樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問各位有沒有以上的範本呢?

男爵府

電話度講聲, 如雙方同意, 跟住去文具鋪買兩份標淮租約, 你(業主)寫好左大家簽返, 再打厘印, 之後一人一份咪得囉.

子爵府

原文章由 MRNT 於 08-2-27 09:51 發表
電話度講聲, 如雙方同意, 跟住去文具鋪買兩份標淮租約, 你(業主)寫好左大家簽返, 再打厘印, 之後一人一份咪得囉.

多謝你的解答, 過往我媽媽的單位都是以你所提議的方式進行續租, 但因為此單位一直出租低於市價租金, 而每次租客都搬出很多的道理來令到我媽媽心軟與他簽約, 所以今次我媽媽想正式出份通知信, 好讓租客如果不想續租都有文件記錄在案.

男爵府

原文章由 肥仔媽咪 於 08-2-28 09:09 發表

多謝你的解答, 過往我媽媽的單位都是以你所提議的方式進行續租, 但因為此單位一直出租低於市價租金, 而每次租客都搬出很多的道理來令到我媽媽心軟與他簽約, 所以今次我媽媽想正式出份通知信, 好讓租客如果不想續租 ...

咁求其用張白紙了幾個字, 寫清楚物業地址, 因應現時市況, 由幾年幾月幾日開始租金調整為幾多, 如租客不同意, 請於7日內通知本業主, 並於其后一個月(或原租約規定的通知期)後交還單位. 就得喇.

文彩寫得好與不好都無問題, 講到底都係兩個字---"加租".

子爵府

原文章由 MRNT 於 08-2-28 09:34 發表
咁求其用張白紙了幾個字, 寫清楚物業地址, 因應現時市況, 由幾年幾月幾日開始租金調整為幾多, 如租客不同意, 請於7日內通知本業主, 並於其后一個月(或原租約規定的通知期)後交還單位. 就得喇.

文彩寫得好與不好都無問題, 講到底都係兩個字---"加租".

哈哈! 真係好多謝你的回應, 我看完都覺得你講得啱, 講到底都係兩個字---"加租" , 其實作為住客都冇心機睇你長篇大論, 唔該晒!

大宅

你的原租約係唔係已經係 '生約期' 同埋通知期係唔係一個月先? 是但一樣唔係都唔可以咁寫架噃!

原文章由 MRNT 於 08-2-28 09:34 發表

文彩寫得好與不好 ...

子爵府

原文章由 chpyeung 於 08-2-29 10:57 發表
你的原租約係唔係已經係 '生約期' 同埋通知期係唔係一個月先? 是但一樣唔係都唔可以咁寫架噃!

對呀! 已經係生約期而且我會在下個新約才打算加租的, 多謝提點!

首頁

尾頁

跳至