婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為工作關係, 囡囡要俾奶奶湊, 而我一向都不是與奶奶同住的, 而且因為地區問題(奶奶住新界西, 我同老公住九龍東), 我只可逢星期五晚才接囡囡返屋企自己湊, 換言之一星期才會見到女兒兩日, 如果你係我, 會為了見女兒多些而選擇與奶奶同住呢?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

如果我係你,我吾會將bb俾奶奶湊/住.........
因為我過吾到自己果關,好似生左佢出黎跟手就吾要禁.......

原文章由 KiLaMiu 於 08-2-26 13:07 發表
因為工作關係, 囡囡要俾奶奶湊, 而我一向都不是與奶奶同住的, 而且因為地區問題(奶奶住新界西, 我同老公住九龍東), 我只可逢星期五晚才接囡囡返屋企自己湊, 換言之一星期才會見到女兒兩日, 如果你係我, 會為了見女兒 ...

公爵府

其實如果經濟許可既話, 搬近d住會唔會好過搬埋一齊住呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

我選擇請工人留係我屋企湊, 或者帶bb去保母姨姨度, 放工去湊走囉

大宅

好媽媽勳章

我都因為要返工...所以囡囡要比婆婆揍...我地都住得唔近...婆婆大埔我地青衣仲要响港島返工....
我地都係逢星期五晚才接囡囡返屋企自己湊...最初bb仲食緊人奶, 我同老公每晚都會返去...之後因為乳腺塞左要做手術同bb介咗人奶之後, 我地點都會抽2-3晚返去睇bb...雖然係好攰但bb實在大得太快喇...見少日都已經唔同咗...好似我囡囡咁上個星期...無見佢一日之麻...佢已經識自己扯住床欄跪咗响度...都係婆婆轉告我地自知...
我寧願而家訓少d辛苦d...都唔想bb大咗之後...自己先嚟後悔bb 細個時 陪/見得唔多...而家我都同先生決定搬入大埔住...交通可能無咁方便...車程仲遠&貴咗...但小朋友嘅成長過程過咗就係過咗...追唔番架喇...人地講...睇相/viedo...點都唔及自己親身經歷...
如果經濟情況許可的話, 不如搬近d 99 啦, 同住就睇情況啦...好睇你地同6299關係如何...一向都ok 的話都仲可以, 但如果有先生兄弟姊妹同住的話就免喇...費時人地以為你分佢地身家啦...

原文章由 KiLaMiu 於 08-2-26 13:07 發表
因為工作關係, 囡囡要俾奶奶湊, 而我一向都不是與奶奶同住的, 而且因為地區問題(奶奶住新界西, 我同老公住九龍東), 我只可逢星期五晚才接囡囡返屋企自己湊, 換言之一星期才會見到女兒兩日, 如果你係我, 會為了見女兒 ...

珍珠宮

搬近D或搬在同一條村就ok, 但唔好一齊住, 費事有磨擦, 令大家日子難過~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔一定要同99住,仲有其他方法既~
俾著我係你我會選擇請工人

[ 本文章最後由 晞玥 於 08-2-26 14:00 編輯 ]

複式洋房

經濟許可就易唸, 至閉經濟唔許可, 奶奶肯湊都冇謂請工人啦(我覺得請工人仲唔放心), 如果放工入去見女兒兩個鐘, 在香港島返工, 我同老公兩個人一來一回既車錢都好貴, 搬近奶奶處住個人覺得其實和與奶奶同住冇咩分別...而同奶奶一齊住反而可以節省一間屋既開支 ...

問我同奶奶關係如何, 普通啦, 始終有得選我都唔想一起住, 因為我坐月個月在奶奶屋企, 都有好多問題出現 ....

[ 本文章最後由 KiLaMiu 於 08-2-26 14:06 編輯 ]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

對我黎講,請工人湊我反而仲放心過俾99湊~
俾99湊真係............唔識講!
只會俾佢激到命都短幾年!

[ 本文章最後由 晞玥 於 08-2-26 14:32 編輯 ]

男爵府

原文章由 晞玥 於 08-2-26 14:31 發表
對我黎講,請工人湊我反而仲放心過俾99湊~
俾99湊真係............唔識講!
只會俾佢激到命都短幾年!

頭先呀
個賤人倒左我d冰奶呀
話耐喎
3日咋

唔識又唔問
真係想殺q左佢呀

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

珍珠宮

原文章由 clementying 於 08-2-26 02:39 PM 發表

頭先呀
個賤人倒左我d冰奶呀
話耐喎
3日咋

唔識又唔問
真係想殺q左佢呀

同你99講:你擺左幾廿年夠擺得耐啦,點解你仲擺喺度呀?

大宅

原文章由 晞玥 於 08-2-26 14:51 發表

同你99講:你擺左幾廿年夠擺得耐啦,點解你仲擺喺度呀?

好得

珍珠宮

好媽媽勳章

一係請住係屋企附近個d保母湊囉, 再唔係就放托嬰園都好。我就唔考慮比我99湊, 因住得太遠, 同埋佢屋企太細

首頁

尾頁

跳至