在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

要用好多$o架, 我每月買成8-9千完, 俾我老公丙o架. 但又真係食晒同用晒喎......因為我地有一本buy list,俾工人mark下要買d乜, 咁又真係用得好快o架, 現在小叭就係15個月大, 要飲9oz奶, 一日去兩次大便, 尿片同wet tissue都用多d啦, 咁又工常喎, 一星期在家食5天晚飯, 三個餸, 早午我同工人都在家食........我又真係無打x頭, 真係用左咁多.....係咪好過份呢?

原文章由 adaada1 於 08-2-29 03:18 發表
各位媽咪你好呀,我雖然都會俾囝囝激c,但而家好少發脾氣,因為我發覺我越嬲佢越開心.好多謝你們的分享呀,多d入黎傾下,咩都歡迎講下家,揍囝,買餸都講得.我想問下各位媽咪每月開支在日常用品幾錢 ??沖涼/洗頭/個人護膚品 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

複式洋房

各位好,

我打算在5月份轉全職媽媽了。我有兩個仔,5.5 yr and 20m。
很多人話我放棄份好工太可惜,但我覺得小朋友需要媽媽的管教和照料時,作為媽媽的,就要付出,因為你對他們的影響是一生之久。過了幼年的階段,他們的品格,價值觀已成形,就想影響他們也難了。

管教孩童是沒有好的替代人,一定是父母最能管教,因為我們最了解他們的需要。老人家多只會tum和就,工人甚少拿個心出來。各人用各人的方法時,孩子沒有好的規範,就會經常嘗試生活的底線,令你頭痕不已!

所以,五月開始,做個在家主持大局,獎罰分明,生活有序的媽媽!

希望在這裹,不時和大家閒聊,做個開心全職媽!
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

大宅

原文章由 peppergin 於 08-2-29 11:12 發表
各位好,

我打算在5月份轉全職媽媽了。我有兩個仔,5.5 yr and 20m。
很多人話我放棄份好工太可惜,但我覺得小朋友需要媽媽的管教和照料時,作為媽媽的,就要付出,因為你對他們的影響是一生之久。過了幼年的階段,他們的品格,價值 ...

好開心你都能做全職媽咪,你所講都係全職媽咪的心聲黎呀.可能初初你會唔慣全職媽媽的生活.多d上黎傾下.

大宅

原文章由 fion2504 於 08-2-29 10:30 發表
要用好多$o架, 我每月買成8-9千完, 俾我老公丙o架. 但又真係食晒同用晒喎......因為我地有一本buy list,俾工人mark下要買d乜, 咁又真係用得好快o架, 現在小叭就係15個月大, 要飲9oz奶, 一日去兩次大便, 尿片同wet ti ...

而家d野又貴呢...想慳d都唔得.唔計食個三餐,買d日用品都去左3,4千,唉!!!

別墅

原文章由 adaada1 於 08-2-29 13:44 發表

而家d野又貴呢...想慳d都唔得.唔計食個三餐,買d日用品都去左3,4千,唉!!!

就係囉,嘢越嚟越貴!唔慳點得呢!
我係07全職媽媽!

http://hk.myblog.yahoo.com/zton_blue

複式洋房

原文章由 zton_ming 於 08-2-29 13:54 發表

就係囉,嘢越嚟越貴!唔慳點得呢!

我就由沙田出到去深水涉買送,個度D野真係平好多。唔係真係頂唔住D野咁貴!:;pppp:

洋房

我個仔5個月大,好難湊,好鍾意扭計,有時對住佢真係忍唔住發脾氣打他patpat,當然打完後又後悔,知道他什麼也不懂,見到他笑時,個心又甜番,我自己一人湊,負責家務及煮飯,有時真係幾悶,不過bb的成長最需要媽咪,所以我樂於湊他.其實真係有好多媽咪羨慕我地,不過我是放棄了有$15000的工,決定湊仔,現時經濟上較緊,不過算啦,無人湊bb,最好是自己湊了.

大宅

回覆 #10 Annie831 的文章

我有時奈佢唔何.唯有順佢.佢想點就點.呢排仲哀.日日係度開電腦關電腦.激C我

子爵府

hello all,
我係全職mami
有一個2歲既囝囝
佢今年8月就返n1
咁我又可以有3hrs既私人時間啦:lol

珍珠宮

畀面勳章

想問下各位媽咪, 你地每日用幾錢買餸既?(以每日三至四個人來計)

大宅

約$30-$40.- 2餸1菜.
煲湯就要$50-$100.-
原文章由 sinnacat 於 08-3-1 19:20 發表
想問下各位媽咪, 你地每日用幾錢買餸既?(以每日三至四個人來計)

珍珠宮

畀面勳章

thx! ivychan2007。
可能我住呢頭買餸貴d卦。 平時我每日都俾$100工人買餸, 但係早排佢同我講, $100一日唔夠,我自己揍bb, 唔會有時間去買餸, 所以都唔知係咪真係唔夠, 其實平時只係我同工人一起食晏, 夜晚就會三個人食飯。

大宅

原文章由 IVYCHAN2007 於 08-3-1 21:27 發表
約$30-$40.- 2餸1菜.
煲湯就要$50-$100.-

$30~40-2餸1菜,又幾經濟咼,我計來計去都要成$80~100至2餸1菜......

可能我老公比較大餸拉~~~

大宅

原文章由 sinnacat 於 08-3-1 21:59 發表
thx! ivychan2007。
可能我住呢頭買餸貴d卦。 平時我每日都俾$100工人買餸, 但係早排佢同我講, $100一日唔夠,我自己揍bb, 唔會有時間去買餸, 所以都唔知係咪真係唔夠, 其實平時只係我同工人一起食 ...

而家d餸真係貴左好多,以前買俾bb煲粥 $10廋肉就夠,而家要買到20至夠.(我買悔頭肉的).d菜成$12斤家.

珊瑚宮

peppergin,

you have a well planning which is good. However, will your kids cooperate with you is another thing. No matter what position you are in (even you are their mom, they can still keep on testing your bottom line.... Like me, i have been a full time mummy for almost 7 yrs. My kid is now P1, is really hard to be a full time mummy since it's really high stress and out of control when teaching her....always makes me mad ...always don't listen to me... always don't ask if having any problem ... i have no idea of how can i keep on facing her law ....:-( :-( :-(

原文章由 peppergin 於 08-2-29 11:12 發表
各位好,

很多人話我放棄份好工太可惜,但我覺得小朋友需要媽媽的管教和照料時,作為媽媽的,就要付出,因為你對他們的影響是一生之久。過了幼年的階段,他們的品格,價值 ...

複式洋房

chuiyeebird,

I understand how frustrating in teaching a kid to cope with school works. This is exactly my situation with my elderson.
That's why I -
1. start to be fulltime Mom before he does to P.1....I want to help him to be better equipped, like: encourage him to read, wirte and remember ....

2. I choose a school which is not traditional (happy learning, little homework at the start ) for my son...I think this suits him better and will reduce the chance of conflict, which would damage our relationship.

3. I hope when I have more time at home, at least we'll have more chance to establish our relationship...you know, the kid will have higher chance to listen to you only when he/she is having a good relationship with you ga...making him/she to follow by authority only is not good....now I need to rush in the morning and rush in the evening (only 1 hour to, teach, play, chat.....+ little time to spend on his little brother), very often his rhythm just too slow to catch up with mine, so always ends up with conflicts....aiii...

I know it's difficult to be a mom ga.....no one can tell you what to do is the best, as our kid is unique ga, no 2 kids are the same. Keep trying and adjusting is the way.... Are you a christian? I'll pray for you!

原文章由 chuiyeebird 於 08-3-3 00:54 發表
peppergin,

you have a well planning which is good. However, will your kids cooperate with you is another thing. No matter what position you are in (even you are their mom, they can still keep on test ...

[ 本文章最後由 peppergin 於 08-3-3 10:26 編輯 ]
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

大宅

e.g. 1條桂花魚 $15-$20.-
1個梅菜肉餅 ($16.- 肉 + $2.- 梅菜) / 8隻雞亦 ($10.-)
半斤菜 ~$10.-
唉也, 原來係要$40-$50 先夠一餐

原文章由 adaada1 於 08-3-1 22:27 發表

$30~40-2餸1菜,又幾經濟咼,我計來計去都要成$80~100至2餸1菜......

可能我老公比較大餸拉~~~

大宅

原文章由 IVYCHAN2007 於 08-3-3 13:17 發表
e.g. 1條桂花魚 $15-$20.-
1個梅菜肉餅 ($16.- 肉 + $2.- 梅菜) / 8隻雞亦 ($10.-)
半斤菜 ~$10.-
唉也, 原來係要$40-$50 先夠一餐

我昨日買隻嘉美雞$48斤,我買個隻都會區$130,真係~~~

大宅

嘩, 都好金wor, 我未試過整成隻雞, 因為唔識整 , 怕浪費心機, 雞脾就有整
原文章由 adaada1 於 08-3-4 00:14 發表

我昨日買隻嘉美雞$48斤,我買個隻都會區$130,真係~~~

男爵府

唉!而家D野真係貴左好多,連益力多都要$9.5一排,睇到眼都突!

首頁

尾頁

跳至