論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

完約前幾時可以到領事館做續約同幾錢?

大宅

回覆:kimberlybaby 的帖子

我3個月先前⋯

大宅

BK Milk勳章

引用:完約前幾時可以到領事館做續約同幾錢?

原帖由 kimberlybaby 於 14-10-11 發表
完約前幾時可以到領事館做續約同幾錢?
菲領事館只接受Visa期限前8星期的申請…
如果妳早9星期前遞表,不接受申請。

另外, 領事館費用在$500以內…
OWA : $196
剩餘那個好像$2xx-$300

我姐姐10月尾Visa到期…
所以以上資料應該update

子爵府

回覆:想問完約前可以幾時續約

咁我12月20日到期,係咪10月21日可到領事館入表

子爵府

UP

子爵府

佢喺都話今日吾去續,佢想十一月放星期日去續,我話吾得,我成個十一月嘅星期日都busy,我話十二月七日得限,就叫佢去續,不過吾知趕吾趕得切

別墅

回覆 kimberlybaby 的帖子

我家姐姐上星期日去領事館攪,今個星期日可以ok. 費用$200+$196+$80. 入境處可網上預約。應該趕到!

別墅

嚟緊同姐姐續第一次約,剛在入境處攞咗三份表格:一式四份的合約,一份顧主簽的申請表,一份工人簽的申請表。打算自己搞續約,請問各位個程序怎樣,有甚麼其他文件要預備,及要甚麼要留意的地方?唔該曬各位!

子爵府

但要即時去入境處:??

大宅

我有份immi id998b form,有份綠色合約,仲有份wxx的form,足夠未?要唔要再驗身?

大宅

急: 請教大家, 我工人已辦好領事館那部份, 之後應該要去入境處, 佢話入境處好多人, 叫我上網申請. 我不知點申請, 用咩FORM, 可否教我?

子爵府

上入境處個網有得預約,好簡單

大宅

引用:Quote:原帖由 kimberlybaby 於 14-10-11 發

原帖由 carmenkmlo 於 14-10-11 發表
菲領事館只接受Visa期限前8星期的申請…
如果妳早9星期前遞表,不接受申請。
Owa fee and visa fee paid by me?

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 carmenkmlo 於 14-10-11 發表

原帖由 kat120908 於 14-10-22 發表
Owa fee and visa fee paid by me?
Sorry for my late!
所有費用如下:
1.   Checklist for consular services – HK$220(菲律賓領事館)
2.   Department of Labor of Employment – HK$80(菲律賓領事館)
3. Visa Fee - HK$160 (入境處)
4.   OWWA Membership – HK$196(菲律賓領事館)

1-3.由僱主支付
4.由僱員(工人)支付

大宅

BK Milk勳章

引用:嚟緊同姐姐續第一次約,剛在入境處攞咗三份

原帖由 apple323 於 14-10-22 發表
嚟緊同姐姐續第一次約,剛在入境處攞咗三份表格:一式四份的合約,一份顧主簽的申請表,一份工人簽的申請表 ...
先分3 Part做:

1) 去入境處取一份正本ID407的合約文件
*一式4份青綠色的A4文件*
(隨合約會有一本黃色指引書及2份表格: ID 988A + ID 988B) 

2) 填妥一式4份之正本合約、僱主身份証副本及舊合約副本交給姐姐交去菲領事館。
菲領事館也有其申請文件需要填寫遞交,這part可由姐姐負責填寫。
此申請表可於菲領事館免費download!

(我建議僱主最好列印埋給姐姐,一來可知道自己要提供咩文件,二來有埋領事館所需/收取費用…大約$500)

菲領事館星期六及日也辦工,可叫姐姐放假時自行交表申請。

如文件無誤,一般1-2星期,領事館會聯絡姐姐取回一式3份已蓋領事館印章之正本合約。
(其中一份領事館保留!)

3) 之後可以填妥及預備以下文件一併交給入境處:

A) ID 988A (由僱員=姐姐填寫) +
B) ID 988B (由僱主填寫) + 
C) 一份(一式一份)正本已蓋領事館合約 +
D) 傭 工 的 旅 行 證 件 副 本 , 包 括 顯 示 以 下 資 料 的 頁 面 
- 個 人 資 料 、 相 片 、 護 照 有 效 期 ;
- 最 近 期 的 簽 證 標 籤 ; 
- 以 及入 境 蓋 章 / 入 境 標 籤 / 延 期 逗 留 標 籤

別墅

回覆 carmenkmlo 的帖子

謝謝!非常詳盡。至於菲律賓領使館嗰part,要姐姐親親身去嗎?因唔想比id copy姐姐過手。麻煩曬!

大宅

BK Milk勳章

引用:回覆 carmenkmlo 的帖子謝謝!非常詳盡。至

原帖由 apple323 於 14-10-25 發表
回覆 carmenkmlo 的帖子

謝謝!非常詳盡。至於菲律賓領使館嗰part,要姐姐親親身去嗎?因唔想比id copy姐 ...
菲律賓領事館…
妳可以同姐姐一齊交文件!
但到取文件時,其實妳張copy ID也會附加在文件裡;姐姐也會看見!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+apple323+於+14-10-25+發表回

原帖由 carmenkmlo 於 14-10-25 發表
菲律賓領事館…
妳可以同姐姐一齊交文件!
但到取文件時,其實妳張copy ID也會附加在文件裡;姐姐也會看見!
請問續約要入息證明嗎?之前話唔使,但我姐姐話佢朋友啱啱辦完又話要!thx

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 carmenkmlo 於 14-10-25 發表

原帖由 99dogdog 於 14-10-28 發表
請問續約要入息證明嗎?之前話唔使,但我姐姐話佢朋友啱啱辦完又話要!thx

...
如果妳人工沒有調整…
或者太大變化,Renewal Contract係暫不用把糧單給入境處。
指引那裡,入息證明旁是有**,
即有需要時,入境處才會要求僱主提供。
所以Renewal Contract是不用附入息證明。

水晶宮

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+14-10-28+發表請

原帖由 carmenkmlo 於 14-10-28 發表
如果妳人工沒有調整…
或者太大變化,Renewal Contract係暫不用把糧單給入境處。
指引那裡,入息證明旁是有 ...
唔該晒你呀!

首頁

尾頁

跳至