醫護健康

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我爸七十六歲,幾廿年來都好負面,脾氣暴躁,成日撩交,越老越難頂!好聲好氣叫佢食健康D飲少D酒,佢就好惡鬧番轉頭!阿媽怕咗佢,弟妹放棄,我見到佢咁好無奈,其實佢生活穩定,點解佢咁負面?呢D表現是否厭世?

大宅

回覆 OKC 的帖子

我對尼種老人家冇得深入相處 , 平常心不著緊.只做背後關懷者 ,佢鍾意做乜就做乜 .
不會勸告 (反正不受勸免得自己浪費口水)
萬一錯左就等佢明白係"究由自取"一人做事一人當,後果自負.
錯了係希望佢有反醒 !

禁止訪問

複式洋房

老人家有時比較難服待

禁止訪問

男爵府

在教會我曾認識一位少年人都是這樣的。當我為他禱告時,主耶穌教我這個方法。用過後非常有效,後來我也用於老爺奶奶身上,都有效。

他們負面的表達是從小的習慣,環境家庭背景造成的。
其實他們心地善良的,大部分說話都有正面的動機,只不過負面表達。
故此,每次聽到他們負面說話時,試試找出他們正面的動機,然後在他們的的面前把正面的動機說出來。漸漸加入正能量,他們就會講少一點負面說話。

例如:老爺跌親,奶奶說趺死你呀!我就話:老爺跌親,妳好肉赤呢。唔知痛唔痛昵?
之後,奶奶笑咪咪唔好意思咁。

慢慢他們會有改善。

janicy    發表於 14-11-2 17:02
natjosejim  好辦法  發表於 14-10-15 01:55
PonyMom    發表於 14-10-11 11:32

大宅

回覆 chanms 的帖子

Good!

大宅

特然發覺個袋很多錢!

別墅

好方法
喚醒裡面好既意識

試下又好平靜咁聽爸爸分享,因為佢同人嘈一定有原因,
可能只係唔識表達,用同人嘈去處理。
試試用多少少時間聆聽,相信有一番新景象。

333s    發表於 14-10-14 20:27

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

嘩.... 你勁叻呀! 學到你十分一, 我願囉....
我家人中風腦損, 越來越 "壞腦", 但行得食得, 總之激C!
tks.

男爵府

咁,真係祈禱先得啦。
兩年前,奶奶上了天堂。老爺有老人癡呆症。奶奶去世時,老爺在場,拍埋錄像。但他一日問幾次「媽咪呢?」
當我地告訴他奶奶上了天堂,因沒有之前的記憶,每次聽這個消息都好似第一次聽。喊得好淒涼。大家都很心痛。
我真係束手無策,無得教,講又無用,唔知幫他。

然後我就祈禱:求主憐憫老人家。等他明白奶奶已上天堂,不再太傷心。人真係無曬辦法。耶穌只有靠祢。

很神奇!我祈左昵個禱。老爺仍然有問奶奶去左邊?但如實作答,他再沒有大哭。只係嘆一個氣,就乖乖地等我地服侍佢。

珍珠宮

我會用同理心去同我媽講嘢(7X歲,中過兩次風,但行得),例如,我都鍾意食呢d架,都成日忍唔到口,但又驚食太多會.....惟有小食d,當講比自己聽.

有時老人家話自己麻煩,成日周身唔妥,我會話,我都周身唔妥呀,我去到你咁大年紀,好似你咁,都唔錯啦,你仲要有仔有女有孫,我個仔仲咁細,都唔知幾時有孫呀,你湊大嗰個孫都廿多歲囉.

得閒就贊佢後生D勁嘢,叻嘢,老人家都想有人肯定佢呢世人已做得好好,有貢獻.

講真,佢活咗幾十年,剩下日子唔多,都只係想佢過得開心,老人家似個細路仔,氹得佢開心,先聽話.

333s    發表於 14-10-14 20:29

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我覺得老人家如果中過風, 個腦真係有損傷的, 脾氣真係差D, 我亞爸一直脾氣都好好, 中風之後偶爾都同亞媽頂幾句. 不過年頭身體差左唔行得, 之後就發現佢D脾氣差左, 好易炆. 可能因為佢覺得自己冇用, 咩都要人幫.

有時都會好激氣, 忍唔住發脾氣, 但發完又會後悔.

老人家同小朋友一樣, 只係佢地覺得自己識好多野, 所以有自己的想法, 固執D, 有時都係當同小朋友講野咁講完又講. 不停提, 又諗下以前父母都好有耐性教我地.

得閒要好似同小朋友咁, 同佢地講下D無聊野, EG一邊睇電視一邊傾下計, 有時要有皮膚的接觸, 好似拖下佢隻手, 摸下佢個頭, 好似小朋友咁讚下佢地. 最重要係記得佢地睥氣係因為佢地個腦受損左或佢地行動不便而做成的, 而唔係特凳鬧你的.

333s    發表於 14-10-14 20:30

禁止訪問

公爵府

chanms 發表於 14-10-11 01:07
在教會我曾認識一位少年人都是這樣的。當我為他禱告時,主耶穌教我這個方法。用過後非常有效,後來我也用於 ...
多謝你的提議!我也曾經用輕鬆平靜方式用我爸溝通,無奈佢係一個非常老人家,佢係永遠唔妥協要話事嘅大男人,我媽對佢幾十年都冇符,就算阿媽宜家有cancer化療,叫佢唔好開泠氣(宜家天氣)佢都唔制,話之阿媽流鼻水,連一個有重病老婆佢都唔聽,仲𠕇乜野可以做!

大宅

習慣左幾十年既野叫邊個改都係難
一個唔該佢實講句, 死咪死囉, 你成日都咒我死架啦
咁又可以嘈一餐
唉!! 完成明白, 無晒符!!
唯有係間中講下, 多元化去提點吓咁啦

別墅

回覆:OKC 的帖子

著幾多食幾多整定,你都放鬆D la

公爵府

WongTszY 發表於 14-10-28 20:59
著幾多食幾多整定,你都放鬆D la
唯有係咁諗,性格定命運。

首頁

尾頁

跳至