跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

bb會行會走喇~ 想請教大家 family day 去邊度玩好呢?

事原我地家族除左做節去街食下飯,
行下商場, 或者平時你去下我屋企玩,
我去下你屋企都無試過一齊出過去玩!
今次想要去d特別d地方, 唔係商場食肆咁呢,
最好有d地方小朋友走下, 有無好介紹呢?
(除左海x公園, 迪迪尼)

細佬 family : 兩個小朋友, 一個2yrs, 一個3yrs,
加埋工人同佢兩公婆
自己 family : 1個b, 我托住5個月肚, 加埋工人同老公
細妹兩公婆
公公婆婆

大大細細 total 都 : 13人

[ 本文章最後由 motakmo 於 08-2-27 17:43 編輯 ]

大宅

原文章由 motakmo 於 2/27/08 17:41 發表
bb會行會走喇~ 想請教大家 family day 去邊度玩好呢?

最好有d地 ...

Lamma island, 愉景灣,馬灣,機場2期,各處既BBQ場......

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

FOR BB, 隨便一個公園都可以玩得好開心~~

別墅

Ocean park is not that fit to bb under 5 cus it got lots of stairs which can't take stroller. Although bb can walk now, we still need to hold them sometimes.... We went there on the first b-day, and it was a nightmare. Matthew could walk at that time but we still need to use stroller when he needs to take a nap.

I suggest Disneyland...yes, it's small but good for stroller and flat path for bb to walk safely.

原文章由 sweetcouple 於 08-2-27 18:33 發表
我未生已經諗定:

bb識行識走, 帶佢入中大.....因為我地兩公婆都係中大校友, 有free parking, 又多地方俾bb走, 又有平靚正canteen....

(我大肚時, 同老公入中大影左一輯大肚相, 好中意個環境)

因為我地駕車, 所以 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢個星期日都諗住1家3口入愉景灣行下, 希望唔好落雨
,

大宅

熱血勳章

我都可以建議下上山頂o既... 上到上面有o的遊樂場 又有一大片草地 我細個成日一大家人一齊上去坐o係草地野餐o家
之前謙謙細就近近地帶左佢去屯門市鎮公園 入爬蟲館睇下野 再o係草地玩波 俾佢o係草地行又唔怕跌親
之前研究話依家訪問大部份o既小朋友都未接觸過草地 無踩過草地
謙謙好鍾意o家 佢o係草地周圍行 坐o係草地摘草 玩得好開心~

我覺得一家大細搵個大草地野餐 玩波 跳繩 踏單車...... 就最寫意 吸下新鮮空氣嘛~

大宅

我諗小叭有3歲到我才帶佢去海x公園, 迪迪尼, 因為佢都唔知係乜咁, 等佢大d好玩d. 我現在日日都帶佢去公園行下/上堂/行商場咁, 仲之都要俾佢出一出去行下咁啦, 佢現在識走去鞋櫃拿自己對鞋, 回家就會自己放番好對鞋

原文章由 motakmo 於 08-2-27 17:41 發表

最好有d地 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

畀面勳章

原文章由 maggieddie 於 08-2-27 11:59 PM 發表
我都可以建議下上山頂o既... 上到上面有o的遊樂場 又有一大片草地 我細個成日一大家人一齊上去坐o係草地野餐o家
之前謙謙細就近近地帶左佢去屯門市鎮公園 入爬蟲館睇下野 再o係草地玩波 俾佢o係草地行又唔怕跌親
之 ...

係喎! 山頂我都好耐未上過咯!
頭先同公公婆婆講起, 佢地原來成10年都無上過去,
一於決定今次先去山頂!

遲d再去下 Lamma island, 愉景灣,馬灣,機場2期, 中大,
海x公園, 迪迪尼 etc 先

大宅

原文章由 fion2504 於 2/28/08 12:52 發表
我諗小叭有3歲到我才帶佢去海x公園, 迪迪尼, 因為佢都唔知係乜咁, 等佢大d好玩d. 我現在日日都帶佢去公園行下/上堂/行商場咁, 仲之都要俾佢出一出去行下咁啦, 佢現在識走去鞋櫃拿自己對鞋, 回家就會自己放番好對鞋:e ...

我同先生買左annual pass,囡囡唔駛錢入迪迪尼,所以無野做果日又入去(free parking with annual pass, otherwise $120/day),約埋班親親朋好友又入去...

其實囡囡係知道入迪迪尼架!!! 每次去到大門口都已經好開心,因為入到去會好多陌生人同佢玩,佢唔驚咁同人玩,上次有個工作人員踎低想俾張貼紙佢,囡囡企係度5分鐘唔郁定格(我叫佢都唔認我),唔攞張貼紙(平日一早攞左就俾我,好似咪煩我啦,媽咪袋住呀,唔該!!!),終於個工作人員踎到腳痺起番身,囡囡至行埋去攞貼紙俾我,跟住繼續shopping(即每樣都摸下),激 c!!!!

我都有同佢去玩史迪仔,巴斯光年,3D show,維尼,旋轉木馬,獅子王,金裝米奇,仲有新年 show,米奇屋,每次等巡遊開始前囡囡都小休一刻,有音樂時佢就起身,我地仲一齊跳舞,其實佢真係知道做緊密野架!!!!!

伯爵府

原文章由 sweetcouple 於 08-2-27 18:33 發表
我未生已經諗定:

bb識行識走, 帶佢入中大.....因為我地兩公婆都係中大校友, 有free parking, 又多地方俾bb走, 又有平靚正canteen....

中大好大好靚o家?
請問如果唔係中大畢業生, 星期六日可唔可以入去行下影下相o家?

伯爵府

如果family day, 我同老公就鍾意帶晴晴去各區既公園玩, 又有遊樂場又有靚景影相~
我就參考e個web-site, 好多個公園晴晴都去過晒喇~

http://www.lcsd.gov.hk/b5/ls_park.php

特別推介: 馬鞍山公園同埋大埔海濱公園

[ 本文章最後由 YML 於 08-2-29 12:49 編輯 ]

男爵府

路過入來講2句: 我女最鐘意:

*) 海洋公園(全家有全年証已玩了7,8次。仲有2個月就一年LU)
*) 香港公園(觀鳥園)+動植物公園
*) 石澳玩沙
*) 任何幼稚園的開放日
*) 西貢睇狗狗

玩得最開心既係海洋公園.
但其實去任何一個公園玩都係開心既~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

我未生已經諗定:

hi, sweetcouple,

ven't been CU after graduation. any special place in CU do u recommend?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原文章由 hialice 於 08-2-27 18:39 發表
FOR BB, 隨便一個公園都可以玩得好開心~~

別墅

駕車都可以人人都入得 ??

我未生已經諗定:

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

哈哈哈, 你地入黎我 office 做咩啊~~~

果日我同小笨、仲有我家姐同佢三歲個女, 一齊響中大玩, 估唔到, 淨係烽火台佢地都玩到好開心! 之後又係落左崇基荷花池拾樹葉咁~

不過呢, 都係去公園開心0的, 因為有 swing 有滑梯果0的~

仲有個好好的提議, 就係去動植物公園! 雖然動物唔多, 但小表姐同小笨都睇到 O 曬咀~! 睇完動物又可以玩 swing, slide, merry-go-round果0的~~ 同埋個噴水池加花園, 影相勁靚~~~

去山頂要小心, 因為斜坡多, 宜家我地0的bb正一濕水欖核, 要好小心!~

誠意推介動植物公園~~!!

原文章由 sweetcouple 於 08-3-3 12:52 發表

係呀, 照計泊車錢之嘛....
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

首頁

尾頁

跳至