3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

公爵府

叻叻勳章

試下小食多餐喇.

子爵府

肥仔奶粉可以拎左試用裝先

珍珠宮

攪成肉碎都唔食?或者試下每次份量唔好太多,試下魚,霖D

珍珠宮

一次唔好食太多肉,食少少瘦肉沫。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+matthew_mum2005+的帖子同我女差不多

原帖由 fermi_lau 於 14-10-15 發表
回覆 matthew_mum2005 的帖子

同我女差不多,而家13m佢食得玩得,不過得18磅,佢出世得5.8磅,增肥奶粉真 ...
我囡20個月返去打歲半針得17.x磅

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:matthew_mum2005+發表於+14-10-15+09

原帖由 cocoprincess 於 14-10-16 發表
我女三歲都係24磅咋
我囡2歲1個月now,仲未夠22磅。睇佢都唔會重個隻,我媽有整下d魚湯比佢飲

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+matthew_mum2005+於+14-10-15

原帖由 六月之星 於 14-10-19 發表
仔仔都係唔食肉…食陳就嘔到down
我囡2歲啦,一有肉咬唔到就含埋含埋一次過lur..連魚都會

珍珠宮

應該系吸收唔夠?試試加多點有營養既輔食俾BB試試。

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:一歲女得17磅

我仔就黎15m,得18lbs

公爵府

真系比較細吖,你試下煲D瘦肉湯比BB飲喇

複式洋房

回覆:matthew_mum2005 的帖子

其實你個囝食唔少,份量ok wor. 13個月 18磅,應該在25線左右,唔算奀啦

男爵府

引用:時間表:8點——210ml奶10點——幾粒餅11點

原帖由 matthew_mum2005 於 14-10-20 發表
時間表:
8點——210ml奶
10點——幾粒餅
我反而覺得你應該減奶,之前睇舊鏗鏘集「飲奶有冇益」提過受訪者減奶之後小朋友食固體食得好左。

以下係我女既作息及餐單比你參考下(現在16 mo同12 mo嗰時其實差不多):
9am 早餐 - 牛奶麥皮(𤇍身)半碗或BB yogurt一杯 、4-5oz 奶丶牛奶㓎cereal小杯(10幾粒桂格oatmeal square)或半個小餐包
12-1pm 午餐 - 肉碎(豬或雞)加軟飯丶通粉丶薯蓉丶麵,烚菜,配搭南瓜丶紅蘿蔔丶洋蔥丶蕃薯丶粟米⋯ 有時會加D自製清雞湯更好味
2pm 午睡
4pm 下午茶 - 主要食生果有時比下餅乾
6pm 沖涼
7pm 晚餐 - 同午餐差不多但餸不會重複,隔日我會比煎蛋(佢至愛),又會痴下大人餸(會揀冇汁或洗走調味),如果有煲湯就會留一碗比佢飯後飲
9pm zZzZ

健康院姑娘同醫生都同我講BB滿1歳之後,奶已經唔再係主要食糧,我B剛1歳嗰陣出玫瑰疹,之後有段時間一日只肯飲1-2oz奶,醫生話只要肯食固體一D奶都唔飲都冇問題,所以後來媽媽奶唔夠我索性cut左晚飯之後餐奶。

另外,1歲已經可以引入好多唔同固體,有冇試下比軟飯丶通粉丶薯蓉丶麵咁?D餸都要多樣化丶切粒唔好咁蓉,有D小朋友比較喜歡有咬口(訓練咀嚼亦有利口腔丶語言發展)。btw, 適當比佢外出活動下消耗多D體力胃口都好D架!加油!

公爵府

我friend既BB就試過食膳兒加,你可以試下既

複式洋房

我個仔出世8磅1
但佢唔鍾意奶, 3-4個月大就開始厭奶....試過全日唔飲奶
到宜家1歲早晚奶都係食到5安左右,6安已經頂盡唔會多.
去健康院磅都有18.95lb....不過都俾護士話麻麻,要食多d

別墅

引用:我個仔出世8磅1但佢唔鍾意奶, 3-4個月大就

原帖由 Antony824 於 14-11-07 發表
我個仔出世8磅1
但佢唔鍾意奶, 3-4個月大就開始厭奶....試過全日唔飲奶
到宜家1歲早晚奶都係食到5安 ...
出世8磅1咁大隻都縮水!?我個女呢幾日連奶都唔多食,湯又唔飲,粥又食少少,玩死我

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Antony824 於 14-11-07 發表

原帖由 matthew_mum2005 於 14-11-09 發表
出世8磅1咁大隻都縮水!?我個女呢幾日連奶都唔多食,湯又唔飲,粥又食少少,玩死我

...
真係好彩出世有8磅1咋,如果唔係我唔敢想象佢會瘦成點

禁止訪問

趣教勳章

大宅

回覆:一歲女得17磅

其實17磅都吾算輕呀?我女11個月16磅!差吾多啦!

別墅

引用:其實17磅都吾算輕呀?我女11個月16磅!差吾

原帖由 v333v安琪 於 14-11-10 發表
其實17磅都吾算輕呀?我女11個月16磅!差吾多啦!
高度就中間條生長線,重就尾二
我今個禮拜會再試下7+7

大宅

回覆:matthew_mum2005 的帖子

我個一歲得7kg,佢咩都食,都唔知點解唔吸收

首頁

尾頁

跳至