婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我結婚的時候,阿未來叔仔和他女朋友就真係來飲囉,無咩點做野.
到佢地結婚時,就做死我囉,我連地都要拖埋囉,事關我係"大嫂"!
所以,都係唔做自己人好d!

大宅

我老公兩個阿哥結婚時, 我99都有比請帖我, 我心諗仲好, 我未5時入筵羅, 我無比人情, 我99白痴低能甘屈我買對金戒指比佢地(邊有可能係細佬要送金架!! 仲要買左問我羅番錢, 果時我仲係女朋友) 我99仲要d新抱開口搵我做姊妹, 話唔想我甘悶!! 我心諗bullshXt啦!! 要我比錢, 又要我做埋妹仔, 我真係采佢呀!!

大宅

細佬出錢大佬結婚?同我當年嘅苦況差不多.....

樓主謹記:就算結咗婚,你同老公都要分開財務,保住你自己私己錢。因為睇來你男朋友又係個種屋企開聲要錢就唔會推嘅"好仔",以後你嫁咗,佢地直情又會當你水魚.....

珍珠宮

冇帖收, 買份礼物都得啫~ 相簿OR相架咁囉~ 二三佰蚊有找~

有帖收, 米做500蚊人情囉~

複式洋房

係即晚拆人情,人情唔夠比就要我男朋友look卡比尾數....

男朋友已經比左首期喇

珍珠宮

阿樓主, 你男友真夠豪氣!

咁佢有冇留定舊錢, 你地將來結婚時買樓同擺酒呀?!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 shamapple 於 08-2-29 12:37 發表
係即晚拆人情,人情唔夠比就要我男朋友look卡比尾數....

男朋友已經比左首期喇

攪錯呀?? 自己結婚要細佬出錢??咁都做得出呀??? 冇錢咪唔好擺酒囉, 你honey又會肯制, 我覺得你honey太林善喇。你兩公婆小心第時比人當櫃員機&免費工人呀, 仲要隨傳隨到個隻.............

複式洋房

原文章由 小寶貝兒 於 08-2-29 12:56 發表
阿樓主, 你男友真夠豪氣!

咁佢有冇留定舊錢, 你地將來結婚時買樓同擺酒呀?!

我地儲極都無....

我都無野好講

大宅

原文章由 shamapple 於 08-2-29 13:10 發表

我地儲極都無....

我都無野好講

甘攪法, 仲邊度有呀??
不如索性你看管佢d錢, 佢要用錢時, 要問過你仲好啦!!

男爵府

唔係教你自私, 不過連自己個筆都未攪掂, 真係唔應該咁豪爽,咁樣落去仲得了既, 佢結完婚要生仔,如果到時又唔夠錢,唔通你兩個到時幫佢地養埋?你地都要為自己諗下至得, 不過你有冇同bf傾過, 佢點諗先?

原文章由 Melody_Che 於 08-2-29 13:22 發表

甘攪法, 仲邊度有呀??
不如索性你看管佢d錢, 佢要用錢時, 要問過你仲好啦!!

大宅

佢大佬自己冇card 既咩?! 點解要細佬幫佢look 呀?!?-( ?-(

珍珠宮

原文章由 肥豬皇 於 08-2-29 14:04 發表
佢大佬自己冇card 既咩?! 點解要細佬幫佢look 呀?!?-( ?-(

一係碌到爆晒, 一係上限唔夠, 借d e叫細佬比錢!!

我老公個2弟又係咁架, 結婚生仔乜野都係6299同d兄弟比晒錢, 佢自己剩係出左一千蚊註冊費咋!!!

仲cheap到, 我老公講到明唔再借錢比佢(因為之前已經借及呃左好多), 點知佢上年10月又借d e 話佢老婆趕住買機票落黎, 但佢又返緊工, 去唔到匯錢比佢老婆, 就叫我幫手匯住先, 又話放工即刻比返我!

點知到而家, 2月底啦! 完全冇諗住還, 雖然唔算好多, 2千5蚊姐! 但大佬呀, 自己人都呃, 而且我地d錢唔係天度跌落黎架, 係我地辛辛苦苦儲返黎架!

珍珠宮

原文章由 shamapple 於 08-2-29 13:10 發表

我地儲極都無....

我都無野好講

咁落去唔掂架!!

你男友係咪講道理果d人?
我教你一個方法, 唔知work唔work, 但我諗至少可以提醒到佢, 佢將來都有個家要承擔!

你地有冇諗住幾年後結婚? 有冇任何planning?

我同我老公一拍拖就已經有結婚的念頭, 不過當時大部份收入拎左去供樓, 所以每個月儲得好少!

你可以同你男友傾下(當然係等呢件事完結之後啦, d男人個腦冇咁勁, 可以一次處理幾樣野, 如果你呢個時候去同佢傾, 佢會覺得你好煩架! 到時就唔會咁認真去聽你講了!)

1. 有冇打算幾時結婚?

2. 列個表比佢, 結婚大約要洗幾多錢? (不要計人情, 因為有時多有時少, 好難預的, d人情就當係你地度蜜月的錢或將來洗費)

3. 同佢計下, 每個月要儲幾多先得? 例如結婚要用25萬(未計買樓的首期), 5年後結婚, 即每年要儲5萬, 每個月至少要儲4200

4. 最重要的一點, 同佢講儲錢的方式, 不應該係每月洗剩先儲, 應該係每個月先儲起, 之後的才洗! 咁先儲到錢架!

5. 同埋要開聯名戶口, 仲要2個人一齊簽名先可以攞到錢, 咁就唔驚佢攞左d錢出黎又借比佢d屋企人!

當你有晒事實根據, 唔到d男人唔信, 佢地成日都以為結婚好簡單, 去簽個紙就得! 而且佢地成日會覺得自己好掂, 一想儲錢就會即刻儲到好大舊錢!(都唔知呢d思想係邊度黎既!)

仲有呀, 你男友話最後唔夠要碌卡, 到時咪又係佢還錢, 你估佢大佬會比返錢佢咩!!
我老公個2弟間屋d家私, 全部都係另一個細佬碌卡既, 話還話還, 話左3年幾就黎4年啦, 咪一樣影都冇......

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 shamapple 於 08-2-28 17:05 發表
各位媽咪:

如題,"男朋友個大佬結婚,未來99唔我要唔要貼?"我男朋友幫我答左唔使喇....

男朋友話左比我知,我都話唔要,因為派貼要比人情,男朋友話"你無$,我幫你比喇..."唔使喇,五舊水我有.....

我心唸,酒席首期已經 ...

你都未正式過門, 當然唔係一家人啦 .

我古老思想, 咁嘅情況, 唔該正式比請帖, 亦都應該正式做人情.

大宅

好媽媽勳章

你同你男友都要供樓,仲要幫佢個死人大佬出錢結婚 由此可見,你地未來既日子都唔會好過

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又未結婚梗係比貼你同要比人情啦, 如係自己人, 要買金/買禮物tim呀。

正常黎講, 如結左婚, 你做細o既, 大伯結婚, 外家都要收貼tim呀....

首頁

尾頁

跳至