母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

餵咗人奶兩個幾星期,一路好吃力,右邊成日痛;千辛萬苦練好手勢右邊唔痛,以為可以開開心心餵人奶,唔使痛得咁緊要,點知呢兩日又痛番,仲連左邊都痛埋,兩邊都痛得好緊要,我懷疑係因為阿女'猛長期',我個個鐘都要餵,結果頂唔順

而家要泵出嚟用樽餵,等自己休息吓;但係又擔心阿女食慣奶樽會更加咬痛我 ;有時忍唔住真係要補奶粉(真係容易好多),但係又內疚...其實奶粉都唔係有毒啫...

點算呢?係咪個個奶媽都經歷咁多困難架呢?大家點樣捱過架?

大宅

講真,頭兩個月真係好好好好辛苦..每個鐘起身不在話下,又要抱住先肯睡..但係又唔要點解日日捱一陣就過o左...o個時成日發阿b爸脾氣,夜晚日頭我都會無啦啦喊!有一兩次自己好忟,屋企又得番我和bb一個,我就這樣放bb在床,由她喊,自己又喊...不過好快自己又忍唔住,抱番bb呵番佢,餵佢!我那時成日會計算著幾日去健康院啦,因為一想到去磅重,見到bb有重又健康,我又會好開心...會撐住繼續餵...現在bb還有6日就四個月,我都期待著bb檢查的日子呀.....加油努力俾心機..bb的健康和笑容就是我們最大的鼓勵!

複式洋房

Hello樂太,唔好灰心。初初係好辛苦,進退兩難。我都經歷過一個鐘餵一次的階段,其實係BB幫你刺激做奶,都真係好攰,我唯有叫屋企人幫我,一餵完就俾佢哋湊,自己即刻瞓一陣,因為我BB對奶粉敏感,我只有努力餵。反正泵又少,不如你直接餵仲好,抱住BB自己咪閉起眼休息一陣,呢D日子一兩個星期就過,有D人幾日就上夠奶,你就可以回復番兩至三個鐘一次。
如果真係好攰,補一兩次奶都無妨,唔駛內疚。
努力呀,支持你﹗

禁止訪問

別墅

但係而家兩邊都痛,餵又唔係,唔餵又唔係.
好似今朝痛到死,於是休息咗大半日,晚上覺得好啲,又忍唔住試餵,結果而家又痛過.有時都諗係咪不如全泵算.唔埋身有乜問題呢?

男爵府

你有冇去健康院比d姑娘睇過你餵呀?佢地會教你應該點餵先冇咁痛,頭一個月真係好痛架!我都試過好多次比仔仔咬到損晒、流血,不過只要忍得過頭一個月就ok架喇!我而家都差唔得轉晒全泵,因為要返工嘛,不過埋身既感覺真係warm d架!見到佢飲到笑果種感覺真係好好架!仲有我覺得多d埋身先會多d奶,但係如果你真係頂唔順既全泵都ok,唔好迫自己迫得太緊要,總之餵奶呢家野只要唔放棄就一定得架喇!加油呀!

複式洋房

你是乳頭痛還是乳房呀?都要分清是甚麼原因,如果是乳房痛,要弄清是否發炎,但如果只是乳頭,都多數是bb啜得耐啫
你都可以食止痛藥,出院時多數有開必理痛,都可以試試有沒有幫助。

別墅

我就係喺健康院學咗幾次,終於唔再痛,以為一天光晒,點知呢兩日又痛到死
唔知係咪因為夜晚補一餐奶粉,佢又學壞手勢出事.
我啱啱至喊完,覺得舒服啲;但係今晚唔知點過.好彩請咗工人幫手,同埋老公好支持,唔係我放棄咗好耐

別墅

原文章由 laikw931 於 08-3-2 23:31 發表
你是乳頭痛還是乳房呀?都要分清是甚麼原因,如果是乳房痛,要弄清是否發炎,但如果只是乳頭,都多數是bb啜得耐啫
你都可以食止痛藥,出院時多數有開必理痛,都可以試試有沒有幫助。 ...

係乳頭,而且上面有白點--但係我知唔係乳線塞咗,應該係損咗.而家乳頭長期好似燈籠咁紅紅地,時不時好似俾針咭咁痛,真係痛到冇晒表情

子爵府

乳頭有白點應該係塞塞地,bb一啜就會好痛,我都試過,真係痛到入心入肺 ,我果時就等亞女食完last餐奶,用針挑穿個白點,記得消毒支針,當白點穿咗就用泵泵佢,要比d時間泵,泵泵下個白點處就有d白色固體物體流出嚟,應該係d奶塞住咗,流唔出而盈固咗喺乳頭,所以bb一啜就痛,你要一空泵泵到個條乳腺通返,d奶唔再係杰先得,通返之後就唔會再痛,第2日已經可以餵返架啦,你可以試下,開頭1,2個月係會辛苦d,但都係值得架,真係抵抗力係好好多,比心機,仲希上緊幻嘅時候個胸係會有d針拮嘅感覺,係正常架,唔駛擔心,努力
原文章由 樂太 於 08-3-2 23:39 發表

係乳頭,而且上面有白點--但係我知唔係乳線塞咗,應該係損咗.而家乳頭長期好似燈籠咁紅紅地,時不時好似俾針咭咁痛,真係痛到冇晒表情
未經本人許可, 不得轉載

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

加油呀
初頭係好辛苦架
好快就捱過架啦

大宅

加油呀, 諗留起初初餵果2個月, 簡直係非人生活呀, 不過我而家都餵左15個月喇, 你叫我停我都唔制呀~~ 唔好放棄呀, 我地成班奶媽支持你呀.

大宅

樂太, 你講果隻痛我都試過, 果隻痛真係痛到入心入肺, 痛到訓唔到. 我果時都係咬緊牙關照俾女女啜, 心想痛死就痛死啦,
我覺得係同bb食奶樽有關. 因為果時我返返工, 日頭女女食樽, 所以口型唔同左, 啜到我損曬.
不過好奇怪, 女女四個月大之後又無事了, 佢好似知道奶樽同媽媽奶奶要用唔同方法啜, 我之後一路無再損同痛了
你要努力呀, bb大d, 就會一切順利.

大宅

呀, 重有.
奶樽你可以買ChuChu 隻人奶奶咀, 會比較似啜媽媽乳頭, 令bb 咀型好d, 可能會啜你都啜得好d, 你可以一試.

大宅

原文章由 樂太 於 08-3-2 23:39 發表

樂太,
比點耐性,我頭2個月乳頭系通到連坐低系馬桶都痛,因我仔仔出世好重,所以好大食,一埋身佢就一大啖岌落黎,每次餵奶我都似行刑甘,不過捱下捱下,好快就過,跟住一來仔仔習慣個嘴型,二黎可能d皮都厚晒!!:;pppp: 但眼見我身邊朋友唔系餵人奶,佢地既bb系過去幾個月不斷睇醫生,touch wood,我仔仔好ok,就乜都值喇!加油!!

別墅

我都係為咗阿女健康啲至捱落去,touch wood,呢兩日好似好少少,我泵一邊,餵一邊,有時補一餐奶粉,好似無咁辛苦.
而家阿女都未滿月,只希望'好日子'快啲到

洋房

樂太.. 努力呀.. 每一個鐘餵一次奶我都試過... 半個鐘餵一次我都試過.. 但有時可能係bb 當咗你係人肉奶咀.. 所以你要分清楚bb 係唔係肚餓呀..
繼續努力... 你睇住bb 一日一日長大.. 你就會好好好好開心.. and.. 個種滿足感.. 冇野可以代替...

大宅

各位bf媽媽, 樂太, 看見大家的血淚史,真令我很感動, 我們已經給了bb最好的禮物,就是母乳, 我也記過頭兩個月,除了bb咬到損晒,次次餵都忍著痛,又唔夠睡,子宮又痛,又谷奶到只可以坐向到睡,係猛長期, 試過中午12點餵到下午5點, BB都唔滿足, 當時, 真係好辛苦, 簡單係一世人都未無試過咁辛苦..,但上天賜給母親無限的能量, 可以憑著愛一一克服,所以希望你可以忍耐, 相信這些日子一定可以好快渡過,就會見到bb很健康滿足的様子時, 你一定會覺得自己所付出是值得的. 唔駛擔心阿女食慣奶樽,我依家個女就係只肯埋身食, 唔用奶樽,不過我覺得算啦, 無得咁擔心, 見步行步, 另外, 如果太痛,不防食止痛藥,都WORK家!加油,很多媽媽也支持你!!

別墅

大家分享一下

我囡囡是埋身餵的全人奶B, 現在都三個月一星期六天, 自滿月後我都甚少泵, 現在她吾喜歡吃奶樽了, 我覺得餵人奶都好方便, 我覺得是頭一個月吾慣和一到猛長期辛苦少少啫, 但過了猛長期, 奶量非充裕就好開心和好大滿足感, 其實我聽好多媽咪都話餵人奶辛苦, 但其實BB學習啜奶都需要時間訓練才可啜得好, 至今我非常享受餵人奶的日子和囡囡分享愛的感覺, 簡直是非同凡響

公爵府

1) 我會訓係度餵
2) 除左餵奶外, 全部的工作包括換片, bb 喊要抱等, 我都交比工人同老公做. 在坐月其間take care 大仔的責任大剖份都係交比老工.
3) 當bb 訓時無論日頭or 晚上, 我又會盡量同佢一齊訓

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊