在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我返了新工2星期,係一般文職(marketing),都係一間中型公司,我條team有6個人,竟然係我上工1星期內3個人resign,last day 係3月頭,要我在短時期內學習及HANDLE他們的工作,雖然我上司話會請人,但係HR請人起碼要1個月,工作真係好多,多都不是問題,最大問題係我什麼都要重新學,依家年紀大了,好像記憶力比以前POOR了,一下子記太多人名和同事,好辛苦!並且我天天7點後先走,我哩2星期好攰好攰 ,有小朋友既我真沒有太多時間和他玩.

我未返呢份工時,通過人事AGENT幫我找了一份工(都係文職),而我INTERVIEW後都已口頭OK,係一間INSURANCE公司,人工好吸引,但我選了我依家個份工,我人事AGENT幫我同對方公司說我去了旅行HOLD住VACANCY先,我上星期聯絡個AGENT佢話下星期要回覆他,其實我由INTERVIEW到依家已1個月啦!
點呢放棄我依家份工/AGENT個份呢?
你地會點取捨

學勤咪咪
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

大宅

原文章由 學勤咪咪 於 08-2-29 01:57 發表
我返了新工2星期,係一般文職(marketing),都係一間中型公司,我條team有6個人,竟然係我上工1星期內3個人resign,last day 係3月頭,要我在短時期內學習及HANDLE他們的工作,雖然我上司話會請人,但係HR請人起碼要1個月,工作真係好多,多都 ...

咁,如果第二份工,工作量都係咁多, 你會點呢?
開頭你選擇此份工, 應該會有佢的優點, 但你沒有提起呢??

別墅

其實優點在於它的Business OK, 背景幾好,待遇福利ok,但無第二份咁好!
我一直不太希望做insurance & banking,因我怕它我做了一段時間後,他會轉我做agent,但對方hr話只要我handle document managementok, 會怕我悶喎!我想我希望不要太大壓力的一份工,不想將公司的不開心而令家人辛苦!

學勤咪咪
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

複式洋房

一個月走3個人, 公司係唔係有問題呢? 聽你語氣, 你做左2星期, 己經覺得唔岩啦. 呢的係要做過, 幾天己知岩唔岩自己啦, 如果係仲有機會.. 咪試下另一份啦.

一番insurance 同banking工, 都要一般文職架, 唔使甘快擔心住要叫你做agent先啦!

原文章由 學勤咪咪 於 08-2-29 12:15 發表
其實優點在於它的Business OK, 背景幾好,待遇福利ok,但無第二份咁好!
我一直不太希望做insurance & banking工,因我怕它我做了一段時間後,他會轉我做agent,但對方hr話只要我handle document management己ok, 會怕我悶喎!我想 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至