在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩係cam見到工人姐姐同BB玩得好開心, 攬埋一舊,果一刻好心酸好想喊, 真係好想q左份工做全職媽咪~

大宅

但有時候就好悶少少o架, 因為世界好似得番啊b咁, 話題都少左好多o架.

原文章由 phoebe37 於 08-2-27 16:33 發表
岩岩係cam見到工人姐姐同BB玩得好開心, 攬埋一舊,果一刻好心酸好想喊, 真係好想q左份工做全職媽咪~
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

你地可以睇到BB好多第一次, 而我就錯過左~
BB呢幾日忽然學識講好多野, 尋日係咁叫姐姐姐姐, 攪到我心都酸埋

原文章由 fion2504 於 08-2-27 16:42 發表
但有時候就好悶少少o架, 因為世界好似得番啊b咁, 話題都少左好多o架.

大宅

係有好多第一次會miss左, 不過你始終係佢啊媽, 佢都會錫你多d o架. 每件事都有利弊的. 所以兩樣都係有好有唔好的.

原文章由 phoebe37 於 08-2-27 16:58 發表
你地可以睇到BB好多第一次, 而我就錯過左~
BB呢幾日忽然學識講好多野, 尋日係咁叫姐姐姐姐, 攪到我心都酸埋

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

多謝你, 我係明白既, 不過頭先果一刻真係好唔開心

原文章由 fion2504 於 08-2-27 17:06 發表
係有好多第一次會miss左, 不過你始終係佢啊媽, 佢都會錫你多d o架. 每件事都有利弊的. 所以兩樣都係有好有唔好的.

珍珠宮

畀面勳章

唔好唔開心吖!你一路返工仲要一路卦住bb, 佢大個左就知你係好偉大既!!

大宅

我都好同意 fion2504 嘅意見.

working mum & full time mum 真係各有利弊架, 世事無絕對.
我生b前, 有返工, 好醒架 (老細 及 老公 話 ), 做左full time mum 後, 自覺得番4-5成功力, 成日十下十下咁.
我係可以睇到bb成長嘅點點滴滴, 不過就要犧牲自己好多野, 好易同社會脫節, 家庭經濟又會冇以前咁好囉.
你唔好唔開心啦, 你對bb嘅愛, 工人係冇可能比得上, bb亦會感受到的
係wor, 你個bb好熟口面wor, 我係05/2007mum, 你係米05/2007 or 04/2007 mum 呀

[ 本文章最後由 IVYCHAN2007 於 08-2-27 23:50 編輯 ]

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

做全職媽咪真係幾大付出~心機啦~時間~耐性~都會有壓力嫁~
新的一天...希望真的有新的希望吧...

大宅

諗通左喇, 心情好好多~
IVY 你好好記性, 我係0705果邊的媽咪黎架~

珍珠宮

好媽媽勳章

係架, 我係在職媽咪, 有時都好羨慕全職媽咪的, 我阿細幾個月大時, 唔要我抱, 成日痴住姐姐, 對少一陣都唔制。到而家16個月都跟我喇, 不過瞓覺一定要搵返姐姐, 有時真係好酸的

大宅

我都係啊. 從前老公同老闆都話我醒, 但現在就成日俾老公話我十下十下咁, 做o野又慢左好多, 成個人懶晒. 仲有從前買o野, 佢話成日買d無謂o野, 都可以大聲話係用自己$買的, 現在就算話係用自己$, 佢都會話:咪又係我d$......有時候都幾唔開心o架.

所以好多o野, 你睇我好, 我睇你好, working mum時想做full time mum, 現在又想轉番做working mum, 但又可能掛住bb, 又想轉番........真係得個攪字

原文章由 IVYCHAN2007 於 08-2-27 23:42 發表
我都好同意 fion2504 嘅意見.

working mum & full time mum 真係各有利弊架, 世事無絕對.
我生b前, 有返工, 好醒架 (老細 及 老公 話 ), 做左full time mum 後, 自覺得番4-5成功力, 成日十下十 ...

侯爵府

咁就好la. & 你should feel happy 先啱 at least 你家姐姐同ah B 玩得開心, right?

原文章由 phoebe37 於 08-2-28 10:31 發表
.........~

男爵府

其實你只係睇到做全職媽咪好既一面,全職媽咪比在職媽咪辛苦得多,起碼在職媽咪有私人空間,無錯,你見到呢D情景係會好唔開心既,我都試過,不過果個唔係工人姐姐,而係我奶奶,果時我覺得如果自己湊返就好LU,到而家做在職媽咪,我真係覺得辛苦得多,所以你唔好唔開心喇,兩個角色都有佢辛苦既一面~

子爵府

2011至尊種植勳章

樓主,唔好怪我直接,我係全職媽咪,
但我唔覺得值得羨慕,因為我地全年無休
(1日工作24小時),
連去過厠所都未必得.
好難約朋友食飯,
無人幫手揍仔既關係,我有飛都無得聽演唱會,
去街都唔多,因為要揹住個仔之餘,仲要攞一大袋野,
如果有工人幫手既全職媽就會好啲既.

*我寫的是冰山一角*

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原文章由 bebesoky 於 08-3-1 13:11 發表
樓主,唔好怪我直接,我係全職媽咪,
但我唔覺得值得羨慕,因為我地全年無休
(1日工作24小時),
連去過厠所都未必得.
好難約朋友食飯,
無人幫手揍仔既關係,我有飛都無得聽演唱會,
去街都唔多,因為要揹住個仔之餘,仲要攞一大袋野,
如果有工 ...
認同呀~有苦自己知呀
新的一天...希望真的有新的希望吧...

大宅

PHOEBE37,

每個人抉擇唔同, 有好多考慮, 選擇就好似揀set lunch 咁, 一個餐裡面, 梗有你鍾意食同唔鍾意食既野, 但overall 黎講, 係最好既決定就得啦. 你已經好好嫁啦, 因為你有一個好姐姐, 會同bb玩, 錫bb.

原文章由 phoebe37 於 08-2-28 10:31 發表
IVY 你好好記性, 我係0705果邊的媽咪黎架~
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

我都有好認真地想過要做全職媽媽否....
但我決定不會...因為小朋友能否健康快樂地成長,經濟條件都是一個好大的因素......當然要視乎你份工會唔會好困身....我就會準時放工,返屋教仔同佢玩....因有收入,我可以隨意買一些好的玩具(對小朋友好的物件)比個仔...
我個意向係....份工唔會很影响教仔.....但可以是供更好生活比佢....
自己可能會辛苦少少,不過見到個仔精靈活潑 ...很滿足呢...

民房

hello, I have a 5 year old son and 2 years old girl. I will become full time mum this summer!! Good to hear all your feedbacks. I also have concerns of losing my personal time, but need to sacrify ourselves to bring up our children in a positive way.

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 sp2007wtm 於 08-3-1 14:28 發表
認同呀~有苦自己知呀

話雖如此,但我會繼續全職媽媽生活,
我不想我的兒女親外人多過自己媽媽.

大宅

真係好認同你既講法,以前買咩都得,而家想買咩都要ask for佢,重要俾佢數一大論話你好多鞋,衫,袋之類,數完都唔想叫佢買
,我其實都好想做野,因為屋企多個錢點都好d,又唔係大富之家,所以錢對我地黎講都幾重要,不過我仔仔係讀半日,又要上早期訓練,所以迫於無奈要做全職媽,期間試過番左4日工做番OL,但係個心成日掛住個仔,個仔又唔開心,所以無做了,而家想搵part time做下

原文章由 fion2504 於 08-2-28 13:07 發表
我都係啊. 從前老公同老闆都話我醒, 但現在就成日俾老公話我十下十下咁, 做o野又慢左好多, 成個人懶晒. 仲有從前買o野, 佢話成日買d無謂o野, 都可以大聲話係用自己$買的, 現在就算話係用自己$, 佢都會話:咪又係我d$. ...

首頁

尾頁

跳至