論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

delete

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

就算你有証據係手, 又就算你報埋警, 最後你炒佢都要補錢比佢架啦~ 不如依家炒鬼左佢算啦! 呢D人渣留多一日係自己屋企都係自己損失咋!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你下次比錢佢時 mark 銀紙上面既 no.,一唔見就 check 佢地囉

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

1. 打電話唔認
2. 浪費食水
3. 偷錢
4. 落格
舊同新工人有親戚關係, 佢地實會互相包臂同隱瞞好多野, 既然新咁唔老實, 我會炒了她.

大宅

原文章由 sweetcouple 於 08-2-29 16:02 發表
下?! 兩個工人係新抱同99咁親你都請??? 因住佢地夾埋黎偷晒你d野.....

同埋, 要"裝"佢都要小心, 佢兩個互相作證, 當心佢屈番你轉頭......(隨時屈你老公非禮, 你都百詞莫辯) ...

如果請兩個唔相識的, 到時又互相指責更煩 其實我舊工人係好好的, 我亞媽未過世前都請了她三年, 她返了去菲律賓年多
後, 我才找她番來做, 到現在我都請她共六年多了, 表現都很好,
又唔借錢, 又唔鐘意去WET , 我都當了她係家庭的一分子, 所以請工人係運氣最重要

大宅

原文章由 esmehouse 於 08-2-29 16:09 發表
你下次比錢佢時 mark 銀紙上面既 no.,一唔見就 check 佢地囉

我都係想住咁做

大宅

回覆 #7 唔甘心 的文章

其實99 本身唔係咁鐘意個新抱, 不過個仔去了別的地方做野兩年, 唔係菲律賓, 所以想個亞媽比她個老婆過來做野, 一來可以看住個老婆, 二來可以找番的錢返菲律賓

別墅

我會炒左兩個工人從新請

因舊個都老la...聽落有份都唔奇~
新 ~炒得la...
至於小朋友好快識認~
以上是我個人意見jar~

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

民房

解僱傭工
僱主可按僱傭合約中提出的幾個情況下,不給予通知而單方面終止合約:

1. 傭工蓄意不服從合法且合理的命令
2. 行為不當,而該等行為是傭工盡心盡力工作所不應有的
3. 有欺詐或不忠的行為
4. 經常疏忽職守
5. 因任何其他理由,使僱主有權根據普通法無須給予通知而終止合約。

若外傭屢犯同樣過失,僱主應要求外傭簽署認錯/道歉的函件,以便作為日後解僱她的證據。如外傭觸犯刑事罪行而被定罪;僱主可即時解僱她而無須作出任何賠償(機票除外)。

http://knp.hk/helper_labour.html#解僱傭工

首頁

尾頁

跳至