論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日係度見到D媽咪話比工人屈, 工人玩失蹤, 工人偷野,
工人....................................
我聽過有人話可以去入境處BACKLIST工人?
等佢以後無得再黎香港做野, 害人左其他媽咪.

大宅

But the maids can change their names and enrol to Hong Kong again.

大宅

唔係掛

珍珠宮

原文章由 kelly_0404 於 08-2-26 16:46 發表
成日係度見到D媽咪話比工人屈, 工人玩失蹤, 工人偷野,
工人....................................
我聽過有人話可以去入境處BACKLIST工人?
等佢以後無得再黎香港做野, 害人左其他媽咪. ...

我估你有d 乜嘢, 可以照寫俾入境處, 俾埋證據, 「希望」有作用, 幫到其他僱主, 但入境處從來冇話過有黑名單, 更加唔會單方面聽僱主「話」d 乜就信哂 !

洋房

我都試過寫信俾入境處,我的舊工人打小孩,偷竊,不小心照顧小孩,但我3個後在我家樓下見到舊工人,當我透明!入境處會叫你寫俾佢地作記錄,無用的,她們又會再來!真的不合理!:;pppp:

珍珠宮

原文章由 k14372000 於 08-2-26 23:02 發表
我都試過寫信俾入境處,我的舊工人打小孩,偷竊,不小心照顧小孩,但我3個後在我家樓下見到舊工人,當我透明!入境處會叫你寫俾佢地作記錄,無用的,她們又會再來!真的不合理!:;pppp: ...

如你冇證據, 你點可能expect Immigration做到嘢呢?你話係就係?特首都唔得啦!工人夠可以寫信去話你虐待佢啦, 唔通 Immigration又信?

別墅

入境處唔會理你啦,不過如果個工人偷野被人拉左,留有案底就會被blacklist。又或者你個B被她虐待,而你又成功告贏左,甘她就會blacklist。

水晶宮

原文章由 SandraLo 於 08-2-27 12:36 發表

如你冇證據, 你點可能expect Immigration做到嘢呢?你話係就係?特首都唔得啦!工人夠可以寫信去話你虐待佢啦, 唔通 Immigration又信?

yes, it is true, we can not do anything

首頁

尾頁

跳至