醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我婆婆經常腰痛腳痛,又有糖尿,高血壓,腎差 經常柯夜尿,試過好多方法都改善吾到 ,試過睇中醫食中藥,試過好多吾同的食療,又試過針灸,但都係無乜用😔想知道仲有啲咩辨法😢

象牙宮

taitszbb 發表於 14-10-16 17:31
我婆婆經常腰痛腳痛,又有糖尿,高血壓,腎差 經常柯夜尿,試過好多方法都改善吾到 ,試過睇中醫食中藥,試 ...

糖尿,高血壓...
1 照理要 routine 覆疹醫生, 有冇?
2. 日常生活飲食 控制如何?
3. 有冇每日運動為生活一部分?

中.西醫 + 自己控制飲食 + 運動 -< 一環扣一環.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

腰痛腳痛其實都係腎功能差嘅現象,試吓同佢做個身体檢查, 睇吓腎功能差到點(肌肝酸指數), 再對症下藥, 儘量唔好食止痛藥, 一定唔好打止痛針, 只有更差。

如果腎差, 唔好食太多中藥, 中藥含鉀太高, 令腎功能更差, 條腰更痛(其實係腎臟收縮反應), 有人教過, 試吓用三至四條冬蟲夏草燉半隻野生水鴨(搵唔到用瘦肉代替, 不過功效差啲) 加一小片果皮, 試吓好唔好啲 !

疴夜尿係因為年紀大, 肌肉控制唔好, 如果腎功能差, 尿嘅份量應該唔太多 !

複式洋房

333s 發表於 14-10-16 18:03
糖尿,高血壓...
1 照理要 routine 覆疹醫生, 有冇?
2. 日常生活飲食 控制如何?
有覆診呀,婆婆上壓最高去到170&#128542;,每月都打糖尿針,同有食血壓藥。飲食方面就以清淡為主 ,都吾會俾太油同濃味既野佢食
運動方面就比較小,因為婆婆做運動既時候 有時會見頭暈 同無力&#128532;所以平時都係洛街行下 去下公園咁

象牙宮

taitszbb 發表於 14-10-16 20:13
有覆診呀,婆婆上壓最高去到170&#128542;,每月都打糖尿針,同有食血壓藥。飲食方面就以清淡為主 ,都吾會 ...

血壓 又 糖尿

糖尿 很高吧?
你先生 & 小孩 有的机會 糖尿 & 血壓 (注意) 飲食!!!

做運動, 頭暈 同無力... 看中醫 補身....
糖尿 不能太勞, 也不能不運動....

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

http://www21.ha.org.hk/smartpatient/welcome/

理性討論交流者。

大宅

親子王國15週年勳章

政府有個痛症診所,會有痛症科醫生,護士,物理治療師,職業治療師,心理學家等評估同治療。你可打電話問下,QE電話係 2958 5036。

複式洋房

多謝大家既意見呀 !
我打左去QE 都排左期,
呢排婆婆腳痛多左,都睇左其他西醫,
開左啲止痛藥俾婆婆,
但我始終都係吾想婆婆食咁多西藥&#128532;
想問下大家有無啲藥膳 俾我參教下

複式洋房

食D降血壓血糖既野食

血壓:西芹
血糖:奇異籽、秋葵、食糙米

我屋企仲會用椰子花蜜來煮野食,低升糖指數,不過唔平

男爵府

回覆:taitszbb 的帖子

可以試下艾灸。除了間屋有艾灸味,就無其他副作用。
有些人體質虛不受補,食療幫不到,尤其糖尿病患者,或三高者,很多野都唔食得。艾炙就從外而內刺激穴位,令身體各器官強化起來。
以前我氣管敏感,醫生話我㫴喘。食少少補野都喉嚨痛,之後就自己做艾炙。

針灸對消炎止痛作用。艾炙可養生補健。現在方間有艾灸盒,自己在家日日做。持續勤力,對身體健康才見效。通常兩三個月就見效。

大宅

你婆婆幾多歲? 若已經有番8,90 歲, 又幾種長期病, 的確好難話可以無病無痛.

我自己家中那位8X, 無乜感覺咁, 都係有糖尿高血壓, 糖尿不算嚴重, 佢好少郁, 成日坐瞓, 講完一秒已經唔記得左講過, 叫做好彩無乜痛症, 最辛苦係有點渡日如年的感覺, 但佢自己就無晒時間日子觀念, 以前嘅野好似都唔多記得, 記憶慢慢無左, 只能認得兩三個至親, 我覺得這種亦是另一種折磨

333s    發表於 14-11-1 10:05

象牙宮

chanms 發表於 14-10-25 18:20
可以試下艾灸。除了間屋有艾灸味,就無其他副作用。
有些人體質虛不受補,食療幫不到,尤其糖尿病患者,或 ...

周四第一次 艾灸.... + 头. 肩. 頸. 背 推..
回家 真係 舒服好多. 比針灸很正.
下周 一. 二. 都要做一下.

艾灸盒,自己在家日日做? 怎么做? 指導一下.

理性討論交流者。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至