少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 畀面勳章

個情況係咁既,屋企有個小朋友九歲四年班了,極多呂勸不改的壞習慣,例如呢頭執好間房佢嗰頭就搞到亂七八曹將D紙散剪到一地係,著完D烏租衫永遠就推係自己張床但係房裏面係有洗衣籃架,每次食飯總係成地飯唔提佢執返佢係唔會執喎,問佢點解成日要人提同可唔可以小心D,佢個答案總係高八度地答(人地都唔知),叫佢唔好跪係張櫈上面食飯叫左三年都改唔到,經常唔見野,唔見文具,鎖匙係半年內唔見左四次,每次話佢總係覺得自己無錯,成日一開口就咩即咩即,一係就比我老公教訓完後就答清楚明白知道,但永遠都係重覆犯錯,一係就眼甘甘望住人問佢咩都唔答,跟住就喊,做功課慢,一係就亂做,請個補習姐姐幫佢補習遇到唔識就發人地皮氣,D野成日拖長拖慢黎做,重有好多不能盡碌,就快將我兩公婆激死了,教下我點可以令佢變好!

ahjoechan  有。我仔同你的一樣。   發表於 14-10-23 08:18
JJDBB  請問由細到大都是這樣   發表於 14-10-14 11:03

大宅

補充個小朋友係女仔

象牙宮

小時 是不是小霸王一个?

照顧太周到, 以她為重心?

有那一些 她能力上. 心智又會處理... 加於 贊美.
另一面.. 比机會她承受成果 失敗/挫折感. 並給于支持 父母一起面對解決.

多和老師溝通...

夢娜媽媽  其實以我觀察左3年,   發表於 14-10-23 11:16
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

入團比人教規舉! 真的,仔要比人教下!!

333s  比人教有力d.  發表於 14-10-23 12:44
夢娜媽媽  佢係學校有參加童軍,   發表於 14-10-23 11:30
wendy_jed  入乜野團??  發表於 14-10-14 11:59

只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

伯爵府

香港少年領袖團,童軍....好多好多,你search下~
返落左會慢慢改變,大人都可以由讚佢開始,
唔好要求咁高住,佢少少做得好都讚下~
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

男爵府

熱血勳章

回覆:大家屋企有冇D咁既小朋友

是的,參加制服團隊,要她學責任,受管束,出外競爭,捱下受下,千萬不要肉赤,學承擔規矩紀律,書讀得更好又如何?孩子品德遠勝一切吧!

伯爵府

熱血勳章

我以前叫我C6帶佢個女去入團, 話可以學到discipline, 對佢終身受用, 佢又唔聽, 今時今日咪控制唔到咯, 可惜嗰時我未同C6結婚, 唔到我話事

別墅

咁向學校老師有無反映有此問題出現?

大宅

回覆:大家屋企有冇D咁既小朋友

咁佢唔執好d衫,紙碎,你係點處理? 食飯唔坐好又點處理? 我仔如果唔執好d衫去洗,我係唔會幫佢洗。食飯唔坐好我會叫佢離開飯桌。唯有諗下方法對付佢囉

禁止訪問

水晶宮

natzuki 發表於 14-10-20 11:05
我以前叫我C6帶佢個女去入團, 話可以學到discipline, 對佢終身受用, 佢又唔聽, 今時今日咪控制唔到咯, 可惜 ...

Are u a step-mum ??

natzuki  yes  發表於 14-10-20 18:00

水晶宮

樓主在這關係上,較難處理

大宅

引用:個情況係咁既,屋企有個小朋友九歲四年班了

原帖由 夢娜媽媽 於 14-10-14 發表
個情況係咁既,屋企有個小朋友九歲四年班了,極多呂勸不改的壞習慣,例如呢頭執好間房佢嗰頭就搞到亂七八曹 ...
我同你情況差唔多
你還仲好,你老公可以鬧吓佢
但我老公係一個好寵壞佢,成日會話番我 你兒時有冇人話你,我答有,我仲話乜你呀爸呀媽唔會話你咩,佢即答唔會話,佢呀爸呀媽唔係好點理(因有8兄弟姊)
佢仲話呀仔大個識唸喎,我有唸,我有唔想夫妻感情唔好,因鬧得多......費事
等衰老唔係家先,話吓仔

想識真心朋友,傾下計~ ..........................................................................

珊瑚宮

引用:個情況係咁既,屋企有個小朋友九歲四年班了

原帖由 夢娜媽媽 於 14-10-14 發表
個情況係咁既,屋企有個小朋友九歲四年班了,極多呂勸不改的壞習慣,例如呢頭執好間房佢嗰頭就搞到亂七八曹 ...
生活習慣,自家管敎較合心意

我仔8、9歲又係無手尾,靠姐姐跟!
有日我同姐姐執整齊佢間房,4大角度拍下model sample ,曬出4Rs貼係書枱Broad,以此為標準,總之要佢執返一模樣!
因此佢體會冇毛尾惡果,漸漸進步,咁我又挑戰佢升呢,拍埋書櫃排列、櫃筒、衫櫃等。基本上,依家快11歲,9/10次間房見得人

夢娜媽媽  this is a good idea  發表於 14-10-23 10:40
ahjoechan  学野  發表於 14-10-23 08:20

大宅

BK Milk勳章

嘩,個case同我識得既一個小朋友好似,不過唔同既係我識既係一個男仔,其實好老實講,呢個CASE係好需要教,如果唔係第時大個出黎做野,就好大問題!

我識得果個男仔係今年小學2年級,7歲-_- 食飯食2粒幾鐘係閒事-_-可以掛住睇電視,個口含住啖飯幾分鐘都唔咬唔吞 成日教佢做功課佢就發夢呢頭講完,佢即刻就可以唔記得,完全同金魚一樣得3秒逆憶

見到人永遠唔會主動同人打招呼,永遠麻煩人做野唔會識得講多謝或者唔該!

我諗呢類小朋友要多提醒佢地,同埋唔好再溺愛佢地,否則大個左出黎做野真係唔知點算

象牙宮

LKS媽媽 說的很有道理.
說的好.

學責任,學承擔, 學紀律, 學管束,學有規矩, 學出外競爭,捱下受下, 學挫折, 學失敗, 學成長...

好的就讚賞..
挫折, 失敗, 和小孩說, 父母陪她一起想方法, 一起解決....

別下下為好而做.
我地做父母, 有一天會死去. 孩子自己過活... 早D 學. 對她都係有好處. 對不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 333s 的帖子

其實以我呢3年既觀察,呢位小朋友係比人寵壞了,並不是其他親戚成日對我老公所講咁因為以前其他人蝦佢所導致的!我同老公都會比佢知道因果呢樣野,好似有次安排好假期一家去玩既,其實都明知佢鍾意拖慢D功課做就提醒佢快D完成D功課,並警告左唔按時完成係無得去玩,點知佢都係拖慢D野做,好啦結果我地真係唔带佢去玩啦,解釋返比佢聽原因,點知佢一副好不在乎咁話:(唔去咪唔去囉,人地真係做唔晒呀)其實以佢功課量係絕對做得晒,你話激唔激死!

大宅

回覆 janetlam74 的帖子

佢係學校有參加童軍,正常情況下都會教D小朋友自律守規矩,但唔見用得返出黎,其實我知佢知道咩係對與錯,就好似有時放學返黎佢會講下D同學不是,但佢又唔會知道原來自己都犯同樣既錯!

大宅

回覆 LKS媽媽 的帖子

我夠恨心架,就係知佢學業又唔係好重要無品德,大個出到社會點立足呀!所以先想改變下佢,唔使係最好但都唔想係最差啦!

大宅

回覆 natzuki 的帖子

點樣控制唔到法,分享下等我有定個心理準備

首頁

尾頁

跳至