在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

very similar here.....I have 2 sons, 5.5 and 20m. I will become fulltime mum in May.

"need to sacrify"....yes, agree...I think it is very important to do the right thing at the right time. At the young age of a kid, he/she really needs the nuture (caring, teaching and forming of good habit and character) from a Mom. If we missed the young age when we can affect him/her, at teenage, they won't listen any more. It's too late, even you want to "sacrify" then.

原文章由 novem1130 於 08-3-1 23:55 發表
hello, I have a 5 year old son and 2 years old girl. I will become full time mum this summer!! Good to hear all your feedbacks. I also have concerns of losing my personal time, but need to sacrify ...
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 MARSTEN 於 08-3-5 10:56 發表
真係好認同你既講法,以前買咩都得,而家想買咩都要ask for佢,重要俾佢數一大論話你好多鞋,衫,袋之類,數完都唔想叫佢買
,我其實都好想做野,因為屋企多個錢點都好d,又唔係大富之家,所以錢對我地黎講都幾重要, ...

Very agree , i high light that point !!

複式洋房

原文章由 bebesoky 於 08-3-2 01:13 AM 發表

話雖如此,但我會繼續全職媽媽生活,
我不想我的兒女親外人多過自己媽媽.

我都係o甘話,我都好想我個仔痴我多D,佢啱啱今日4個月,佢好似痴爺爺多D!!不過又唔痴嫲嫲啊!!真攪笑!!嫲嫲抱佢或者餵奶都好扭計o架!!不過我知佢好驚我就真!!

洋房

以前我返工好恨自己揍番個女,終於可以做全職媽媽嘞先知係甘辛苦&悶

珍珠宮

畀面勳章

最初做全職媽媽真係好悶, 成日想去玩.....係屋企成日執呢樣果樣, 又要諗日日煮咩餸... 以前阿女未識講o野, 真係成日自言自語, 好鬼悶....依家做左2年幾, 又覺得 ok 喎~ 幾 enjoy~

不過, 有時都好羨慕在職媽媽同返工 d 人有得食 annual dinner, 仲有新年有開工利士, 又有bonus & 雙粮, 又有同事 8 下公司 d o野....

真係兩樣都有好有唔好!!

原文章由 le_reve_du_cat 於 08-8-23 17:20 發表
以前我返工好恨自己揍番個女,終於可以做全職媽媽嘞先知係甘辛苦&悶

[ 本文章最後由 alljodesign 於 08-8-24 11:24 編輯 ]

大宅

LEE 個WORLD好得意,我屋仩隔離有幾座寫字樓,有時我見到人地返工,食LUNCH,D同事有講有笑,真係有點羨慕人地有工返,但其實佢地可能又會羨慕我地做FULL TIME MA......(個樣咁街坊,估都估到住附近屋苑 )

男爵府

好媽媽勳章

係啊. 在職既想做全職媽咪. 全職既又想做在職媽咪

原文章由 [[]] 於 08-8-25 22:23 發表
LEE 個WORLD好得意,我屋仩隔離有幾座寫字樓,有時我見到人地返工,食LUNCH,D同事有講有笑,真係有點羨慕人地有工返,但其實佢地可能又會羨慕我地做FULL TIME MA......(個樣咁街坊,估都估到住附近屋苑 ) ...

首頁

尾頁

跳至