家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

水晶宮

原文章由 Visahkg 於 08-3-12 15:57 發表
「投資相連保險」唔喺只得 101 plan 嘅 。 另外有一些計劃是可以加上人壽保險 、 住院 、 意外 、 危疾 、 ...... 等。 人壽既保額可以去到七位数 。 如果投保人不幸身故 , 死亡賠償是投保人所投保嘅人壽保額加 ...

咁點解唔分開買呢 ? 有乜優點呢 ?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

原文章由 Visahkg 於 08-3-12 15:57 發表
「投資相連保險」唔喺只得 101 plan 嘅 。 人壽既保額可以去到七位数 。 如果投保人不幸身故 , 死亡賠償是投保人所投保嘅人壽保額加 ...

人壽的保障 / 或賠償額亦都可以去到101%, 即供了100元, 賠償只得101元...

複式洋房

由於市面上太多人講投資,有部份人認為傳統既儲蓄人壽保險嘅回報太低 (尤其過去幾年利率下調),所以一些投資相連既保險計劃(集投資與壽險保障於一身既投資相連壽險計劃就相繼在市場推出; 101 plan 只是其中既一種。

舉例其中一種就係個計劃裏面一定要購買一個人壽保障額,客户亦可同時附加其他既保障 (如住院、意外、危疾、...... 等。);然後每一個月就儲一筆錢入去 (同交保費一樣)。 假設投保人每個月儲一仟圓,保險公司扣除咗所有既費用,餘下既錢就用來投資。 當個plan run 左一段時間,如投保人有需要,可以隨時拿部份既錢出來用。 如果中間唔好彩有死亡發生,受益人就可以拿到投保人所購買既人壽保障額加上投資户口既結餘;不是供了100元, 賠償只得101元...。

至於点解唔把保障同投資分開買? 這完全取決於投保人。 現時有很多市民想去投保,當佢地一見到的傳統計劃既建議書,就會問点解唔比的投資連保障既 plan 佢地。 雖然啲 Agent 有同佢地解釋當中既利幣,但始終有些人會選擇投資 plan。

這種計劃既好處回報一定比傳統儲蓄人壽計劃高,運用裏面既錢的彈性比傳統 plan 大好多。 所以這種計劃有佢既優點。 但如果附加一些如住院和危疾保障;這些保障去到 100 歲,咁即是說份投資單一定要 keep 到去 100 歲。

我會建議不要把住院、同危疾加在投資相連保險計劃內。 我會把它附加在一份傳統儲蓄人壽內, 因為當人壽嗰 part 供滿或去到某個年份就可以不須再供,而危疾同住院就可以用份單內既紅利去供,但個保障就去到 100 歲。

水晶宮

這種計劃既好處回報一定比傳統儲蓄人壽計劃高,運用裏面既錢的彈性比傳統 plan 大好多。 所以這種計劃有佢既優點。 但如果附加一些如住院和危疾保障;這些保障去到 100 歲,咁即是說份投資單一定要 keep 到去 100 歲。

但無年期供基金, $彈性咪仲大. 可以隨時唔供, 冇任何penalty, 更加無需要因提早cut單, 而要扣比未來幾十年 (depend on 簽左幾多年contract)保管公司管理费/行政费後, 有淨至可以拎番. 「101plan 」要鎖死幾十年.......都叫彈性大 ? 保障到 100歲, 即係你份「 101 plan」要供到100歲囉

我會建議不要把住院、同危疾加在投資相連保險計劃內。 我會把它附加在一份傳統儲蓄人壽內, 因為當人壽嗰 part 供滿或去到某個年份就可以不須再供,而危疾同住院就可以用份單內既紅利去供,但個保障就去到 100 歲。

咁即係要買2份law.基本上, 唔需要買有儲蓄成份人壽計劃. 簡簡單單買人壽, 危疾, 住院, 就ok 架啦.
天空之城, 快樂之地

水晶宮

同意! 保險還保險, 投資還投資 !

原文章由 PCCW2319 於 08-3-22 11:18 發表

...

水晶宮

原文章由 Kittymummy 於 08-3-22 15:41 發表
同意! 保險還保險, 投資還投資 !

保險係需要, 但唔需要同投資夾埋一齊買.
天空之城, 快樂之地

侯爵府

原文章由 PCCW2319 於 08-3-22 17:55 發表

保險係需要, 但唔需要同投資夾埋一齊買.

但你知唔知, 現在無agent 肯做傳統單, 我去年尾買的保單, 係親戚介紹萬中無一的"傻"agent來的...

水晶宮

原文章由 焯媽媽 於 08-3-23 03:50 發表

但你知唔知, 現在無agent 肯做傳統單, 我去年尾買的保單, 係親戚介紹萬中無一的"傻"agent來的...

我都聽過人話, sell佢個agent講 :

佢呢個危疾保障
就要買埋佢呢個 基金 +人壽plan
即係話要買左個火車頭(基金 + 人壽),
先可以買埋個火車卡(保終身旳危疾及醫療)

天空之城, 快樂之地

侯爵府

原文章由 PCCW2319 於 08-3-23 07:50 發表

我都聽過人話, sell佢個agent講 :

佢呢個危疾保障
就要買埋佢呢個 基金 +人壽plan
即係話要買左個火車頭(基金 + 人壽),
先可以買埋個火車卡(保終身旳危疾及醫療)

...

你話死味!!

禁止發言

水晶宮

回覆 #71 kingkingng 的文章

d agent 最唔岩就係 "唔講係 20 年, 話供 2 年可停供便算".

就算有講供20年, 都唔話會你, 2年後停供, 仍然要每月俾保險公司管理费 & 行政费, 直至18年後可以拎番d錢為止.

想2年後停供 & 拎番d $$ ? 得, 係你當時戶口價值中,扣起18年要俾保險公司管理费 & 行政费, 有淨咪俾番你囉.

天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至