嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下咁多位媽媽, 你地用咩原因拒絕奶奶俾保嬰單及開奶茶bb食?
我跟奶奶關係良好, 奶奶是好奶奶, 對我都好好, 但說到關於孫女的事情時,
就會產生很大的分歧, 始終都係2代文化差異啦, 女女我自己湊的,
但奶奶都會經常來睇佢, 所以陽奉陰違係行唔通的, 好在前排有位xx保嬰單含鉛好似,
我可以用呢件事來擋一擋, 但聽佢語氣, 唔食呢個牌子, 都應該買定第2個牌子看門口,
講真, 我本人對保嬰單極反感, 我最唔buy佢話, 夜返屋企又食, 熱氣又食, 訓得唔好又可以食,
開奶茶我又係唔係好想俾, 但唔夠保嬰單反感.
咁多位, 我想請教你地係用咩原因拒絕奶奶俾呢d野bb食?
唔該哂

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 大頭123 的帖子

點解要拒絕啊,我女細果,我成日比她食/飲

男爵府

回覆:如何拒絕保嬰單同開奶茶

開奶茶自己煲既話其實幾好喎 清熱氣 小朋友食奶會熱氣 飲啲開奶茶ok咖
保嬰單都ok呀 但當然唔好係又俾唔係又俾啦 我都係間唔中先俾一次 講緊係唔知幾耐先俾一次 囝囝而家一歲兩個月 都係食過兩次保嬰單 so far 都ok呀

大宅

首先, 我並不是話以上中成藥唔好, 我麻麻以前湊我, 都係俾呢D我食的,
果日玩得癲左D呀, 夜返屋企呀, 壓驚呀, 感冒呀, 俾保嬰單,總之小毛病就俾保嬰單, 好似仙單咁,
熱氣呀冇胃口呀就俾開奶茶, 我並無貶意, 只是我本人不接受, 我不太相信一條藥方救全家, 始終用藥也要根據個人體質, 岩你未必岩我, 同埋以上種種, 除感冒同熱氣外,
其他的都不應用中成藥來解決, 感冒可以根據情況睇醫生, 熱氣可以多飲水, 或者根據BB年紀去煲一D岩佢既湯水.
但我就是無法說服老人家, 始終佢地既年代都係用開來湊小朋友

大宅

保嬰丹其實如果擔心 可以搵第二d有係政府註冊既牌子
or 坦白同奶奶講? 大家都係做人父母 應該明白你既擔憂
而開奶茶其實同平時d湯水 冇咩分別 屬於天然野黎wo~~

男爵府

引用:首先,+我並不是話以上中成藥唔好,+我麻麻以

原帖由 大頭123 於 14-10-10 發表
首先, 我並不是話以上中成藥唔好, 我麻麻以前湊我, 都係俾呢D我食的,
果日玩得癲左D呀, 夜返屋企呀, 壓驚呀 ...
話女女的兒科醫生唔建議

伯爵府

無架,自己堅持!

我都堅持自己湊仔原則的!

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

我一向都有煲開奶茶比bb飲,飲完便便好啲,冇咁熱氣,我每次都買煲嘅,沖濟唔會買

大宅

我同你一樣都好抗拒中藥,可能因為我地兩公婆都係醫護人員,所以會信西藥多D,始終有晒research 睇。中藥唔係唔好,但係可能我睇得太多病人(本身係長期病患)入黎都係急性肝或腎衰竭,大多因為食中藥,當然佢地體質應該係受唔到所以咁。維他命A食得多都引致肝衰竭,我真係唔知個D中藥入面係咩,就算講左個成份我聽都唔知佢有咩藥效,所以我每一次都同奶奶同埋我阿媽講,我係唔會俾個仔食中藥,同埋我老公都會幫我擋,兩公婆要一條心。
我唔反對人地餵中藥BB食既,只係自己唔會咁做。

用戶要求終止服務

我都唔buy中葯,只要肯定咁講唔需要食就得,因為佢無病無痛。

大宅

直接表示自己想法,同佢講:絕對明白99心意係bb好,但bb由我自己照顧,我想用我自己嘅方法去照顧,外國bb都無須要呢d嘢⋯⋯
但奉勸你一句,講時要心平氣和,否則好易破壞關係,日後想修補就難我自己就是過來人

珍珠宮

煲的開奶茶應該冇問題。

大宅

回覆:大頭123 的帖子

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140502/18707161

比奶奶睇下

男爵府

我有時懶惰,間中都有俾衍x開奶茶囝囝飲。
得閑就會煲下竹蔗馬蹄紅羅白水,粟米蘋果雪梨粟米蘇水,當清熱氣。
而保嬰單含太多中藥成份,加上我囝有g6pd,所以從來唔會食。
如果你同奶奶關係良好,唔好意思出聲拒絕,叫c6幫口。

大宅

回覆:大頭123 的帖子

七星茶,保嬰,呢兩款我都食緊,其實只要唔係經常食,間中比佢都無咩問題

男爵府

我寧願飲比佢飲多D水,生果,湯水!

大宅

我照俾中藥,反而無俾西藥,西藥咁多副作用,大把醫生自己病都唔食藥,其實平時食緊的野都係中藥一部分,點解咁抗拒?西藥無人食到衰竭?公公婆婆無常識亂食藥,引起衰竭,咁樣唔公平。。。。純粹個人意見,對不起

大宅

回覆 大頭123 的帖子

其實我跟你的想法差不多。
我念中學之前,有病的時候,幾乎百分之八十的情況都是服用中藥的,因為我爺爺是中醫,家裡頭有很多藥性溫和的藥方。有病的時候,爸媽就找一條適合的藥方給我煎藥去。所以我對中醫沒什麼偏見。話雖如此,但我家的孩子從來不吃中藥。記憶所及,只是有一段時間,孩子咳得特別厲害,我就給了三五天的猴棗散,僅此而已。

中醫常說,凡藥三分毒。所以不能隨隨便便的老給孩子吃。再溫和的藥,多吃也會有害呀,真的!

珍珠宮

記住前面先講一句.

醫生話..................

別墅

保嬰丹食咩牌子好?
Bb鼻塞好辛苦

首頁

尾頁

跳至