烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為每朝早要準備飯盒比c6帶返工
但我要佢起身時我先起到
至佢出門口前有半個鐘頭
除左炒麵/炒粉/炒飯
有d咩可以30分鐘內搞掂哂?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:有咩便當可以係半個鐘內完成?

30分鐘唔夠煲飯喎.不如隔晚做定啦.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你老公會唔會食沙律?隔晚焗好雞或整定肉,朝早將肉加埋沙律就得。
薯仔沙律、蛋沙律都好快,可以整蛋沙律三文治。通粉沙律可以早一晚整定雪凍食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:30分鐘唔夠煲飯喎.不如隔晚做定啦.

原帖由 andyman 於 14-10-17 發表
30分鐘唔夠煲飯喎.不如隔晚做定啦.
如果夜晚煲定飯
朝早再煮餸呢 ?

大宅

引用:你老公會唔會食沙律?隔晚焗好雞或整定肉,

原帖由 rose-mag 於 14-10-17 發表
你老公會唔會食沙律?隔晚焗好雞或整定肉,朝早將肉加埋沙律就得。
薯仔沙律、蛋沙律都好快,可以整蛋沙律 ...
佢唔係太中意食沙律呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Ly1125 發表於 14-10-16 08:32
佢唔係太中意食沙律呀
咁無計啦,唯有夜晚煮定飯,朝早熱番加炒餸,或者熱番飯後整飯糰。
公司有冇微波爐叮熱,冇就要用暖壺,如果唔係夜晚煮定放入盒,
第二日返到公司叮番熱都得嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

畀面勳章

咖哩 蛋卷 釀青椒 麻婆豆腐都可以整定

用戶要求終止服務

回覆:Ly1125 的帖子

其實好多餸都可以,之前一晚洗好切好醃定肉,基本上一般家常小菜都好快攪掂,就算耐d炆下雞翼都係廿分鐘

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 andyman 於 14-10-17 發表30

原帖由 Ly1125 於 14-10-17 發表
如果夜晚煲定飯
朝早再煮餸呢 ?
預備好材料.早上炒一下應該好快.蒸餸都係15分鐘啫.如果公司有微波爐.我寧願晚黑煮埋餸.費事朝早咁趕.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

想一早煮飯比家人帶飯,就唔可以懶。。。有jm晨早6點起身煮飯,洗切煮,最快也要45分鐘。你得30分鐘,不如早一晚整定放雪櫃,明早番熱入暖壺,都夠時間。

大宅

引用:Quote:Ly1125+發表於+14-10-16+08:32+佢唔

原帖由 rose-mag 於 14-10-17 發表
咁無計啦,唯有夜晚煮定飯,朝早熱番加炒餸,或者熱番飯後整飯糰。
公司有冇微波爐叮熱,冇就要用暖壺,如 ...
飯團都係好主意呀

大宅

引用:咖哩+蛋卷+釀青椒+麻婆豆腐都可以整定

原帖由 懿仔媽媽 於 14-10-17 發表
咖哩 蛋卷 釀青椒 麻婆豆腐都可以整定
蛋卷?

大宅

引用:想一早煮飯比家人帶飯,就唔可以懶。。。有

原帖由 liuliu 於 14-10-17 發表
想一早煮飯比家人帶飯,就唔可以懶。。。有jm晨早6點起身煮飯,洗切煮,最快也要45分鐘。你得30分鐘,不如 ...
如果我前一晚洗切醃 準備定 第二朝應該都夠時間

子爵府

畀面勳章

Ly1125 發表於 14-10-17 08:56
蛋卷?
即係炒蛋卷埋囉...靚D嘛

伯爵府

引用:因為每朝早要準備飯盒比c6帶返工但我要佢起

原帖由 Ly1125 於 14-10-17 發表
因為每朝早要準備飯盒比c6帶返工
但我要佢起身時我先起到
至佢出門口前有半個鐘頭
佢公司無微波爐?
而家興保温杯焗,不如諗下?!

侯爵府

回覆:Ly1125 的帖子

以前放工回家趕時間煮飯,自己鐘意用蒸、焗、烚方法,可以同歩進行。
例如:
蒸:蒸肉餅,因為可以同步跟飯一齊蒸。
焗:早一晚醃好雞翼、肉扒類、魚扒類,預熱焗爐即用。
烚:同一時間烚菜或炒菜
以上方法絕對可以同步進行,我以前也是這樣,還有一個好處,由於用蒸、焗和烚方法烹調,油煙絕少,又易清理。
你已經好叻,一早整愛心飯盒比老公,加油!

大宅

引用:Quote:原帖由+Ly1125+於+14-10-17+發表因為

原帖由 honthont 於 14-10-17 發表
佢公司無微波爐?
而家興保温杯焗,不如諗下?!
有微波爐
但我覺得早上煮會新鮮健康好味d

大宅

引用:以前放工回家趕時間煮飯,自己鐘意用蒸、焗

原帖由 liuliu 於 14-10-17 發表
以前放工回家趕時間煮飯,自己鐘意用蒸、焗、烚方法,可以同歩進行。
例如:
蒸:蒸肉餅,因為可以同步跟飯 ...
係呀 我都係咁諗
所以我會準備一個肉類為主菜 再加烚/炒菜
如果個主菜係煎炒炸 我就會同時烚兩條菜
如果個主菜係蒸 咁我就會炒少少菜

禁止訪問

引用:因為每朝早要準備飯盒比c6帶返工但我要佢起

男爵府

我個電飯煲係可以預設時間的,所以我會早一晚洗好米,set 好時間,第二朝就有新鮮飯,我試過尐飯不會淋晒,同平時無乜分別。

如要蒸餸,一起身,即刻放入電飯煲先;再煮其他。

所有要煮既餸,早一晚洗切好,早上淨係煮。

時間就會好夠。

首頁

尾頁

跳至