嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我32歲,第一胎孖B,現在13週,正在找地方搬及請工人,但本身佗唔穩,成日流血,成日去急症,好灰,冇心機

別墅

回覆:AY1113 的帖子

我都係第一胎!羊b不過唔係4月!媽媽加油!多瞓床多休息

大宅

回覆:有冇2015年4月羊B交流吓?

我第二胎,剛照到係係孖b,本來5月預產期變成4月開刀,宜家9wks。你休息多啲,瞓多啲床,搬屋嗰啲留比屋企人攪,其他嘢留返比個天決定啦!加油!

你打算邊度生?

男爵府

回覆 littlebread 的帖子

我打算響St. Paul 生,但篤過計數計,加加埋埋也差不多十皮嘢有去東區睇,但唔知政府開唔開刀

咁你呢?

男爵府

回覆 AY1113 的帖子

同埋我剛剛才加入babykingdom,仲未好識用,摸索緊

大宅

我本來打算仁安生的,但計過順利都成十萬埋單,醫生仲話bb 千祈唔好瞓箱之類,否則條數好甘。所以我最後應該去威爾斯,公立對孖b 緊張啲,好似話跟得好足,唔會搵新仔開刀。跟住又要請姐姐同陪月,陪月湊孖b 加左50%,所以去公立生慳一筆都好既

別墅

我都係羊年五月孖B呀, 原本諗住仁安生, 但去睇完私家後佢話孖B好易早產同埋要瞓箱, 到時好襟計, 宜家我決定去廣華生了, 反正交咁多稅都要用下D福利, 同埋留返D錢保身同湊B好過, 請一個陪月孖B要成24K, 住院就得幾日, 都係留返D錢好D。

littlebread  我個陪月又係收24k喎:   發表於 14-10-17 09:46

男爵府

回覆 porkbun 的帖子

你哋真係講得好啱呀~孖B開刀好甘,仲未計其他有機會瞓箱⋯⋯我在私家醫生做左兩次iui加一次ivf,已經用左十幾萬,我相公見一次ivf ok,對個醫生有信心但錢還錢,安全健康最重要,我一直返自己醫生覆診,相公好難開口唔比佢開刀⋯⋯

子爵府

我係2015年3月羊b,第二胎,同卵孖生~第一胎仁安順產生,第二胎多數廣華~

子爵府

引用:回覆 porkbun 的帖子你哋真係講得好啱呀~

原帖由 AY1113 於 14-10-16 發表
回覆 porkbun 的帖子

你哋真係講得好啱呀~孖B開刀好甘,仲未計其他有機會瞓箱⋯⋯我在私家醫生做左兩次iu ...
但我覺得ivf醫生,始終做ivf果d多,開刀果d反而生手,個人覺得,開刀應該搵接生仔多的醫生~

Q4  同意  發表於 14-10-21 10:48

男爵府

回覆 nn1984 的帖子

綜合各位孖B媽媽,都應為政府收費化算,後勤支援亦比較完善,依家仲未去St. Paul 比訂,再同相公商量清楚~多謝你哋寶貴意見但政府是否一定為孖B開刀呢?

大宅

引用:回覆 nn1984 的帖子綜合各位孖B媽媽,都應

原帖由 AY1113 於 14-10-17 發表

綜合各位孖B媽媽,都應為政府收費化算,後勤支援亦比較完善,依家仲未去St. Paul 比訂 ...
政府唔一定會為孖b開刀,都係睇情況,不過如此佢覺得你順產到,真係情願順產啦,復原快好多架!開刀係先甜後苦,尤其落地嗰下真係十級痛(我自己上胎個人感受),補又唔補得住。由於我上胎喺廣華開刀傷口衰左,所以第二胎就算去政府佢都會幫我開刀,唔可以順產呢

男爵府

我冇信心自己or得出兩件呀~

子爵府

引用:回覆 nn1984 的帖子綜合各位孖B媽媽,都應

綜合各位孖B媽媽,都應為政府收費化算,後勤支援亦比較完善,依家仲未去St. Paul 比訂 ...
我自己第一胎順產,催生生左4個鍾咋,我覺得ok,如果胎位正常,醫生話我有條件順產,我都想試順產,快d復原快d湊b

大宅

我第二胎,今次係孖b,預產期4月中。打算去廣華生。

男爵府

回覆 bebi1223 的帖子

Hello~你哋咁勁,第二胎孖B,心情到底如何?知道性別未?唔知幾足先準呢?

別墅

回覆 AY1113 的帖子

妳好好彩呀, 我聽過有人用五十萬做IVF都唔得。

子爵府

引用:回覆 bebi1223 的帖子Hello~你哋咁勁,第二

原帖由 AY1113 於 14-10-18 發表
回覆 bebi1223 的帖子

Hello~你哋咁勁,第二胎孖B,心情到底如何?知道性別未?唔知幾足先準呢? ...
我同卵,廣華12w照唐氏見到一個係囝,13w nifty見到一個係囝,疑似孖仔,15w見到2個都係囝~

子爵府

引用:回覆 littlebread 的帖子我冇信心自己or得

我冇信心自己or得出兩件呀~
開刀定順產可以問醫生意見,但我見孖,開刀多過順產

大宅

我係5月羊b, 尋日先第一次產檢,知道係異卵,加上第一胎,好緊張,屋企人又冇孖b history. d 人話孖b 係會早產,所以到時唔知會唔會變左4月羊b

首頁

尾頁

跳至