烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子佢有出過書架...

原帖由 doubletang28 於 14-10-16 發表
回覆 ipodbaby_123 的帖子

佢有出過書架...我朋友有比過我睇
唔駛急,我等你!謝謝!

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

別墅

2.擠花牛油曲奇 30PCS
工具: 打蛋器,打蛋盆,刮刀,量匙,花袋,花嘴(或曲奇槍)
材料:
牛油 65G
糖粉 60G
雲呢拿油 1/2小匙
全蛋 1/2個
牛奶 1大匙 <-可改用水/CREAM
奶粉 20G <-可唔加/換其他口味
低粉 100G
泡打粉 1/2小匙

製作方式:糖油混合法
170度20MINS左右

***小小技巧
焗完之後,擠花花紋不明顯?
->呢個問題係關於麵糊既延展性問題,延展性愈好係焗既時候愈容易脹,延展性愈差愈容易保持形狀
有人話擠完花之後放雪櫃雪一陣,之後先去焗...但其實唔太正確
有4點要注意
1.牛油打發
有人話牛油打耐D愈鬆,的確.但打愈耐,牛油含既空氣密度愈高,同時延展性愈好...我地唔係做牛油蛋糕, 如果你想D紋愈快消失,你就努力打吧
2.粉既筋度
麵粉筋度愈高,延展性愈差.用高粉黎整可以保守花紋,但同時硬到咬唔到
3.糖
有無發現大多擠花曲奇大多數用糖粉去做?愈粗粒既糖延展性愈大,反之亦然.但只用糖粉做出黎又唔夠鬆,用砂糖做出黎花紋又唔易保持形狀.所以有D人會用2種糖去混合,亦有D人會改變食譜少少比例/增加少少膨鬆劑去改良
4.用更高溫度
無睇錯,用190度以上的溫度,同時縮短時間.我發現呢點係做PH的椰子球,我初時以為印錯,因為用220度去焗幾個小圓球,我自作主張降低烤溫..結果出黎一D都唔圓,我再用一次實驗,用高溫..效果非常理想
放入雪櫃降溫,爐溫用正常溫度去焗就係用呢個道理

大宅

回覆:doubletang28 的帖子

你好偉大

禁止訪問

回覆:基礎中的基礎-餅乾

男爵府

多謝你出呢個post

伯爵府

減齡達人勳章

引用:+本帖最後由+doubletang28+於+14-10-17+19:

原帖由 doubletang28 於 14-10-13 發表

其實想開呢個topic好耐,但一直偷懶唔想打字同想做其他 ...
終於有人講金桶係咩油,原來係有色素嘅豬油!

但個罐印住butter,我一直都好懷疑,butter呢類乳製品應該要雪先得。

咁請,個製造商犯咗商品說明條例?

呢排行過,見佢仲越賣越貴

別墅

水晶宮

多謝你出這post, 好欣賞你對食物的要求太厲害!

子爵府

引用:Quote:原帖由 doubletang28 於 14-10-13 發

原帖由 印第安公主 於 14-10-18 發表
終於有人講金桶係咩油,原來係有色素嘅豬油!

但個罐印住butter,我一直都好懷疑,butter呢類乳製品應該要 ...
真定假啊,猪油?係定唔係?吃唔少哦

子爵府

醒目開學勳章

別墅

回覆 印第安公主 的帖子

詳細D講…佢係加入左少部份动物脂肪
佢呢種叫做ghee,印度酥油
將牛油加熱之後從牛油脂肪分離出黎的沉澱物
經過過濾成為澄清牛油,D人話牛油味重既原因
純度一般比較高,可以唔放冰箱保存几個月
澄清牛油又叫脫水牛油,一般係指冬季所產的牛奶做成的牛油
牛係食乾草,所產既奶係水分含量係少D

点解我会話佢加入左動物脂肪,因為食落口既溶點令到你口腔有種張住既感覺
基本上加左無壞,糕點師大多各半用,可以做得更輕盈

**題外話:以我所知PH大師一星期用既牛油量係900磅
但佢既牛油係無經過雪藏,佢放係18.9的環境之下保存,呢個温度係可以保持牛油既口感
當然係4日內用完,因為4日後牛油純正的特質就会消失

伯爵府

減齡達人勳章

引用:回覆+印第安公主+的帖子詳細D講…佢係加入

原帖由 doubletang28 於 14-10-18 發表

詳細D講…佢係加入左少部份动物脂肪
全金桶真係5係幾好食,我都覺得兩溝好d!

我哋無咩可能接觸到5入雪櫃嘅牛油

男爵府

幾年前, 學了做JENNYS 硬COOKIES.教用金桶. 在家 , 用金桶做, 都有用總統做.
其實食味, 總統青一些.

最重要是, 焗了金桶後, 廚房有一種動物屍體味, 久久不散.
之後不敢用了.

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

好專業呀

男爵府

2023年兔年勳章 BK Milk勳章

整得好靚

別墅

3. 薄片- 杏仁瓦片 40PCS
工具:打蛋盆,刮刀,叉
材料:
A.
糖粉 90g
蛋白 2個