婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教下jm們,如果唔想金器比男家keep,有乜方法?

比小小背景:
大部分金器都係女家送,男家只得bf父母送一對龍鳳鈪。
bf mum已不下5次同我講話婚宴後幫我拎d金器返佢屋企(註:婚前婚後都不同住。),每次都會新加一個理由。而我亦每次都答佢我自己一直有保險箱,保險箱係父母家附近,所以父母會幫我拎返屋企,回門當天會順便拎入保險箱。
可能平時我好少拒絕bf mum,所以佢努力咁問完又問。到婚期將近,因為太忙,我無再陪bf返去見佢。佢就向bf埋手。bf就話代轉告佢嘅提意,話金器係我,等我決定。
我當然唔想比d金器bf mum 拎返屋企嗱!而且成日反覆問,已經問到我覺得好煩,好反感,開始懷疑佢用心。

jm們都知擺酒當日有幾忙,jm們有無計點先可以keep住金器,唔比男家拎返返屋企?

別墅

回覆:見人問金器,我又問

最好找個姊妹全力睇佳d金器

男爵府

dictor 發表於 14-10-14 11:39
最好找個姊妹全力睇佳d金器

姊妹唔夠牙力,要女家親戚,
我結婚時係我家姐拖住個gip,gip在人在,
見到親家拎住,我估99點都唔好意思搶啦

Mrscatcatfung  我的大隻細佬和舅父看  發表於 14-10-14 17:27

子爵府

引用:請教下jm們,如果唔想金器比男家keep,有乜

原帖由 dolphinhay 於 14-10-14 發表

比小小背景:
叫自己親娘 keep 緊D
留言 點都唔俾未來99

同自己阿媽講 未來99 想要D金器
唔要俾佢

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

比bf父母送嗰對龍鳳鈪奶奶KEEP ....
睇佢仲點追問

其他當日搵阿媽啲家姊細妹KEEP同拎走, 話晒同奶奶平輩吖嘛 .... 睇佢仲點攞

你要知奶奶同你親啲吖定同啲金親啲, 佢攞左好有可能話幫你KEEP, 咁你一世都見唔返啲金啦

D-chan  好提意  發表於 14-10-14 12:28

大宅

你有冇家姐細妹啊? 無既阿姨舅父有冇呢, 呢D人KEEP金就最穩陣, 至少99唔會搶到..

大宅

立即講吾俾,D金器系我的。如果男家想要返男家D金器,結婚個陣就吾好俾我,我吾缺個小小金,而且俾得我就系我的。我結婚個陣我奶奶俾左2兩金器我。近D幾年金價高,我99成日問我D金有無放好呀!安吾安全呀!我話放好啦!距再問個陣就我話,遲D我賣啦!我99聽到以後都無問我。

複式洋房

下次99再問,直接話:
99你唔洗再操心噢,我已經搵左個最佳人選去攪,包保穩妥!
況且,時間緊迫,唔好再改黎改去啦,攪咁多野。
加上c6同我都唔想你冒險幫我地攞返去,好危險架嘛!
總之強調你同c6同一陣線,同已揾左人,安排好曬,唔好再煩我

男爵府

結完婚你返新居定返酒店?

最關鍵時刻係敬完酒除金器。你提供多啲資料等大家集思廣益下。

翡翠宮

果晚擺完酒之後直接俾阿媽叫佢拿返屋企,仲要同你bf講,到時金器都係放阿媽度,結婚前講清楚好D

水晶宮

好簡單,送比你既金器,通常都係影相時送,
你安排一位好姊妹,為人要夠硬淨,又好笑容的,
所有金器,你一影完相就交比果位姊妹,要帶,就問佢攞返來帶.
到婚宴完,果位姊妹就直接將金器交比你拎返屋企.
亦不要比你媽媽拎,因為99可能覺得大家都係新人父母,點解比外母唔比佢.
可能99會夾硬要求果位姊妹比D金器佢拎,或者話係問過你,但你一定要同果位姊妹夾好,除左你自己之外,邊個都唔拎得D金器.

我結婚時,無安排伴娘,但就安排在6位姊妹,ABCDEF,每人各有任務:
1. A負責監察住我的髮型化妝同衫,有無亂.隨時幫我補妝或梳頭.
2. B、C、D各負責一套衫和相關飾物,我要除第一套衫,B就會埋來幫我除和收好,c就會遞上第二套衫和飾物,幫我著,我要除第二套衫,C就會來幫我除和收好,D就會遞上第三套衫和飾物幫我著.我完全唔洗理D衫,就已經自動摺番好,入袋.
呢三位無野做時,就幫EF收禮.
3. E、F負責收人情,金器,禮物,E坐reception,F長期坐係離我不足三呎既地方,我打個眼色佢地就會埋來幫手收禮.
事前已安排好大型購物袋裝禮物和各類物資,
婚宴結束時,我的好姊妹已收拾好所有物品,分門別類包裝整齊,真係拎起就行得.
第二天就咁拎D衫去還就得.

fumi  你啲姐妹都好幫到手!   發表於 14-10-15 02:11
ivory0915    發表於 14-10-14 16:42
Elizabethsss  vy good!  發表於 14-10-14 13:44

大宅

我都建議唔好比自己媽媽拎返屋企先, 費時奶奶諗多左, 交比姊妹Keep, 婚宴完左後, 你地自己拎返屋企。但我都諗唔明, 點解奶奶係咁叫你比金器佢Keep wor, 我從來都冇聽過呢d case

大宅

回覆 dolphinhay 的帖子

首先你要搵一個比較醒目而又絕對信得過既人當日全日幫你KEEP金器KEEP 禮 KEEP 人情/利是 (因為未必個個會喺RECEPTION放低人情, 喜歡親手交比新人). 我當年係搵我家姐. 準備好個裝金/禮/錢既袋, 我家姐全日呢個袋係唔會離身.
不過你要同呢個KEEPER諗定萬一99真係咁夠膽去問佢攞返D金時你地要點講, 你99問得你咁多次, 都證明佢真係好在意你D金, 到嗰日真係問都唔奇呀~~

大宅

引用:下次99再問,直接話:99你唔洗再操心噢,我

原帖由 lifelongpartner 於 14-10-14 發表
下次99再問,直接話:
99你唔洗再操心噢,我已經搵左個最佳人選去攪,包保穩妥!
況且,時間緊迫,唔好再改 ...
bf唔覺得佢mum有其他意思,只係覺得佢mum關心我地。我唔明d男人諗乜。bf mum連男家收嘅人情都唔肯比bf,反而bf dad就叫個仔自己keep返幫補婚禮開支,因為所有開支包括擺酒都係bf比。

大宅

引用:結完婚你返新居定返酒店

原帖由 MCEsc 於 14-10-14 發表
結完婚你返新居定返酒店?

最關鍵時刻係敬完酒除金器。你提供多啲資料等大家集思廣益下。
返酒店,bf mum其中一個話要幫我拎金器嘅理由,就係酒店唔安全

大宅

引用:果晚擺完酒之後直接俾阿媽叫佢拿返屋企,仲

原帖由 wahiuma 於 14-10-14 發表
果晚擺完酒之後直接俾阿媽叫佢拿返屋企,仲要同你bf講,到時金器都係放阿媽度,結婚前講清楚好D ...
我有同bf講會比媽咪拎返屋企,回門個日擺保險箱,所以上次bf mum向bf埋手,bf先話會代轉告。如果唔係以bf性格,佢一早答應咗。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 MCEsc 於 14-10-14 發表結完

大宅

新娘房入面有夾萬,你同奶奶講啲金放係夾萬,密碼得你一個知,換敬酒套紅色晚裝都要帶返啲金器,到敬完酒換衫就放返啲金器落夾萬!

珍珠宮

回覆 dolphinhay 的帖子

講咁多次, 真係好可疑.....樓主小心!!

伯爵府

引用:請教下jm們,如果唔想金器比男家keep,有乜

原帖由 dolphinhay 於 14-10-14 發表

比小小背景:
搵個好姊妹睇實

首頁

尾頁

跳至