嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB出世時沒有發現紅痣或紅點,
但第二日說開始有紅點,出院時不為意,
回來後愈來愈紅,並在一個月時開始凸起,
健康院醫生及診所兒科醫生都講不用塗藥或治療,
等粒血管瘤慢慢褪去,
BB現在已經3個月,睇住粒紅痣愈來愈紅,
愈來愈凸都係好擔心......
有沒有類似情況的BB媽咪可以分享一下?
或是需要帶BB去醫院作積極治療?
謝謝回覆!

大宅

回覆:嬰兒血管瘤(土多啤梨痣)

我仔仔都有!
亦都係出世時係冇,但幾日後開始有D「粒粒」同一撻紅紅地嘅印。當時我仲以為D粒粒係奶癬。 之後越嚟越紅、越嚟越凸!仲要係好近隻眼(眼皮「摺位」都有少少)!
不過的確多數大D D會淡/散,而家19個月,已散咗好多!感恩!

禁止訪問

引用:我仔仔都有!亦都係出世時係冇,但幾日後開

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+xanthelmf+於+14-10-19+發表

禁止訪問

大宅

呢張相都應該係around最紅嘅時候…

大宅

呢張就可以見到凸凸哋

大宅

回覆:Girl2012 的帖子

視乎有幾近隻眼…都係問問醫生/健康院會唔會對視力有影響? 果時健康院refer咗我去約期見醫生,當時係13年3月尾、4月頭左右,但個期要約到14年12月尾!
之後因為仔仔體重暴跌要返醫院check, 「陰差陽錯」下可以早好多見醫生,檢查咗好彩冇影響到視力(但如果再近多隻眼D D就可能會影響到喇)。
而家都要定期返醫院覆診。

大宅

本來一直次次見醫生都冇任何實質嘅治療…次次都只係量頭圍、身高、體重,有時就有影低個血管瘤做record…
而今年二、三月時亦開始變淡…
直到今年6月果次見另一個醫生就有比一隻藥水,每日搽2次…係for加速快D散嘅。

洋房

回覆 xanthelmf 的帖子

謝謝你的分享!
希望我囡囡的紅痣真係如醫生所講會褪去。
我現時能做的只能觀察住粒紅痣的生長速度,
果種只有等待而不能解決的心情不太好受。

洋房

回覆 wingwing11 的帖子

謝謝回覆!我想問下,紅痣係慢慢褪?我點樣看知道它處於消褪期?消褪後有任何印或疤痕嗎?

禁止訪問

引用:回覆 wingwing11 的帖子謝謝回覆!我想問下

大宅

我之前每次同亞仔出街都會有D唔識嘅三姑六婆問「嘩~乜個BB撞到咁呀~陰功咯」

大宅

啱啱同亞仔影嘅…(而家19個月)

禁止訪問

引用:本來一直次次見醫生都冇任何實質嘅治療…次

禁止訪問

引用:啱啱同亞仔影嘅…(而家19個月)+ +

大宅

回覆:Girl2012 的帖子

咁你個BB 20幾日大啫,要俾時間慢慢退。
我都希望快D退哂!

禁止訪問

引用:咁你個BB+20幾日大啫,要俾時間慢慢退。+我

大宅

好似聽聞過…有凸起嘅話會散得快D/好D…
我都希望係真嘅!

複式洋房

我bb都有,近耳仔,醫生話不用特別醫,除非大得好緊要。醫生話一般頭半年大得好快,但之後大嘅速度會減慢,之後會慢慢收細,最後只會得番一條好幼嘅血絲,唔覺眼的。但要密切留意粒血管瘤嘅情況。醫生話如果粒瘤太大,可以食藥,但嗰啲係心臓科藥物,要入醫院食同觀察,冇問題就可出院,返到屋企由父母餵bb食,每日都要食,大約食到兩歲。醫生卜廿話一食藥粒瘤就會收細,但中途停藥,粒瘤又會大竹番,所以要長期食。但當然醫生都話最好唔好食,始終bb太細,食咁多藥唔好。

首頁

尾頁

跳至