嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

上網揾到既資料都好似好嚴重,會影響智力及外貌,請問有無有經驗既大大係度?到底我要留意d咩?及是否會影響智力及外貌?
回覆 1437k 的帖子

Hello 1437k ,媽媽上網睇到嘅資料應該係長期甲狀腺功能不足 ,未有診斷同及早治療的情況,其實現今係先進國家都好少見,早期診斷早期開始治療,小朋友一樣可以生長發育良好架, 一般只係需要口服甲狀腺素 同定期抽血檢查 。一般醫生會連續治療一段時間,再評估小朋友甲狀腺功能,都有D 小朋友係遲D係 可以停止治療架 。加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆 1437k 的帖子

我個女一出世都係..因為頭1個月時做哂X-RAY, SCAN, 驗血, 其實話我個女本身甲狀腺係正常既...
而家定期覆診, 醫生話每日食藥食到3歲(起碼), 睇下到時佢自己能唔能夠自己製造。

而家剛4個月大...都冇咩問題~~~

大宅

希望小朋友會好返, 聽到好心痛

複式洋房

回覆:我個b女一出世就驗到有先天性甲狀腺功能低下,好唔開心

我仔又係
9月尾出世,出世時驗臍帶話指數唔合格,之後返去抽多次血個指數仲差左,當時我都好驚,之後醫生俾左甲狀腺素我,叫我每日俾半粒佢食,前幾日覆診醫生話個指數正常返,叫我keep住每日俾半粒佢食,一路觀察keep住覆診,到1-2歲試下停藥!醫生話早發現早食藥對BB生長發育唔會有影響!
亞囡有冇照超聲波睇甲狀腺?有冇食藥?

複式洋房

回覆:qqbluesky 的帖子

Hello~qqbluesy!想請問下亞B1-2個月時會唔會好鐘意瞓覺?我仔依家40幾日,成日瞓叫幾都唔醒,除非肚餓~唔知關唔關佢甲狀腺事~因為我睇資料話佢哋會易攰D!

別墅

回覆:Joanna1027 的帖子

正常喎 初生係訓多啲。 頭1個月到係訓到要叫佢食奶, 慢慢變做鬧鐘,準時起身食奶。

別墅

出世12朝已經返左醫院做哂檢,各方面係正常,只是指數唔合格。同你1樣每日食半粒,起訴去到3歲先決定停唔停。

複式洋房

一齊加油!希望BB快高長大!

複式洋房

有冇幫囡囡買保險?我個保險經紀話停藥先有的買

別墅

有保險公司直頭唔受保,嬲死我。
好在我公司有醫療保包哂全家,不過因為甲狀腺係先天唔包,其他普遍病睇醫生就冇問題。

別墅

引用:上網揾到既資料都好似好嚴重,會影響智力及

原帖由 1437k 於 14-10-12 發表
上網揾到既資料都好似好嚴重,會影響智力及外貌,請問有無有經驗既大大係度?到底我要留意d咩?及是否會影響 ...
我個仔都係咁,我之前都日日喊,但諗通咗,依家一歲lu, 唔好唸咁多,我依家只會咪當bb每日都要食粒維他命囉,bb 無問題呀,

洋房

多謝咁多位jm,上個星期驗左血,食完葯之後既指數重回正常水平了,醫生話而家要keep住食葯到兩三歲先知可唔可以停。之前上bk都揾唔到有jm講,而家知道有人同我一齊努力&同病相憐,有咩事都有人問下,個心定d。另外我想問下大家係邊度覆診?之前係私家覆,佢係比半粒葯我,但而家轉左瑪嘉烈,佢就比药水我,唔肯比藥丸。藥水好似撈唔勻咁,都唔知夠唔夠量,有無jm有經驗?

複式洋房

回覆:1437k 的帖子

藥水?我仔係威記,果日覆診特登問醫生醫生又話甲狀腺素得藥丸醫院俾左呢隻我!

大宅

回覆:我個b女一出世就驗到有先天性甲狀腺功能低下,好唔開心

請問你地個時點check?
我仔發展遲,醫生有話可能關甲狀腺低事,你地係邊到check

複式洋房

回覆:lovly_family 的帖子

一出世已經會驗血看甲狀腺功能是否正常

複式洋房

我的小朋友在瑪麗覆診都是這種藥丸,沒有見過藥水喎

複式洋房

回覆:lovly_family 的帖子

一出世會拎臍帶血去驗,如果唔合格會安排重新驗,我仔就係驗左兩次之後確診

複式洋房

回覆:sandyma2011 的帖子

小朋友依家幾大?

複式洋房

回覆:sandyma2011 的帖子

請問妳個B幾大?我仔今日兩個月,但唔係點望人,成日瞓!亞B會唔會咁?

首頁

尾頁

跳至