母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同事話她用Avnet 手泵仲快過d電泵?堅嗎?

大宅

回覆:手泵快過電泵?

每個人唔同,我都有Avent手泵,但慢過用手擠,純個人感覺

大宅

人夾人的,同邊隻電pump。
最快係電雙pump,雙邊一齊最緊要。我無論仲有冇奶出,都會pump 足30分鐘。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

我係

男爵府

減齡達人勳章

我都覺

大宅

BK Milk勳章

回覆:setyawan 的帖子

想請問係每邊泵30分鐘,定2邊加埋30分鐘 ? 我都係有冇奶都泵30分鐘,不過係2邊加埋,但係過2日返工,驚冇咁多時間泵

大宅

Peony, 要返工泵奶,一定係雙泵,兩邊一齊泵30分鐘。
有時係公司好忙,就雙泵20分鐘,算數。
單泵唔掂呀!

大宅

BK Milk勳章

回覆:setyawan 的帖子

唉!所以我諗緊由佢自然收奶好,定一或買個雙泵好,因為我一日都係得30安左右,暫時都係餐餐清,如果返工之後再跌奶量,我諗我會放棄

大宅

回覆:peony_only 的帖子

我一日都冇30安都冇諗過放棄!你都要加油呀!

我番左工快2個月,奶量冇跌仲有升,由一日約20安,到而家約28安。

peony_only  好!我會支持落去   發表於 14-10-22 10:51

大宅

引用:我一日都冇30安都冇諗過放棄!你都要加油呀

原帖由 C9Ma 於 14-10-22 發表
我一日都冇30安都冇諗過放棄!你都要加油呀!

我番左工快2個月,奶量冇跌仲有升,由一日約20安,到而家約2 ...
可否講下你個泵奶時間表?點做到不跌反升?我都就來返工,每日最多20安,好想可以升到

複式洋房

回覆:08423466 的帖子

我用Avent手動,Medela電動。電動30分鐘分量相等於手動20分鐘

大宅

回覆:andrea22 的帖子

泵奶schedule

0600 @ home (一碗白飯加一碗湯)
1000 @ office
1400 @ office
1745 @ office
Around 2230~2300 @ home

每朝必定飯加湯,星期六日個schedule 就唔stable 因為要湊仔,但至少泵4次,第一泵加飯及湯係must!

之前,個個星期必塞一次,阿媽睇書話我肝火盛,所以每日加一杯杞子圓肉菊花茶。之後,只塞一次,不過果次有十個鐘冇泵。

湯水方面:
剛番工時 - 三文魚頭木瓜湯
而家 - 冇定。但久唔久都飮魚湯。

不過,阿仔4個半月愈來愈大食,所以都要補一餐奶粉。

剛番工初期,每星期都有一次十多分鐘埋身啜下,不過,約2-3星期開始,阿仔已經唔肯啜喇!好彩既係奶量冇跌。升就升得好慢。

禁止訪問

引用:泵奶schedule 0600 @ home (一碗白飯加一碗

禁止訪問

引用:泵奶schedule 0600 @ home (一碗白飯加一碗

大宅

引用:泵奶schedule+0600+@+home+(一碗白飯加一碗

原帖由 C9Ma 於 14-10-22 發表
泵奶schedule

0600 @ home (一碗白飯加一碗湯)
系公司泵三次好勁!我份工好忙,我想頂籠泵兩次,半夜加泵一次,希望堅持到囡囡六個月

大宅

回覆:lok1029 的帖子

Yup!

大宅

回覆:lok1029 的帖子

我個case係咁既

生完第三日上奶,叫幾好。果時阿仔太細啜得唔好,所以全泵左約5星期(但都有keep住比佢試啜)。之後,開始好厭,因為對住個泵冇感情,所以見佢識啜就全埋身。

點知...佢識啜但冇好用力,我果時仲好白痴以為佢食到只係唔夠食,所以一直有補奶粉。

約2星期左右,開始覺得仲咩愈食愈多奶粉,心想泵出來睇下有幾多奶先...結果2邊加起來得2安。

我開始知錯,用盡諗得到既方法,每餐2碗飯,不停飲木瓜魚湯。又買more milk plus, goats rue仲要liquid 果隻(聽聞效用好D),飲黑豆漿,飲奶,飲mothers milk茶包,每3小時泵一次。但都升得好慢。轉為2小時泵一次,但攰到癲,洗野又洗到癲。試左幾日轉番3小時一次。半夜冇泵,因為真係支持唔到。

果時身邊所有人叫我放棄,因為見我好辛苦。我果時仲買多一個泵,2個格住咁泵,希望會好D。到快番工,見D奶仲係咁上下,唯有再攰都頂,加半夜泵。可惜,冇幫助,所以試左一星期放棄依轉!果時約6泵一日。

到2個半月開始番工,根本冇時間6泵,所以改5泵,每日奶量冇因此少左。
我開始覺得依個pattern 好岩我。因為如每次泵有4安total, 中間加泵會變成2安total, 所以我一直好安心keep住咁!

lok1029  真係好似!我都要加油   發表於 14-10-22 19:49

大宅

回覆:C9Ma 的帖子

我一直用依個pattern, 加每朝必定一碗飯同湯。奶量不跌反升。剛番工都會每星期比阿仔啜十幾分鐘,但2-3星期前阿仔唔肯再啜喇!一啜爆咸,好傷心

唔經唔覺番工已經2個月,離6個月仲有個半月,我相信加入固體後,我可以輕鬆D。

至於公司3泵問題...我細公司人唔多,大家都知人奶好。我用9+泵加handfree bra, 一路泵一路做野一邊行來行去。我冇理別人眼光,我只想係2者有個平衡。

有時我一路泵一路係佢地個位到問野,佢地聽到聲至知我泵緊。

大宅

回覆:C9Ma 的帖子

其實而家有時都有補奶粉,可以話average一日一餐。因為好depends on阿仔個日食幾多。不過,我覺得自己成績已經好好。而家用放鬆心情面對每日奶量。

你都要加油!

禁止訪問

引用:我一直用依個pattern, 加每朝必定一碗飯同

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊