3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

9萬幾人話我個仔瘦,煩死我了,老公日日叫我同個仔睇醫生,反問我你唔覺得佢有問題咩?請問我可以比咩佢食?睇醫生又check咩呢?

大宅

回覆:初級媽咪 的帖子

佢一d都唔矮wor

男爵府

BK Milk勳章

回覆 FT_mom_2011 的帖子

唔係話佢矮, 係太瘦, 叻骨走哂出嚟, 8月時影相明明仲有少少肉, 一返左學就瘦哂...我明可能佢K1佢都有少少壓力, 加上間中病下自然瘦, 但身邊好多人唔明, 不停加把咀, 又話我唔同個仔睇醫生. 早2日我連佢大小便都驗埋, 無菌又無生蟲, 咁我仲可以驗咩呢?

侯爵府

畀面勳章

唔算喇....

大宅

佢亦唔瘦wor

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

返學方面又壓力你地就咪經常話佢喇,唔系反而仲吸收唔好

男爵府

寶寶平均身高體重 3歲:88-102公分 / 11-18斤

子爵府

平時精靈其實OK.
只怕食慾不振咁就有問題

珍珠宮

應該系腸胃吸收差,可以試試少吃多餐。

別墅

回覆:3歲仔96cm高得13kg(即28.6磅)點搞???

我仔同你仔又係3歲又係咁高咁重,不過我睇過健康院小册子,係正常既,所以我一
D都唔擔心,總之食得玩得訓得,無病無痛就得

男爵府

BK Milk勳章

回覆 joyce9881 的帖子

其實我無擔心, 因為見佢食得瞓得玩得屙得, 但我老公, 同埋佢嗰邊幾個親戚, 係咁話佢瘦左好多, 個肚好脹, 一定係有病, 最後我攞幾千蚊出嚟做全身檢查, 搞到我好勞氣. 乜原來30磅變29磅, 就叫瘦左好多嗎?

別墅

有時親戚真係好煩,我都試過,不過我會駁佢地咀話無病咁得囉

別墅

我仔仔同你小朋友一樣,但只要佢健康就得啦!人就緊係有高矮肥廋架啦!唔通個個機械人咁啤出來一模一樣咩,合乎range 范圍內咪得law, 你老公同那些e 媽gu姐去說話唔好理佢地啦!

男爵府

BK Milk勳章

回覆 yori_yori 的帖子

根本我問過學校老師, 人地都唔覺我個仔特別瘦, 總之我老公佢地堅持要捉個仔去驗驗驗...咁就驗囉, 我唔想再日日聽到有人同我講: 乜你唔覺得個仔瘦左好多咩? 一日話我好上網同聽朋友講, 好囉, 財散人安樂, 個醫生不知幾想有多幾條我地呢D水魚呀!

別墅

睇完e生 財散人安樂,你老公死心喇呱,

水晶宮

我個仔同你個仔一模一樣!
只長高,無重過,重量維持左接近一年
不過佢玩得食得訓得,我又唔理佢!係我肥獅大隻,啲口痕友會話我食哂啲野唔比仔食

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

大宅

我女4歳96cm29.x磅,一直細粒,健康院話無問題喎。

男爵府

BK Milk勳章

回覆 cy23 的帖子

因為一D麻煩親戚, 加上我老公都好擔心個仔, 話佢肚脹而且瘦左好多, 我地已經使左約4千蚊睇專科, 驗血照超聲波同埋再驗大便, 得出結果係''乜事都無'', 第1次醫生話腸入面多空氣, 第2次覆診醫生話可能佢D腸郁得慢...總括係瘦可能只關返學有壓力事...
覆診完翌日, 班麻煩親戚無啦啦帶我個仔睇中醫...有幾包藥粉, 阿中醫話可能係感冒未清有風之類, 引玫致肚脹...麻煩親戚仲要贈我一句: 「如果今次食完中藥都無乜效果, 去政府度CHECK人地隨時同佢劏肚驗...」當時我同呢班人晚飯緊, 我全程無出聲, 但當日係我個仔正日生日...我覺得真係好應景! 班人唔止麻煩, 而且仲心地好好添!

大宅

仔係媽媽你嘅,食d咩落肚仔應該由你決定而唔係d親朋戚友,食中藥佢地有冇問過你?純粹個人感受。
你不用太擔心,細粒唔緊要,最緊要健康

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

你理鬼得呢班友,我女成115高,得35磅咋,重un重瘦,我女touch wood 健健康康,食得,瞓得,痾得,讀書又叻。個女我嘅,關你乜事,下次再提再講即黑面 。重有,話佢地知小朋友比人話得多會唔開心架

首頁

尾頁

跳至