跳至

首頁

尾頁

別墅

仁慈堂...你要一出世就去報名, 咁就可能有位啦....

原文章由 十月變形記 於 08-2-28 11:54 發表

1st choice係屋企對面嗰間小海豚, 2nd choice係皇朝間母親會(定係仁慈堂, 唔記得咗叫咩名) 不過我記得係駿駿讀過嗰間!

大宅

原文章由 月希 於 08-2-28 14:24 發表

軒軒入仁慈堂好丫..等我多d機會撞到佢..玩下佢

不過唔知年尾我係咪重住係依頭呢

入唔入托兒所,真係好難話你知.我個fd的女兒,無入過托,之後去tis讀k1,都無大問題,不過就內向d,唔識同小朋友一齊玩.個時知佢臨開學前的兩個月,個bb至學介片,攪到個阿媽神經衰弱咁制,因為一般學校都希望小朋友入k1時識舉手話去洗手間.呢一方面,托兒所的姨姨就會早d教小朋友;入托就多數會有d病菌,個個都差唔多.
所以入唔入托呢個問題,真係要兩公婆傾掂佢.因為好多托兒所都係呢一兩個月報名.

別墅

我個囡都係讀個間, 不過佢未夠6個月就去, 到e+15個月, 都ok, 佢咁細個去, 唔會喊, 如果大d, 我見佢d同學仔, 有人喊到嘔, 喊到發燒, 跟住就冇返啦.....
所以如果你到e+先送去, 你預左佢要喊, 你最好有時間帶佢去學校睇下, 玩下, 話佢知d哥哥姐姐係到玩, 好開心, 個到個修女好好人, 如果你去報名, 佢都會叫你帶佢去幾次先, 同佢一齊玩下, 等佢見下個環境先....
托兒所冇入學時間, 我見個個月都會有新人返學, 不過近來多左好多人, 你最好早少少去問下.....

原文章由 bbdog_2006 於 08-2-28 09:19 發表
我諗住西灣果間庇護, 近我媽媽果度

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bbmaggie 於 08-2-28 14:41 發表

係咪近年出生率高左好多

我果時都係3,4月去報...7月就返得囉..

我見我仔既堂弟都係等幾個月就返得

大宅

我都諗住會帶佢去幾次先, 我真係好唔捨得咁早就去, 你囡囡現在15個月, 咪大我個囝囝一個月左右, 咁遲d會同你囡囡做同學仔呀

原文章由 bbmaggie 於 08-2-28 14:48 發表
我個囡都係讀個間, 不過佢未夠6個月就去, 到e+15個月, 都ok, 佢咁細個去, 唔會喊, 如果大d, 我見佢d同學仔, 有人喊到嘔, 喊到發燒, 跟住就冇返啦.....
所以如果你到e+先送去, 你預左佢要喊, 你最好有時間帶佢去學校 ...

大宅

我住黑沙灣架...你地講個d都咁遠...
你地覺得同善堂或者婦聯好唔好呀???

大宅

原文章由 bbmaggie 於 08-2-28 14:41 發表

我識個friend話佢地淨係收3個月或歲半, 如果我唔係俾佢3個月入就唔好咁快報喎. 咁當然係預咗等吓啦, 因為個個都係咁講, 所以都有心理準備, 而且諗起都有d唔捨得... 驚佢喊我又喊埋一份
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

男爵府

原文章由 B桐豬之媽咪 於 08-2-28 22:19 發表
我住黑沙灣架...你地講個d都咁遠...
你地覺得同善堂或者婦聯好唔好呀???

同善堂要抽籤只係每月交100大元咋,你都唔好有咩要求啦
婦聯一向有口碑!

大宅

我1月頭已經報左高士德母親會啦... 但係對我黎講真係遠左d囉, 所以等望廈托兒所有得報名, 我都會去報, 睇下抽唔抽得中...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 macaogirl 於 08-2-29 11:28 發表

同善堂要抽籤只係每月交100大元咋,你都唔好有咩要求啦
婦聯一向有口碑!

嘩,同善堂100蚊咋,我去睇過d地方又吾係咁差喎,不過可能要睇家庭收入來收生掛!

男爵府

原文章由 in923 於 08-2-29 11:51 發表

嘩,同善堂100蚊咋,我去睇過d地方又吾係咁差喎,不過可能要睇家庭收入來收生掛!

好似有人來屋企家訪架,不過只要你有熟人就一定入到,我有兩個fn家庭收入都ok架,佢o地都有識人係同善堂都入到去囉........

大宅

原文章由 macaogirl 於 08-2-29 11:54 發表

好似有人來屋企家訪架,不過只要你有熟人就一定入到,我有兩個fn家庭收入都ok架,佢o地都有識人係同善堂都入到去囉........

不過同善堂真係幫d弱勢社群,同埋,小朋友的背境係會係佢地的言行舉止反影出黎,同濟的影響亦好深遠.

好記得一幕,係澳廣視新聞播出黎,就係鏡x學校,d學生(唔知係初小or幼稚園)上堂係"棟"起隻腳架....,唔好話德育,連禮儀都無教,咁樣齋打住教育的旗號,喊口號多大聲,都係無用. 如何做到"修身,齊家,治國...平天下"呢

大宅

原文章由 小瑩子 於 08-2-29 11:39 發表
我1月頭已經報左高士德母親會啦... 但係對我黎講真係遠左d囉, 所以等望廈托兒所有得報名, 我都會去報, 睇下抽唔抽得中...

望廈都近我呀...咁你知唔知幾時有得報名呀???

別墅

其實我覺得, 托兒所最近要就腳, 好似有時佢舒服或者打風落雨, 就算你有車都麻煩啦, 如果你冇車, 仲要坐巴士, 你知e+d巴士, 點上到車姐, 所以地點好緊要, 所以一定要近, 有咩事, 一陣就去到個d....
另一樣野就係衛生, 好似之前咪有一間幼稚園爆腸病毒, 呢d就要小心d....
其實托兒所冇話邊間好, 邊間唔好, 就算我個囡返個間, 佢ok, 唔代表你個個都得, 好似我個囡有個同學仔, 同佢一樣15個月, 返咁耐病咁耐, 我都唔明, 所以個個小朋友都唔同, 要返過先知嫁....
你要有心理準備, 返得學就一定唔同係屋企, 一定會同人搶下野玩, 有時玩起上來跌親整親就實會有, 但佢就會學識點同人玩囉.....

大宅

原文章由 B桐豬之媽咪 於 08-3-1 12:35 發表

望廈都近我呀...咁你知唔知幾時有得報名呀???

聽講話係7月開始報喎...不過唔sure...

大宅

我都係有熟人幫入同善堂咋,我都係試下先,向正屋企樓下好方便...我都無理咁多,睇下o唔ok再算,都係返幾個月咁多...

[ 本文章最後由 心銘媽咪 於 08-3-2 05:01 編輯 ]
心銘開心遊樂園寶貝心銘豬

大宅

原文章由 心銘媽咪 於 08-3-2 04:59 發表
我都係有熟人幫入同善堂咋,我都係試下先,向正屋企樓下好方便...我都無理咁多,睇下o唔ok再算,都係返幾個月咁多...

點解返得幾個月?
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

我個仔都兩歲lu.....,咁係咪返得幾個月呀 ???係唔係呀
你知唔知幾歲讀幼稚園呀
心銘開心遊樂園寶貝心銘豬

珍珠宮

請問庇護十二同小燕子边間好啲?

大宅

晴晴今日又開始返托兒所啦,今朝吾知係咪我送的關係,又大喊

首頁

尾頁

跳至