自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

個女6歲,今日突然發現門牙位後生左隻多生齒
但因呢兩個禮拜都有測驗,想等到月尾先去剝
有無jm既仔女試過生多生齒,係咪即時會去剝?

http://lbff.lilypie.com/CsFWp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Breastfeeding tickers" /></a>

大宅

好媽媽勳章

jazzdawn 發表於 14-10-13 18:00
個女6歲,今日突然發現門牙位後生左隻多生齒
但因呢兩個禮拜都有測驗,想等到月尾先去剝
有無jm既仔女試過 ...
多生齒是否恒齒 ?

我囡也是乳齒未脫落 , 已生出兩隻恒齒 ,
亦去睇過牙醫 , 牙醫話可脫可不脫 ,
但小囡怕痛無脫 , 最終乳齒自然脫落 ,
恒齒亦已生回正常位置了 。

伯爵府

回覆:多生齒問題

我自己有多生齒,都係早兩年先發覺,仲未生到出嚟,要開刀先得!
醫生話有好多小朋友都有,多數同你小朋友一樣,係門牙位,會比正常d牙長,如果無頂住,無唔舒服,可以唔使即刻剝,因為已經生咗出嚟,就可以同普通牙咁一樣剝

大宅

回覆:winho128 的帖子

我囡生過兩隻多生齒,不是恒齒或未脫落乳齒,是不正常的多生兩隻在門牙後面,其形狀與恒齒或乳齒不同,所以照x-ray就知是多生齒。我囡當時睇的普通牙醫都唔敢幫阿囡脫,話可轉介去睇菲臘牙科,因為阿囡兩隻多生齒生在牙肉深處,不容易脫。我當時無去睇菲臘牙科,打算等隻牙生出牙肉才處理。後來小學時睇學童牙科保健,牙醫話要盡快脫,如果太耐唔理,可能會變化成郎囊腫,所以後來找私家外科牙醫脫左!

wcpcelia  謝謝分享  發表於 14-10-14 14:02

男爵府

熱血勳章

我仔same case,正正門牙後面,醫生要脫左隻乳齒門牙,比左多生齒出到一個長度就再脫,我仔脫左後,醫生話恆齒門牙好大隻仲生長緊,要年半至兩年先出得返,去牙科保健到睇就得!

大宅

回覆:jazzdawn 的帖子

我個女都出過,係上門牙後面打橫生係肉入面,外面睇唔到,係學童牙科保健照X光先發現,醫生都係建議脫左去,一勞永逸唔使怕唔知幾時會生出黎或者阻礙門牙生得唔好,係牙科保健脫唔使比錢,但生係肉入面要開刀同縫左幾針

禁止訪問

回覆:MSRY 的帖子

大宅

多謝大家既回覆,既然咁多小朋友都有呢個情況同唔太難處理,而家放心得多啦

http://lbff.lilypie.com/CsFWp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Breastfeeding tickers" /></a>

首頁

尾頁

跳至