跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係咪一定要入托兒所先可以入讀幼稚園???

侯爵府

原文章由 LoJulita 於 08-2-27 16:08 發表

唔一定, 有d學校都會收~ 但係對小朋友黎講就番下好d, 因為抵抗力會好d, 唔怕影響學業~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 LoJulita 於 08-2-27 16:08 發表

我初初黎時..d人同我講係一定要入托兒所先有幼稚園收...
所以果時仔仔歲半鬆d就入左托兒所囉

其實都幾好..小朋友快d習慣群體生活,又多d抵抗力..同自理能力...係好過冇入過托兒所就返幼稚園囉

大宅

我其實都好唔捨得比個仔咁快入托兒所, 我諗我會比佢2歲先入

原文章由 月希 於 08-2-27 16:17 發表

我初初黎時..d人同我講係一定要入托兒所先有幼稚園收...
所以果時仔仔歲半鬆d就入左托兒所囉

其實都幾好..小朋友快d習慣群體生活,又多d抵抗力..同自理能力...係好過冇入過托兒所就返幼稚園囉 ...

大宅

原文章由 bbdog_2006 於 08-2-27 16:56 發表
我其實都好唔捨得比個仔咁快入托兒所, 我諗我會比佢2歲先入

我準備歲半左右比我個仔入啦, 怕2yr先入, 真正係托兒所嘅時間唔多...

大宅

但係我就覺得小朋友識講野先入會好d,
因為易溝通d,小朋友無咁驚,
我仔仔以前歲半入托兒所,要適應得耐d,同埋好恐懼去個度,
後來識講野就好好多啦!
原文章由 小瑩子 於 08-2-27 17:31 發表

我準備歲半左右比我個仔入啦, 怕2yr先入, 真正係托兒所嘅時間唔多...

大宅

我都係諗住軒軒歲半就俾佢入托, 不過佢7月出世, 歲半就即係1月, 但係1月又唔會係收生... 有朋友教照俾錢hold 住個位, 到1月至俾軒軒返, 咁樣得唔得? 定係有冇其他方法?
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

珊瑚宮

原文章由 godwin-mami 於 08-2-27 18:40 發表
但係我就覺得小朋友識講野先入會好d,
因為易溝通d,小朋友無咁驚,
我仔仔以前歲半入托兒所,要適應得耐d,同埋好恐懼去個度,
後來識講野就好好多啦!
...

我仔冇問題喎...你問gina就知...駿駿同nienie初入托兒所有趣事架..

我仔歲半果時都只係會講單字..但係我覺得都夠表達佢自己想點囉...佢不知幾happy

大宅

我都唸住今年比桐桐入托兒所啦...
但係都未知讀邊間好..
你地有冇唸住比小朋友讀邊間呀???

大宅

我準備比個仔去果間任何月份都可以收生, 所以我諗住12月先比佢去

原文章由 十月變形記 於 08-2-27 23:36 發表
我都係諗住軒軒歲半就俾佢入托, 不過佢7月出世, 歲半就即係1月, 但係1月又唔會係收生... 有朋友教照俾錢hold 住個位, 到1月至俾軒軒返, 咁樣得唔得? 定係有冇其他方法? ...

大宅

我諗住西灣果間庇護, 近我媽媽果度

原文章由 B桐豬之媽咪 於 08-2-28 04:55 發表
我都唸住今年比桐桐入托兒所啦...
但係都未知讀邊間好..
你地有冇唸住比小朋友讀邊間呀???

男爵府

原文章由 bbdog_2006 於 08-2-28 09:18 發表
我準備比個仔去果間任何月份都可以收生, 所以我諗住12月先比佢去

你要注意喎d托兒所通常選7,8,9月入托有佢用意既,因為個陣無咁多流感/感冒病菌,小朋友第一次返托兒所抵抗力無咁好,所以多會選呢個時候入托,至於你選12月會凍左d,其他小朋友d感冒菌好易傳左俾你仔仔啊!同埋你仲要考慮下你想仔仔讀幼稚園時係做大b定係細b喎.........好多野要諗

複式洋房

我問過醫生, 佢建議我兩歲先比 bb 入托兒所, 但我怕到時佢會仲痴身 , 難適應~ 所以都諗住今年7,8月比佢入托, 我打算比佢入皇朝母親會聖約翰托兒所, 近我返工, 有咩都可以即刻接到佢, 但唔知有無位, 因為聽講嗰間都好多人報.

男爵府

原文章由 NicoleJ 於 08-2-28 10:28 發表
我問過醫生, 佢建議我兩歲先比 bb 入托兒所, 但我怕到時佢會仲痴身 , 難適應~ 所以都諗住今年7,8月比佢入托, 我打算比佢入皇朝母親會聖約翰托兒所, 近我返工, 有咩都可以即刻接到佢, 但 ...

通常d托兒所都好似學校咁3,4月有報名架啦,你又可以打電話去問下,又可以參觀下架

大宅

係呀, 真係好多野諗, 我其實想佢讀大仔班, 我驚佢細過其他小朋友既時候係會辛苦, 所以就唔想佢去細仔班

原文章由 macaogirl 於 08-2-28 10:09 發表

你要注意喎d托兒所通常選7,8,9月入托有佢用意既,因為個陣無咁多流感/感冒病菌,小朋友第一次返托兒所抵抗力無咁好,所以多會選呢個時候入托,至於你選12月會凍左d,其他小朋友d感冒菌好易傳左俾你仔仔啊!同埋你仲要考慮 ...

大宅

原文章由 macaogirl 於 08-2-28 10:09 發表

你要注意喎d托兒所通常選7,8,9月入托有佢用意既,因為個陣無咁多流感/感冒病菌,小朋友第一次返托兒所抵抗力無咁好,所以多會選呢個時候入托,至於你選12月會凍左d,其他小朋友d感冒菌好易傳左俾你仔仔啊!同埋你仲要考慮 ...

多謝你提醒! 咁我諗我又要同老公商量吓1歲or2歲俾軒軒入托好d.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

原文章由 bbdog_2006 於 08-2-28 09:18 發表

1st choice係屋企對面嗰間小海豚, 2nd choice係皇朝間母親會(定係仁慈堂, 唔記得咗叫咩名) 不過我記得係駿駿讀過嗰間!

侯爵府

原文章由 十月變形記 於 08-2-28 11:54 發表

1st choice係屋企對面嗰間小海豚, 2nd choice係皇朝間母親會(定係仁慈堂, 唔記得咗叫咩名) 不過我記得係駿駿讀過嗰間!

個間係仁慈堂~

複式洋房

aiya.....真係好煩

俾佢入托兒所, 又驚佢容易病.
唔俾佢入托, 又驚佢唔識同人溝通.
爸爸就extremely反對.
自己就無乜所為. (我自己細個都有返daycare)
如果真係俾佢入托兒所, 又唔知邊間好.
真係好煩, 好矛盾. 做人好煩, 做媽媽太太重煩

珊瑚宮

原文章由 十月變形記 於 08-2-28 11:54 發表

軒軒入仁慈堂好丫..等我多d機會撞到佢..玩下佢

不過唔知年尾我係咪重住係依頭呢

首頁

尾頁

跳至