跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家執好走佬袋未啊..我打算過多兩個星期就執啦..上次去產檢時..姑娘都有提醒我..嘻..好緊張啊..就快見到bb啦!!

大宅

我上年年尾已經開始買走佬袋嘅嘢~
而且一路都有執落袋....
我早兩日已經執好晒放左喺衣櫃度~

因為我自己比較無記性!
所以要一早開始執走佬袋,
一嚟,早d執好,唔駛成日心掛掛!
二嚟,對於我無咩記性嘅嚟講,
可以一諗起有咩未執/買,都仲有大把時間搞
我生第一胎時,4個月嘅時候已經執好晒放定係度tim呀~
今胎第二胎,有之前嘅經驗同無咁緊張,我都搞到而家先執好!

複式洋房

你第二胎啦...咁你既走佬袋一定咩都唔會漏啦!!我就好驚執少咗野..嘻嘻..
原文章由 mamaSTONE 於 08-2-24 21:30 發表
我上年年尾已經開始買走佬袋嘅嘢~
而且一路都有執落袋....
我早兩日已經執好晒放左喺衣櫃度~

因為我自己比較無記性!
所以要一早開始執走佬袋,
一嚟,早d執好,唔駛成日心掛掛!
二嚟,對於我無咩記性嘅嚟講,
...

子爵府

mamaSTONE
咁你既走老袋有d咩呀?我成日都驚執漏呀...

子爵府

大家可唔可以幫我望下我個走佬袋齊唔齊呀?

1 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本
2 紙巾2盒,初生嬰兒紙尿片一包, 莊生濕紙巾 / 連盒, 尿片墊, 大毛巾兩條, 面巾兩條
3 產婦衛生巾1包'非黏貼型' (入院時及剛生完時用, 因入院時若就生得, 就連內衣褲都不可穿)
4產婦衛生巾1~2包 “黏貼型”(生完配合網褲用) ,胸圍2個,網衭3~6兩條
5 保溫杯, 拖鞋, 面巾, 牙刷, 牙膏, 廁紙, 盒裝紙巾, 洗面奶, 面霜, 洗頭水, 沖涼液, 酒精, 沖洗bottle 等日用品 (有些醫院需自備一個熱水樽)
6 紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用), 小膠盆一個, 棉花一包 (清潔嬰兒臀部時用), 凡士林 (保護bb pat pat)
7 有些醫院要自帶嬰兒和尚袍 (並請標記孕婦姓名, 因怕姑娘推去沖涼時搞亂)
8 產後房床邊小柜上層可上鎖,如有需要,可以自備鎖及匙

子爵府

我買左要用o既野,但就未執野入袋~

大宅

may be it's my second baby, i am not ready of everything!

just started to collect old clothes from my friends. then i will go for a trip with my elder daughter this week.
then i must start to do everything!!!

there will be a baby show in jusco by end of this week, may be i will buy something la !

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 yeeyeey2k 於 08-2-25 10:37 發表
大家可唔可以幫我望下我個走佬袋齊唔齊呀?

1 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本
2 紙巾2盒,初生嬰兒紙尿片一包, 莊生濕紙巾 / 連盒, 尿片墊, 大毛巾兩條, 面巾兩條
3 產婦衛生巾1包'非黏貼型' (入院時及剛生完 ...

實在太齊全la,我就唔會買生完用既產婦衛生巾"黏貼型"因為我之前生兩個只係頭一日要用產婦衛生巾,之後可以落床我就用番夜用特長嗰D就OK ,產婦衛生巾太大舊,成日走位,好唔舒服呢!!至於BB D 衫仔同紗巾,我都唔g 而家洗唔洗好,好似洗乾淨之後要放喺度成兩個幾月先用,有D 唔乾淨,都係諗住入院第一日叫老公即洗先拎黎.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

skybbjoey,
之前產婦衛生巾攪到我好煩惱,因為我記得生第一胎時都只是用普通衛生巾,無用產婦衛生巾,之後見好多媽咪都話要買和網褲,因我印象中生完後醒返姑娘幫我用咗產婦衛生巾,不過就"吊吊fing",好唔舒服又唔識用,所以今次我都係買返普通衛生巾算

男爵府

用唔用網褲好閒,換勤d就得
除左開完刀第一日姑娘幫我用網褲
落得床自己去toilet已經用返普通un un
每次大小解完都用水洗,
very very乾淨舒適

至於產婦用m巾,個只有網褲送0既就薄d
冇kotex咁大咁厚
同果用普通m巾我驚太短,易漏

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 venus.c 於 08-2-26 13:53 發表
skybbjoey,
之前產婦衛生巾攪到我好煩惱,因為我記得生第一胎時都只是用普通衛生巾,無用產婦衛生巾,之後見好多媽咪都話要買和網褲,因我印象中生完後醒返姑娘幫我用咗產婦衛生巾,不過就"吊吊fing",好唔舒服又唔識用,所 ...

係呀!得條繩吊住,勁唔舒服,漏曬出黎,所以我一落得床就用普通衛生巾,買34-36CM嗰D都OK

大宅

其實雖然我係第二胎,但係都好驚執漏嘢~
因為今胎喺法國生~
所以有好多嘢都要自己帶~~

原文章由 sophinalam 於 08-2-25 10:15 發表
你第二胎啦...咁你既走佬袋一定咩都唔會漏啦!!我就好驚執少咗野..嘻嘻..

大宅

我果2個袋入面有~~
入院文件,
2套睡衣,
晨褸,
洗面,護膚品
出院衫
產婦衛生巾2包
床墊
網褲
bb出院衫,包被
大/小毛巾各一
2盒盒裝紙巾
乳墊
哺乳胸圍
沖洗瓶
好似係咁多.....

我都仲諗緊有無其他嘢要帶!!
好擔心帶漏嘢,到時就麻煩啦!

原文章由 yeeyeey2k 於 08-2-25 10:33 發表
mamaSTONE
咁你既走老袋有d咩呀?我成日都驚執漏呀...

複式洋房

原來d產婦m巾係咁唔舒服啊.. 咁點算啊..如果完全唔買改用平時嗰d特長既來代替唔知道得唔得呢?? 我昨日先開始買野..好似有好多好多野要買..仲有..我想請教下大家..bb尿布係唔係要成包攞去啊..好似勁大包咁..因為實在太多野要拎啦...

原文章由 skybbjoey 於 08-2-26 18:07 發表

係呀!得條繩吊住,勁唔舒服,漏曬出黎,所以我一落得床就用普通衛生巾,買34-36CM嗰D都OK

別墅

我都仲未執呀, 我諗住放產假果時先執, 會唔會好遲?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 sophinalam 於 08-2-27 16:39 發表
原來d產婦m巾係咁唔舒服啊.. 咁點算啊..如果完全唔買改用平時嗰d特長既來代替唔知道得唔得呢?? 我昨日先開始買野..好似有好多好多野要買..仲有..我想請教下大家..bb尿布係唔係要成包攞去啊..好似勁大包咁..因為實在 ...

BB尿布初生好細包啫,成包攞衛生D lo,產婦巾一定要一包架,如果唔係比姑娘鬧架(政府醫院)!入院嗰時淨係拎自己嗰袋,之後再叫屋企人拎BB 嗰袋同尿片

複式洋房

SKYBBJOEY 嗯嗯.. 多謝你意見..thank you very much!!

原文章由 skybbjoey 於 08-2-27 16:53 發表

BB尿布初生好細包啫,成包攞衛生D lo,產婦巾一定要一包架,如果唔係比姑娘鬧架(政府醫院)!入院嗰時淨係拎自己嗰袋,之後再叫屋企人拎BB 嗰袋同尿片

複式洋房

SKYBBJOEY 嗯嗯.. 多謝你意見..thank you very much!!

原文章由 skybbjoey 於 08-2-27 16:53 發表

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 sophinalam 於 08-2-28 14:58 發表

唔駛咁客氣

大宅

畀面勳章

浸會:

2樓係育嬰房, 逢12noon, 2pm & 6:30pm都好嘈好嘈, 因為係睇BB時間...所以住3/F好D, 我request 住6人房, 得4个人住, 全部HK 人, 有傾有講, toilet 乾淨, D屋企人嚟探時又唔嘈!

走佬袋:
1/ M巾: 1包 Kotex...我買嗰隻"佩詩"薄得滯...响浸会買就$20包, 你可自己買定去
2/ 收腰帶: 浸会買就$200
3/ 牙刷/牙膏/梳/面巾2條 (1條一定要長期條持乾爽, 因為会流好多汗, 用濕毛巾又怕冷親/拖鞋
4/ 盒裝紙巾
5/ 床墊, 浸會 provide 2 塊, 我住4日, 用咗3塊, 因我自己有帶
6/ 清洗器浸会provide, 唔洗買
7/ 網褲, 浸会provide 2條, 我用咗3條, 因我自己有帶
8/ 襪, 浸会provide 1對
9/ BB出院衫, 不用帶襪仔同手套, 浸会provide 手套 & 不会幫你着襪仔
10/ 入院紙 / 身份証 / 訂金單
11/ 不用帶杯
12/ 电話义電器
13/ 奶泵, 夜晚个个谷奶都好辛苦
14/ Cream...塊面好乾
15/ 不用帶睡衣
16/ 帶部收音机仔, 晚上我瞓唔着, 因我好鬼 怕住医院
17/ 你打算沖 凉就要帶埋沖諒D嘢, 我就返家至沖涼洗頭
係咁多喇!

首頁

尾頁

跳至