單親天地

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

在某程度上,成為了單親家庭

係一種苦難的開始

無論單親媽媽慘還是單親爸爸

要單獨照顧兒女

又要工作,又要照顧子女

認真辛苦

咁大家認為單親媽媽慘還是單親爸爸慘呢 ?
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

禁止訪問

民房

你覺得單親媽媽慘還是單親爸爸慘

我係單親媽咪更係覺得媽媽慘啦, 一早起身要帶小朋友返學, 跟住返工, 放工後要返學校接BB返屋企, 返到屋企陪佢食飯, 幫佢沖涼, 陪佢睡覺, 得好少時間係屬於自己, 就係夜晚BB睡著, 連識朋友的時間都無, 屋企無個男人好似好孤獨, 好寂寞, 有咩需要都無人幫.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我地大家都係媽咪,所以覺得媽咪係會慘d,但某程度上爸爸都好慘,因為佢地為左工作,只可以放低小朋友比屋企人湊,佢地就連照顧小朋友都未識,所以佢地都慘
其實無論係單親媽咪,單親爸爸都好慘,因為身邊個個男人/女人都走左,所以大家都慘

洋房

e d野好難斗喎~~不過我表姐同我講過一句野我覺得好岩~bb冇左老豆唔係最慘~冇左媽媽先係最慘~你係講單親媽or爸~我本覺得媽媽會慘d~~如果係話單親家庭中既bb~我覺得跟爸爸既bb慘d~始終媽媽既愛一定多過爸爸

[ 本文章最後由 joekk520 於 08-3-1 22:24 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

無論係無左爸爸定媽媽都好,小朋友都係最無辜同最慘個個
我地一定要更加發錫自己嘅小朋友
無論遇到咩事都好都唔好放棄小朋友
我地單親媽咪/爸爸一齊努力湊大小朋友

男爵府

我覺得2樣都冇分別..
係視乎個大人點對個小朋友先知邊個慘..
對小朋友不秋不彩更唔係慘..
同埋活於單親我並不覺得慘..
比起他人我起碼更堅強..
同埋冇必要討論邊個較慘吧:lol: :lol:
^v<"
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原文章由 丫飛 於 08-3-2 07:04 AM 發表
我覺得2樣都冇分別..
係視乎個大人點對個小朋友先知邊個慘..
對小朋友不秋不彩更唔係慘..
同埋活於單親我並不覺得慘..
比起他人我起碼更堅強..
同埋冇必要討論邊個較慘吧:lol: :lol:
^v ...

之所以我出呢個 post

因為我好多朋友說單親媽媽有幾慘

生活有幾難過

但係我係爸爸照顧我

媽媽自我5個月大時就走了 (現在還在人世)

爸爸最後在無得選擇情況下

把我寄宿

但爸爸每個週六都接我回家玩

每天都打電話回寄宿學校和我談天

我覺得單親爸爸比單親媽媽慘

但我現在都唔覺得點慘

但我覺得在童年時無媽媽真係唔開心
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

我自己覺得, 不論係單親媽 or 單親爸都係一樣辛苦, 但唔可以用慘黎形容, 因為大家都係要自己湊大d小朋友架啦~~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個人覺得單身爸爸難過單身媽咪

大宅

爸/媽各有各難處.....但總不及爸/媽覺得自己最慘最可悲的孩子可憐!

一個孩子在未成年前,他們覺得爸/媽就是一切,我們所思所想/所作所為,他們一一感受得到.....

身為單親的我們,不斷感覺自己最慘最可憐,不斷訴說對另一半的怨言,想一想孩子會在甚麼環境下成長?

一直以來,單親對我來說並不"慘"!
只是身、心、金錢付出比其他人為多,極其量只能用辛苦來形容.....

為何不比較誰夠堅強,誰夠耐力?我一定會選單親媽媽

[ 本文章最後由 媽子 於 08-3-2 20:27 編輯 ]

大宅

單親爸爸慘,:;pppp: :;pppp: :;pppp:

侯爵府

應該是沒錢的單親爸爸同單親媽媽都慘

複式洋房

慘不慘在於有沒有支援。獨力照顧小孩而沒有家人support是很可憐的,無論大人與小孩。

複式洋房

係單親都慘,無分男女...

男爵府

我覺得唔可以咁樣標籤左單親, 唔一定係慘

只係一定比雙親辛苦, 有好多單親媽媽同前夫分開後, 生活仲比以前開心, 快樂

大宅

原文章由 媽子 於 2/3/08 20:26 發表
爸/媽各有各難處.....但總不及爸/媽覺得自己最慘最可悲的孩子可憐!

一個孩子在未成年前,他們覺得爸/媽就是一切,我們所思所想/所作所為,他們一一感受得到.....

身為單親的我們,不斷感覺自己最慘最可憐,不斷訴說對另一半的 ...

agree...

別墅

其實邊方面都係好辛苦, 對小朋友亦都做成好大的傷害. 總之因咩事分開(包括賭,第三者,性格不合等), 都係不負責任 .
女人方面會特別難再去重新相信另一段感情, 她們大多寧願自己獨力養大小朋友, 而男人相對再結識一個新的會比較易. 所以我覺得應該女人在單親上是比較辛苦的.

複式洋房

原文章由 anson*baby 於 08-3-5 15:31 發表
其實邊方面都係好辛苦, 對小朋友亦都做成好大的傷害. 總之因咩事分開(包括賭,第三者,性格不合等), 都係不負責任 .
女人方面會特別難再去重新相信另一段感情, 她們大多寧願自己獨力養大小朋友, 而男人相對再 ...

Agreed
.....不過我覺得冇錢係最慘.....

首頁

尾頁

跳至