論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我請個老賓前打電話問過前顧主, 佢高度表揚呢位老賓, 話好幫得佢屋企手, 用得好放心, 及非常感激個工人幫佢個幾年時間, 而且工人好恨有小朋友, 如果我用呢個工人湊初生及小朋友, 個工人一定當自己仔女咁湊. 講到我唔請呢個工人就係我既損失咁滯. 而呢位太太是因經濟問題先唔用個工人, 如果佢有錢, 一定無不考慮請番呢位老賓.

到我炒老賓後, 前顧主打黎問我仲咩炒工人, 我話唔係你所講咁好, 節錄精彩對話如下:--

我: 你讚佢煮送好得, 我一d都唔覺, 而且難食到極.
前: 唔係喎, 佢煎d扒好好咪, 前後煎幾下岩岩好.
(痴既, 煎個扒就叫煮野好好??)

我: 佢清潔好差, 一d都唔乾淨, 唔主動, 大塵都唔會抹, 半日工, 下午寧願坐唔做野都唔會執好d間屋.
前: 係架, 佢比較有主見, 成日坐埋發夢, 諗自己要做咩生意
(下? 之前又唔講? 一個成日想做老闆既工人點會安心做工人?)

我: 你話佢好鐘意小朋友, 我一d都唔覺, 又唔識陪我個仔
前: 係架, 佢鐘意小朋友, 但我d仔女好大, 唔使佢照顧.
(唔係呀? 咁當時你唔好講佢好有愛心, 湊仔好好啦)

我: 在我仔面前痾尿已經炒得啦
前: 乜你間屋得一個廁所乍?
(低低地, 我間屋10個廁所都無可能幫我仔沖沖下涼去痾尿啦, 下話)

我: 話佢既野唔改, 錯完又錯, 仲多多解釋
前: 係呀, 佢比較主觀, 唔受話架.

總之我講工人既不是, 呢位前顧主就樣樣都認同, 我聽完真係好慶, 點解當時只同我講工人既好野??? 真係靠害~~~~

原來老賓要求呢位舊太太用番佢, 所以位太太就打黎問我, 最後我話: 既然我講既問題你都唔覺係問題既, 咁你咪用番佢啦, 個工人真係幾好架.(都忽忽地架)

我只知我工人已經飛左老家, 簽左位hk太太, 在抗口(定大抗), 現等辨文件來港, 真係唔知邊位咁唔好彩請左佢了!

男爵府

原文章由 alik 於 08-2-25 10:22 發表
坑口同大坑差好遠喎, 不如你話下俾大家知佢叫乜名啦(唔使開晒全名)

係大坑, 唔係坑口, 祝個家人好運.

石石

我在老賓工人妹妹口中知得既, 佢妹妹在我朋友家打工.

男爵府

原文章由 LILY媽咪 於 08-2-25 11:55 發表
你果咩朋友來, 咁都介紹件好野比你, 明知道係咁, 仲有解釋, 你前老賓可能打比她, 扮可憐, 順便叫佢幫手如有僱主打來想問野, 記住講好些, 咁咪下一個中招, 你不如講多些工人背景, 等其她媽咪睇到, 可立即行 ...

http://baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1287601&extra=&page=4 詳細呢度睇到, 其他媽咪唔好中招.

DoReMi媽媽

我都諗緊係咪舊顧主用番佢呢? 不過個妹話係agent幫老賓搵既.

男爵府

前太太唔係我朋友, 我同佢一d都唔識, 只係工人個妹在hk打我朋友工好多年, 而我朋友話個妹做得好好, 咁個家姐(老賓)應該都唔差既, 反正又有舊顧主電話, 叫我不妨打去問下老賓既工作情況, 於是我咪中左招。

我見呢排bk又有咁多"好"工人推薦, 所以提提大家, 做得耐既工人未必真係好得咁緊要, 只不過太太接受/適應左工人既表現乍。

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 08-2-25 16:32 發表

你搵到工人未呀? 諗住請返bun 定係印? 唉, 我都就黎煩c

我請左個無經驗既新印, 4月先到港, 我老公話寧遠教張白紙好過請d老c food喎.

你又點煩死呀? 講黎聽下.

男爵府

hinhinmummy,

你親戚同工人又好意思咁對你既? 如果係用番就早d決定同出聲丫, 唔好攪到咁憫水丫, 大家都用開工人, 都知請工人既苦況. 咁你而家搵左工人未呀?

我之前請個2個印妹都係無工作經驗, 初初係嘔過一灘血架, 因為佢地初初黎d中文唔得, 但勝在肯學, 你叫佢做咩就做咩, 好過d老c忽, 叫極都唔改, 仲懶叻, 以為無左佢地唔得.

我下星期初開刀呀, 新工人要4月先到, 我媽將會黎坐月頂住先.

希望今次黎既印妹唔太蠢啦, 而我生完之後老闆話唔使再番工 (被裁) 如果又唔掂, 我唯有唔搵野做, 教到工人上手先搵工.

男爵府

原文章由 mrsanthony 於 08-2-26 17:05 發表
PINKAVA ,

妳是否在Princess Margaret Hospital 生,
開刀呀? Why? Govt hospital 冇咁易幫妳開刀噃!
執多件衫 (& 頭/圍巾)去 hospital ,唔好凍親!

mrsanthony & hinhinmummy

多謝你地有心, 我會在聯合生bb, 因為上一胎開刀, 今次都比我開刀。 開刀既話, 我有日子, 亞仔返放學我好安排d, 如果順產, bb突然要出世, 尤其半夜, 真係拿手唔成世.

hinmum, 你親戚即係你亞嫂? 佢都傻架, 仲要你地6月請假照顧99, 叫佢諗掂去啦. 另外你想搵印定賓呀? 如果印既話, 我就比我間 agent 電話你問下丫, 賓既agent我都無介紹.

其實呢個月我無工人用, 日子一樣咁過, 亞仔仲獨立左, 又唔使勞氣多一個閒人, 真係幾好架, 不過有個bb真係無辦法乍, 睇黎都要捱工人氣最少4年了~~

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 08-2-27 10:27 發表

係我姑9, 阿嫂都叫做同我老公吾同姓, 無甘慶......................

我請印, 你pm 間agent 比我呀, 我果間, 話未有'岩'我既妹, 我又吾敢亂搵agent, 我果間跟左我們成6-7年, 大家都熟左, but 我諗佢無妹介紹比我, ...

hinmum

你姑9真係好帶"hit", 比我都慶過辣雞. 不過算啦, 唔好嬲喇, 留番啖氣暖肚. 我pm左比你架喇, 你check PM丫.

首頁

尾頁

跳至