果時會捽眼,白花油同辣椒仔都會好"也母"眼......

所以諗到用保嬰單,食左又唔怕,捽入眼都唔會"也母"~~

男爵府

好媽媽勳章

冇錯..落得重料, 又驚佢捽眼或真係食得太多唔好..

之前我都想試吓有好靚公仔膠布, 但晚上必定不可用, 唔係手指會爛..

咁佢晚上又會食返...

首頁

尾頁

跳至