烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實想開呢個topic好耐,但一直偷懶唔想打字同想做其他實驗...
之前有JM 問過整曲奇/餅乾既技巧,依家就總結同補充一下
整餅乾係藍帶學校既第一堂,亦係基礎

餅乾既材料離唔開牛油,糖,粉,蛋
再奢華少少就加入乾果類,奶類,香料等
各類之間都有關係...只要改變少少野出黎已經唔同
甜點與料理之間的分別在於前者有固定比例,而後者係可以率性加減調味料

曲奇黃金比例,之前提過為
1 份砂糖 : 2 份牛油 : 3份麵粉
唔好一聽到黃金比例就以為係D咩大作或許史上最好
佢係油,糖,粉最平衡的比例,亦係最好的實心脆餅

第一次照比例做,學識酥脆甜麵團比例&本質,
了解比例之後創作個人化的餅
依家好多人飲食愈來愈健康,往往要求少糖少油少盬 ,很抱歉...先放低呢個觀念先..
如非必要減糖量,最多用85-90%

餅乾世界會因為唔同的配方比例,混合之後呈現唔同狀態,唔同狀態用既工具又會唔同
我經常見到既係食譜明明係要用花嘴,但就拎左去壓花
唔係唔得!!!但操作上就會難左,同比例改變左..
亦有可能會因為加入粉類時搞拌次數多左...出現同預期不一的效果

好吧,回到正題..一般分2類
1.麵糊類 (a 美式 b.擠花 c.薄片)
2.麵團類 (a. 手工整型 b.切割)

製作方式有3:
1.糖油混合法 -先濕後乾
2.油粉混合法 -先乾後濕
3.液體混合法 -乾性直接混合液態

材料之間的關係(麵粉,蛋,奶,油,糖,膨鬆劑)

麵粉 : 大多數用低粉,但有部份用中粉->揉久會出筋變硬,焗好比較平,顏色會黑D,但口感脆
而高粉大多用作壓花的手粉; 用既粉一定要過篩,增加所含空氣量,成品鬆d
蛋 : 加全蛋口感鬆酥(蛋令餅膨鬆),不加蛋脆身
- 蛋黃 : 含卵磷脂 (天然乳化劑) 增加濕潤口感
- 蛋白 : 蛋白口感較乾,較脆 (一般蛋白較多糖量都多)
油 : 係主要材料,成品味道如何就取決於呢部份
分為 : 牛油,酥油(脫水牛油,豬油,白油,人造牛油),液態油
- 牛油大多使用無鹽牛油 ,溶點比較低,牛油相對麵粉較多易擴散
- 酥油
-脫水牛油 ,又叫澄清牛油 (可自製) ,煎野無咁易燶,味道濃郁D
- 豬油 ,以動物脂肪提煉 ,包括大家推崇的 金桶
- 白油,即固體菜油
- 人造牛油,即乳瑪琳(麵包店多數用,另外加少少牛油香粉)
- 液態油(橄欖油,椰子油etc )

牛油狀態又會影響口感
軟化牛油: 室溫軟化,可在牛油壓出手指印,經過打發既乳化作用之後,口感酥鬆,易有屑屑
融化牛油: 加熱成為液態 ->酥脆

鮮忌廉/奶 : 少量奶可以代替,因為奶水份較多,加少d先唔變形
糖類: 砂糖同糖粉互通 ,重點係糖要完全融合 ,糖粉易結塊要過篩
白糖較紅糖/honey 脆,紅糖會吸水氣,令到餅比較軟身
好食既朱古力餅都會用2種糖,如果要減糖,口感又會鬆d
膨鬆劑 : 指係B.P 同B.S
B.P : 通常用雙效泡打粉,先接觸液體進行第1次作用,焗時會進行第2次作用->成品鬆同淺色少少
B.S : 中和麵糊酸性,易上色 (想朱古力蛋糕/餅深色D可加入少量)

攪拌方法技巧
對於一個餅師黎講,製作任何麵團都係用"THE FOUNTAIN"(造泉眼)呢種方式製作
但對家庭製作既我地黎講,其實唔係太方便,以下為家庭製作的手法

1.糖油混合法

2.油粉混合法 <-請參考版主ROSE 的批皮做法
3.液體混合法
將所有材料直接混合即可

保存方式:
1.待冷涼以後放入盒中保存,如怕受潮可放方糖吸潮/食物防潮劑
2.唔好為左貪快用風扇吹至涼卻,呢個係受潮最主要原因
3.天氣唔好的日子,出爐之後盡快收好
4.仲有少少溫度時,放盒.熱力會令到盒裡面的空氣燃燒,做到真空效果.同做果JAM原理一樣

工具
擠花嘴篇

講左咁多,開始做實驗. 先用上面既黃金比例黎做熱身

1. 美式 - Chocolate Chips 約25pcs
工具: 打蛋器 , 打蛋盆, 刮刀 ,量匙
材料:
牛油 100g
砂糖 50g
雲尼拿油 1/2小匙 <-增加香氣
全蛋 45g
B.P 1/4小匙
低粉 150g
朱古力粒 70-80g

製作方式 : 糖油混合法
麵糊 : 似糊非糊
溫度 : 170度20-25mins

2. 擠花牛油曲奇 p.3#42
3.薄片- 杏仁瓦片 P.3#56

<待續> 食譜及種類會不定期更新,如有不便,敬請原諒

近兩日做了兩款餅乾一款係來自瑞士的Perticus Discs
另一款來自法國大師Pierre herme- from <chocolate desserts by Pierre Herme>

好多年前的小小作品

小肥肥七號    發表於 14-11-10 18:40
jennyyao    發表於 14-11-8 22:13
SIUBKT    發表於 14-11-6 09:20
noelching39    發表於 14-11-5 15:54
chanmar  good  發表於 14-10-14 18:48
milykaty    發表於 14-10-14 14:08

男爵府

TKS FOR SHARING

男爵府

BK Milk勳章

回覆:基礎中的基礎-餅乾

留毛學嘢!
謝謝!

大宅

回覆:doubletang28 的帖子

大宅

回覆:harto 的帖子

樓主好犀利

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上了寶貴的一課,待續

公爵府

Thanks for sharing! Plz share more recipes with us!

子爵府

留毛學野

伯爵府

減齡達人勳章

謝賜教

男爵府

畀面勳章

Thanks for sharing

大宅

畀面勳章

勁!多謝分享!

伯爵府

男爵府

減齡達人勳章

學野!

大宅

回覆:doubletang28 的帖子

Thank you!!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

勁呀!...孖鄧28老師
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

好靚喎

洋房

大宅

熱血勳章 畀面勳章

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

熱血勳章

回覆 doubletang28 的帖子

首頁

尾頁

跳至