想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

大宅

回覆:有無人本星期ivf開針呀?一齊入黎舒緩及交流一下??

damn, 今日開針,但漏咗响公司雪柜

大宅

星期五抽卵。希望多d人為十月分Ivf 打打氣

大宅

引用:星期五抽卵。希望多d人為十月分Ivf 打打氣

原帖由 plus_plus 於 14-10-14 發表
星期五抽卵。希望多d人為十月分Ivf 打打氣
十月ivf ,大家加油

大宅

加油!我十一月先開始!
大家加油

大宅

我11月做,一齊加油!

別墅

我都係十一月先做...第一次...好緊張

別墅

有冇jm可以講下係點㗎... 例如day幾開始抽卵...day幾放卵咁...謝謝

複式洋房

回覆 plus_plus 的帖子

記得拎小小面包同寶礦力去, 我抽完之後一清醒左就勁想嘔, 要食番少少野先好些, 呢兩日食多些蛋白印好好架

伯爵府

me 2, failed 1st iui in Sept, so rest 1 cycle and will do 1st ivf in Nov. So worried and nervous. Anything I need to prepare in Oct ?

複式洋房

回覆 lovelybb727 的帖子

我當時情況係咁架:

12/9-22/9 都是打針, 最勁係一日3

23/9晚打破卯針

24/9 抽蛋蛋

咁過7-14日到會來M

等醫生通知幾時放胎, 因人人不同, 要看身體情況, 本人就要休息一個自然週期啦.

溫馨提示:

**未開針的朋友, 因打針時間要日日一樣 (只能有2小時誤差) 所以開第一針時最好不要選擇OFFICE HOUR, 因係公司打針好不便, 當時打一支時情況還好, 後期要打3, 仲要溝藥, 又要不被同事發現, 真係好不便架. 而且有些針係要雪的.

**已開針的朋友, 記得食多些蛋白, 雞肉, 咁會舒服些.

**仲有就係多旌用薑水浸腳, 令身體好些, 子宮暖些.

我都等緊放胎, 希望大家都一次bingo .

bmfapple    發表於 14-10-16 20:55
Caiecaie  thanks my dear  發表於 14-10-15 10:40

大宅

引用:回覆 lovelybb727 的帖子我當時情況係咁架:

原帖由 May0524 於 14-10-14 發表
回覆 lovelybb727 的帖子

我當時情況係咁架: 12/9-22/9 都是打針, 最勁係一日3支23/9晚打破卯針24/9 抽蛋 ...
咁你幾時放胎?

別墅

我十一月先開始,大家加油!

別墅

回覆 May0524 的帖子

多謝你呀...

大宅

引用:me 2, failed 1st iui in Sept, so rest 1

原帖由 zxzx 於 14-10-14 發表
me 2, failed 1st iui in Sept, so rest 1 cycle and will do 1st ivf in Nov. So worried and nervous. ...
食蛋白,花膠

大宅

引用:Quote:原帖由 plus_plus 於 14-10-14 發表

原帖由 love_yanbb 於 14-10-14 發表
十月ivf ,大家加油
今次第二次喇!希望有多d靚卵啦!

大宅

以下是JM 的tips , from hkjoejoe.
可以參考下
............................................................
copy from hkjoejoe as below:

搵到啦....
in fact 本身好長, 由最簡單排卵藥, 講到終極做 IVF 的. 我只係 cut 左做 IVF 要訣, 係集合左幾個一 take 過成功嘅 case, 如下:

基於做 IVF 動輒都最少7-8萬, 所以能夠一 take 過就最好. 以下集合 loloborna, kiwicheng 及我, 一 take 過的成功要訣: (以下有些迷信野, 無科學根據, 相不相由你, 不喜勿插)

*做 IVF 前一個月, 要停止中藥. 
*當然最好做哂以上的 bingo 要訣啦.
*做之前幾日, keep 住子宮位要暖, 可用暖包/暖貼/暖水袋. 當然最好係你之前已經食左一段時間中藥, 令子宮本身無寒嘅問題
*放胎後, 更要 keep 住子宮位暖.
*放胎日, 帶定暖貼及兩片朱古力. 放完胎, 休息時, 食兩片朱古力 (有人話85%黑朱古力好 d, 不過我食牛奶朱古力都成功); 而把暖貼貼在子宮位置離開診所, 最好立即坐的士返屋企.
*正式進行 IVF 前, 問一個好命朋友, 叫佢送張bb 被比你
*放胎後, 瞓瞓瞓.... 動作要慢. 最好請 at least 一星期大假. 因為放胎後, 佢自己會在子宮內先成長幾日, ~5-7日左右先著床. 那段時間最好唔好操勞, 個人要平心静氣.
*放胎後要潛水兩星期, 扮唔 care. 直至驗孕, 公佈喜訊
*放胎後, 要飯花膠湯, 烚蛋白, 奶, 魚等長胎食物; 而朱古力是幫著床的. 唔好食木瓜/苦瓜
*整個 IVF 過程, 由見醫生開始, 每一個 step, 都去捐一次錢, 多多益善, 少少無區, 捐比邊個慈善機構都得. e.g. 我同 lolo, 都是每過一個 step, 就捐 $100 去東華三院. 
* 我對腳一 feel 到凍, 就立即浸熱薑水/熱水.
*去荃灣龍母廟摸龍床,求龍母媽媽保祐, 話比龍母媽媽知,姓乜,名乜,幾多歲,地址

大宅

引用:回覆 plus_plus 的帖子記得拎小小面包同寶

原帖由 May0524 於 14-10-14 發表
回覆 plus_plus 的帖子

記得拎小小面包同寶礦力去, 我抽完之後一清醒左就勁想嘔, 要食番少少野先好些, 呢 ...
thank you

別墅

想問個針頭要入肚皮幾多?

子爵府

引用:me 2, failed 1st iui in Sept, so rest 1

原帖由 zxzx 於 14-10-14 發表
me 2, failed 1st iui in Sept, so rest 1 cycle and will do 1st ivf in Nov. So worried and nervous. ...
Same situation with u

首頁
12345...7

尾頁

跳至