嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿女14個月大,9個月開始食粥,尼排就唔肯食,一食就吐反出來!只系肯飲奶,之前有時我會俾其他食物她食(除了粥,唔會吐),她就好像想嘔甘,仲即刻吐反出來!她系唔系食唔慣吖?好擔心!有無其他媽媽可以分享下

珍珠宮

回覆:你哋BB有無咁的情況?求分享

14個月大應該要食飯仔,食粥好悶會厭。我經驗係bb在9個月至1歲時口味口感不停變,有一排鍾意切碎,一食到大粒少少就吐,有一排又要大大件有口感,有一排要用手那住食,有一排要食麵濕濕地,之後又可以乜都唔要,要學大人有餸有白飯分開食。我諗你續樣試啦,唔可以日日粥。

珍珠宮

可能食粥太耐唔肯試其他口感,唔肯咀嚼,會偏食架。而家bb咁大個乜都可以試,你自己晚餐比啲白飯佢食,有魚又比佢食下,買啲嬰兒零食佢試下,水泡餅吸引佢自己拎嚟食,仲可以練手指小肌肉

男爵府

我女15個月,粥粉面飯最多只食半碗

別墅

我仔同你情況差唔多, 11個月大就唔多想食粥............食幾淡就BU......... 試過ABC粉, 通粉, 米糊, 都唔太LIKE, 之後轉左爛飯, 平時都係一種蔬果OR菜+瘦肉OR魚肉,而家會加多幾樣落去煮, 無咁悶 佢就肯食多少少......

首頁

尾頁

跳至