少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

丫仔今年k1,從未上過n班,返左個半月學,都系一岀去就講要返屋企,會大喊要媽媽,不過放學又好高興,問他系學校做乜就爭少少,講得唔多,我糖又俾過,氹又氹左,晚晚洗腦話返學又有,但他都系咁,有乜計仔呢

禁止訪問

男爵府

同佢講:
"DADDY MAMA 都唔想返工,不過哩個係責任,小朋友要返學, 大人要返工"

同時引導佢諗下學校的開心事,
俾下小任務佢返學做 e.g. 送貼紙俾老師/同學

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Yee0113 發表於 14-10-15 08:10
丫仔今年k1,從未上過n班,返左個半月學,都系一岀去就講要返屋企,會大喊要媽媽,不過放學又好高興,問他系 ...
好正常, 我住地方既小朋友個個都係咁, 問佢做左乜, 佢就話唔知, 唔記得.

佢講得唔多, 可能係唔識表達, 或者真係唔記得, 唔想講等等. 你可以用引導式問題去引佢講, 佢唔肯講咪算, 有時小朋友間中會自爆佢做左d 乜. 唔多唔少你都要接受小朋友係咁...

水晶宮

畀面勳章

引用:回覆+Yee0113+的帖子My+daughter+will+not+

原帖由 charl 於 14-10-15 發表
回覆 Yee0113 的帖子

My daughter will not complain after 2 months. take it easy la!
冇丫,我都日日氹他嫁了他學野較慢系要多點時間

水晶宮

畀面勳章

引用:同佢講:\"DADDY+MAMA+都唔想返工,不過哩個係

原帖由 Jumama24 於 14-10-15 發表
同佢講:
"DADDY MAMA 都唔想返工,不過哩個係責任,小朋友要返學, 大人要返工"
都系好計仔,今晚試下先

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:Yee0113+發表於+14-10-15+08:10+丫仔

原帖由 bosch 於 14-10-15 發表
好正常, 我住地方既小朋友個個都係咁, 問佢做左乜, 佢就話唔知, 唔記得.
唯有俾時間他適應下了

複式洋房

回覆 Yee0113 的帖子

唔好自己帶!最好坐校巴。坐校巴到學校一段時間等他慢慢適應

複式洋房

回覆:Yee0113 的帖子

禁止訪問

大宅

我的女今年返K1又係咁喊, 由初初少少扭解, 到依家一起身見到校服就大哭,
其實佢返到屋企都會唱好多學校的歌, 吃飯歌,去廁所歌,排隊歌等等, 我覺得佢都應該係鍾意返學。
我都同自己講要給時間佢適應, 但係朝朝係咁斗法, 好累, 依家家姐都要自己返學先, 驚遲到, 咁的生活唔時几時先可以結束
http://www.babyhome.com.tw/bb/274139

水晶宮

畀面勳章

引用:我的女今年返K1又係咁喊,+由初初少少扭解,+

原帖由 Ling0426 於 14-10-20 發表
我的女今年返K1又係咁喊, 由初初少少扭解, 到依家一起身見到校服就大哭,
其實佢返到屋企都會唱好多學校的歌 ...
我仔今日都一入去喊。。入到課室就收聲了

大宅

回覆:K1唔願返學

我仔k1,都係日日返都喊,湊返返學都好大壓力,之前都氹下佢,而家都唔理咁多,一返去就推佢入去,講一陣見就算

水晶宮

畀面勳章

引用:我仔k1,都係日日返都喊,湊返返學都好大壓

原帖由 barry603103 於 14-10-20 發表
我仔k1,都係日日返都喊,湊返返學都好大壓力,之前都氹下佢,而家都唔理咁多,一返去就推佢入去,講一陣見 ...
系丫,喊左好耐。真系唔知他點先唔喊,我知系他個一下唔捨得,但會喊到火滾

大宅

回覆:K1唔願返學

喊到火滾好心同感受,有時遇到d唔識趣既家長仲要講,日日都喊,喊左好耐喇喎,個心仲嬲

水晶宮

畀面勳章

引用:喊到火滾好心同感受,有時遇到d唔識趣既家

原帖由 barry603103 於 14-10-20 發表
喊到火滾好心同感受,有時遇到d唔識趣既家長仲要講,日日都喊,喊左好耐喇喎,個心仲嬲

...
系,個下你想發火宜家隻仔會忍喊,入課室就爆發

禁止訪問

大宅

回覆 maylaw1988 的帖子

我昨日忍唔住打咗給老師, 老師話佢一返學校就無喊了, 初初係唔瞓覺, 依家都有瞓了,
係唔多吃飯, 所以暫日班主任陪佢吃
老師話佢性格硬頸D, 但都肯聽, 我同佢講返朝早情況, 老師話再同阿女傾下
老師話如果佢唔着校服, 唔好逼佢, 慢慢來, 帶埋校服返去, 越逼佢無用
因為家姐係呢間學校畢業, 所以老師都識阿妹, 以前成日去接家姐放學, 所以我相信老師應該無問題,
老師叫我給多D時間阿妹, 佢話個個小朋友需要適應的時間都唔同

PS : 今朝好順利, 無扭解, 肯着衫, 肯吃早餐, 係唔肯刷牙, 我都算了, 希望明天都會咁

http://www.babyhome.com.tw/bb/274139

禁止訪問

大宅

回覆 maylaw1988 的帖子

多謝你地呀!

開學依家,我真係覺得好大壓力,呢兩天總算有個好開始

今朝着運動服,阿女着咗褲唔肯着衫,我聽老師講,無逼佢,費時佢一扭唔停,着住外套先,吃完野出問口再同佢着,佢雖然口話唔着,但着咗都無扭,一路行返學仲同家姐一起唱歌,我見佢又好似以前咁笑住出去,真係好開心呀

首頁

尾頁

跳至