少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿囡己經發展到由網床爬出來,好驚工人在廚房煮飯時看不到,點做好!

男爵府

原文章由 midcotse 於 08-2-26 18:59 發表
阿囡己經發展到由網床爬出來,好驚工人在廚房煮飯時看不到,點做好!

都已經兩歲啦, 唔駛係網床玩啦, 咁仲變得危險

我囡囡都係剛兩歲, 本身都無乜俾佢係網床玩, 通常都係坐係地墊玩多, 咁佢又自由d, 當然小朋友無訓覺, 我係唔會俾工人入廚房架, 因為真係好危險

別墅

其实

其实这不是顽皮..这是发展。。每个孩子家都是这样。。
做父母的也要配合发展...

大宅

我仔仔差不多2歲, 未放過在網床, 都係比地墊在地下玩多...
我叫個工人, 如果無人係屋企, 就要同仔仔玩, 不要做其他嘢住...
等我62返來, 或bb sleep才做...

原文章由 sennywoo 於 08-2-26 20:24 發表
都已經兩歲啦, 唔駛係網床玩啦, 咁仲變得危險

我囡囡都係剛兩歲, 本身都無乜俾佢係網床玩, 通常都係坐係地墊玩多, 咁佢又自由d, 當然小朋友無訓覺, 我係唔會俾工人入廚房架, 因為真係好危險 ...

我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

別墅

問題係工人下午都要煮野食,如果放阿囡出來,佢會走及爬梳化,餐桌,攪電掣等,可以三至四小時唔停手,我懷疑佢是不是過度活躍症.

珍珠宮

原文章由 midcotse 於 08-2-27 13:31 發表
問題係工人下午都要煮野食,如果放阿囡出來,佢會走及爬梳化,餐桌,攪電掣等,可以三至四小時唔停手,我懷疑佢是不是過度活躍症.

係唔係家裡既玩具已經玩厭?

電掣去買個 cover 蓋住佢.
梳化咪由佢爬囉. 最緊要窗要鎖好.

下午工人係煮比bb食嗎?

大宅

原文章由 sasa@uk 於 08-2-28 00:37 發表

係唔係家裡既玩具已經玩厭?

電掣去買個 cover 蓋住佢.
梳化咪由佢爬囉. 最緊要窗要鎖好.

下午工人係煮比bb食嗎?

我囡囡都係仲衰 教佢問佢知錯末 次次都答唔知 好反叛才两嵗 超超好動

大宅

其實每個小朋友到會經歷呢個發展時間,我囡囡宜家都係2歲2個月,成日唔停(個身同把咁,日日都要jump,係街就要跑唔like人拖手,除左瞓覺同睇dvd係可以靜下來之外),但我發現佢好like畫圖畫,所以比本有公仔圖書佢塗鴉,佢可以安靜玩)仲有如果你哋想小朋友學專注,可以要求佢玩玩具一定放係table同要坐chair先可以玩,如果唔係佢會四圍走o架, 我宜家出街食飯都帶筆同本比佢,我先可以有時間食飯,如果唔係佢會攪嘢同落地.

pooh2005

原文章由 lolobabyphoto 於 08-2-28 01:03 發表

我囡囡都係仲衰 教佢問佢知錯末 次次都答唔知 好反叛才两嵗 超超好動

大宅

我個女兩歲時都係咁呀...曳到不得了!
好辛苦.好難搞!!同佢好似長期作戰狀態!!!
果陣有d懷疑自己痴左線~係咁拎個老公發洩!!

今日,阿女兩歲半了,上個月開始,我發覺佢突然乖左好多呀...
肯自己行啦...完全唔洗抱,(我同佢已經鬥法左幾個月喇,佢試過o係街因為我堅持唔抱佢,喊左30分鐘!!)
一上床就訓啦...(之前仲要我乙水到口水乾架...又喊又盛,攞命!)
連食藥都唔洗乙水,食藥丸仲一啖啪左落肚...(之前餵佢食藥每次要搞半粒鐘架...!!又係攞我命3000!!)
最好o既消息係佢有一日突然話出街唔著片片,到今日,半個月倒啦...佢真係唔冇再瀨過喇....慳返唔少啦~哈哈!!!

佢當然仲有好多曳野啦,...不過善忘o既我~haha!唔記得晒lu!
我想話...小朋友一定經過呢d時候啦...我地做媽咪真係好辛苦,大家都明架...不過,你要加油呀!!堅持落去,好快就有好結果架喇!!!
我唔係曬命...我個女都好鬼曳,我都驚佢有過度活躍...
但你見,幾個月之嘛,,.,變化真係好大...我都冇再拎個老公發洩了!!哈哈哈!!!!
小朋友呢個時候日日都學ing野,.日日都進步ing架...
比d時間你小朋友,又比d時間你自己~做個開心媽咪~~:)
加油!!!!

大宅

我囝囝而家17個月,喺佢未識行時,
已爬上沙化,枱......連電掣都搞埋.
只要佢"抓"到乜野,佢都會"索"上去........
由學行車爬出...(跌左出嚟)哭完......又試過!

到左接近1歲,坐巴士要"按"鐘,我打佢手同駡他,
仲要比個唔識既巴士阿姨話我唔識教,
應該比bb按,因為佢按唔到聲........
唔應該對bb say no

為左呢件事,我煩左幾日,因為我都覺自己唔應該打佢,
另一方面又堅持比bb知道對與錯.
但係......我根本冇諗過我個bb咁細個,
因為要"按"鐘而在巴士發脾氣!!!!!!!!
我當時好少搭巴士,多數坐小巴.
我唔知佢從何時開始,已經對"它"有興趣了.
後來我不停睇書,上網問其他媽咪,
最後得出的結果係...唔好"少看"我們的bb.

我亦想過買張網床比佢,希望睇得冇咁辛苦,
到玩具反斗城一放佢入去,
諗住睇下bb企起身的高度時,
佢已經用腳指"鉗"住爬出來了,
果陣時我諗bb未夠11個月.
所以我個囝囝冇用過網床.

我好明白你話"工人在廚房煮飯時看不到",
如果可以,我都會盡量安排有人看住bb時先煮飯,

有時都會覺得好辛苦ga,
但我亦是一個善忘ge人,轉頭又冇事,
我姐姐話我,呢個媽咪都咁百厭,
所以有個"百厭小魔怪".......
有時諗,bb咁百厭,可能真係似我喎!

別墅

Joey122,

After reading your case, I think I have hope.

there are only 2 months before my boy is 2 + half.

原文章由 joey122 於 08-3-2 06:05 發表
我個女兩歲時都係咁呀...曳到不得了!
好辛苦.好難搞!!同佢好似長期作戰狀態!!!
果陣有d懷疑自己痴左線~係咁拎個老公發洩!!

今日,阿女兩歲半了,上個月開始,我發覺佢突然乖左好多呀...
肯自己行啦...完全唔洗抱,(我同 ...

男爵府

我個細女兩歲都好鬼曳,我都驚佢有過度活躍.
曳到出汁,又大膽, 佢要的野, 唔比就喊到瞓落地, 唔聽講, 唔順佢就唔得, 我都堅持唔理佢,由得佢喊,但每日都鬧鬧鬧. 好烦!
但氹人又一流, 又笑又錫面锡咀, 攞鞋攞衫攞筷子.....講嘢重好嗲.

我死唔死!

禁止訪問

民房

原文章由 huixian 於 08-2-27 09:00 發表
其实这不是顽皮..这是发展。。每个孩子家都是这样。。
做父母的也要配合发展...

人地話囡囡應該會比囝囝聽話嘅,但我嘅B就不同,
阿囝聽話過阿囡,阿囡好中意玩,成日都不停,唔知
咁又算唔算頑皮呢?

子爵府

唉, 我個仔都係好唔聽話架...
but, 返左學之後, 佢真係叻左好多, 但佢亦好鈡意激我 (佢唔識咩係鬥氣), 叫佢唔好做既, 佢會特登笑笑口, 射喱眼偷望我, 特登做比我睇, 真激死.....

複式洋房

原文章由 midcotse 於 08-2-26 18:59 發表

我個仔現在未夠兩歲, 都十分活躍,
佢一歲半未夠已爬出網床,十分危險,
所以好早無用了.

別墅

我個仔都係咁架, 佢依家21個月, 已經半隻腳踏入"terrible two"! 叫佢唔好做, 就偏要做; 叫佢做嘅, 佢就擰頭~成日都要同佢拉鋸, 又鬧又氹又咁咁咁...不過佢其實唔算頑皮! 我成日都上網睇資料又睇書, 知道呢段時間嘅小朋友係咁, 但到實戰我就頭都痛, 唔知點做先好; 最大鑊就係我個老豆勁縱佢, 佢要點就點, 攪到我say no時, 佢就'亞公亞公.", 我都唔知點先可以令佢明白點解唔俾佢做~~

首頁

尾頁

跳至