嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身有一個33個月大既囡囡,好開心佢下年滿左3歲就多一個小朋友陪佢。摛日9wk去私家照超聲波,照到係單卵孖胎,嗰下心情真係晴天霹靂,驚多於喜,因為雙胞胎風險咩都高好多,又驚自己湊唔掂3個。

本來打算去仁安生的,但醫生都叫我排定威院先,萬一37週前出世一定要衝去政府,而我喺度亦見到好多媽咪話政府跟進孖胎服務唔錯,所以安心好多。不過我有少少陰影,因為生大女時喺廣華係緊急開刀,傷口開得差埋得差,出院後發炎左成個幾月,痛苦到不得了,所以想請問有冇孖b媽咪喺威院生過?醫生跟進得好嗎?之後住院姑娘會唔會幫下手湊住其中一個bb先?

謝謝!

大宅

回覆:littlebread 的帖子

仁安一定會叫你book威記𠺢,因為近同有咩事都會轉病人去威記

我見有jm話qe好,同有多胎部,我都可能會選qe

其實我都好驚,孖B風險大,真係好似博一鋪咁,同埋本身我唔係好鐘意政府,不過上網睇左幾日,孖B政府生好似安全d

我地一齊加油啦

大宅

回覆:carryman 的帖子

一齊加油!

大宅

政府醫院設備好過私家
我係威院照唐氏先知自己陀孖B, 仲要係單卵孖胎 (風險髙過雙卵)
每2-3星期度就要返威院 KEEP 住 CHECK 有冇孖陀輸血証 (好似一直至37-38週)
38週催生, 原本諗住順產, 但生完一個, 第2個手多整到條臍帶, 醫生話要即刻開刀
等你可以落床, 姑娘會將兩個B放係你床邊 (當然如果你湊唔掂, 姑娘都會幫手)
同埋我覺得威院啲姑娘好好..放心..

大宅

回覆:kfy99187 的帖子

請問係咪一定要順產左先𠺢

大宅

哇,咁你咪一次過經歷順產同開刀?都好難忘喎!

聽你咁講我都放心啲,咁幫你接生既醫生係咪都係資歷深啲架?同埋每次檢查係醫生定姑娘幫你?如果2至3星期就覆診一次,其實連去私家覆診都慳返喎!

子爵府

我係PWH 生. 產檢次次唔同醫生, 不過每次都有照ULTRA SOUND, 同埋都好仔細. 我都有去私家睇, 始終孖B 唔多放心, 寧願密D睇.

我係開刀, BB 唔夠重, 一出世就去左SPECIAL CARE UNIT (FORGOT THE EXACT NAME), 可以落床之後就日日去探佢地.

至於傷口, 可能我生個時發緊燒, 加上係我之前個傷口 (做其他手術留低既傷口) 上開刀, 或者咁而令到個傷口埋得唔好, 發炎, 出左院要再入返去住左幾日去洗傷口, 之後KEEP 住日日返去洗傷口, 維持左成個月. 我又無怪醫生, 始終唔知係佢手勢定我本身問題.

大宅

引用:我係PWH 生. 產檢次次唔同醫生, 不過每次都

原帖由 maymay516 於 14-10-18 發表
我係PWH 生. 產檢次次唔同醫生, 不過每次都有照ULTRA SOUND, 同埋都好仔細. 我都有去私家睇, 始終孖B 唔多 ...
你幾週開刀呢?咁bb出世時幾重呀?宜家係咪已經正常晒出院?

子爵府

回覆:有冇威院生過孖b既媽咪

你第一胎開刀,第二胎好大機會開刀啦~我都係有個大囝,18個月,孖b而家16周 ,出世大囝就2歲~大家一齊加油!

littlebread  我第二胎醫生講明唔可   發表於 14-10-18 14:27

民房

我11年係個到生左對孖仔

子爵府

引用:請問係咪一定要順產左先𠺢 +

原帖由 carryman 於 14-10-17 發表
請問係咪一定要順產左先𠺢
可以自己選開刀,好早就會問定你

子爵府

引用:我係PWH+生.+產檢次次唔同醫生,+不過每次都

原帖由 maymay516 於 14-10-18 發表
我係PWH 生. 產檢次次唔同醫生, 不過每次都有照ULTRA SOUND, 同埋都好仔細. 我都有去私家睇, 始終孖B 唔多 ...
我個傷口都開得麻麻,成年都仲痛,不過唔係太嚴重,政府係咁上下

子爵府

回覆 littlebread 的帖子

我35WK 開刀(見紅+ 陣痛) , BB出世時BB 2.2KG 左右, 因為有黃又未夠5磅唔心走, 住到夠5磅又退左黃先走. BB而家都近2歲

大宅

次次都唔同醫生, 威院已經check得好密, 所以冇再去睇私家...
我第一胎順產, 所以第二胎(孖B)都想順產!
臨生前都出先個個掉左頭, 第二個就未....但醫生話只要第一個出左黎, 就算第二個未掉頭都唔緊要..
但點知第一個出左..第二個手多整到條臍帶(如果我再用力生, BB會有危險), 啲醫生同姑娘即刻推左我去開刀!

複式洋房

想問係bb手多?定點?
緊急開刀會點㗎?第二個bb有冇事?相隔幾耐出世?
因為現在33週,醫生都叫試順產,想知多些風險,thx

大宅

我剛於一月生在孖仔 產前檢查足 唐氏好似冇得做結構照得比較一般 我出去再照 醫生大部分都幾好
間中有教授睇我 但我覺得教授比醫生唔好
你會有特定既team 睇你 產前至產後
Pwh幾好 當然安全起見可再看私家醫生攞意見

大宅

引用:我剛於一月生在孖仔 產前檢查足 唐氏好似冇

原帖由 heiluibaby 於 14-11-01 發表
我剛於一月生在孖仔 產前檢查足 唐氏好似冇得做結構照得比較一般 我出去再照 醫生大部分都幾好
間中有教授 ...
Thx!

大宅

威院姑娘超好,我成3x歲人,生完頭幾日無奶抑鬱到喊,全靠d姑娘幫&開解我

首頁

尾頁

跳至