懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無jm分享下?

男爵府

第一胎-冇工人, 餵奶粉, 有奶奶幫手坐月煮飯
老公平日負責洗奶樽同埋餵一餐夜奶, 放假時就負責埋餵奶幫BB沖涼同埋屋企既清潔

第二胎-有工人, 餵人奶, 都係有奶奶幫手煮飯
老公負責餵夜奶(夜晚我餵樽)同湊B大B, 放假時就負責幫BB沖涼同掃風(因我日頭多數埋身, 埋完後就交比老公掃風, 而我就爭取時間休息)加湊大B

別墅

引用:第一胎-冇工人,+餵奶粉,+有奶奶幫手坐月煮

原帖由 tai_man 於 14-10-19 發表
第一胎-冇工人, 餵奶粉, 有奶奶幫手坐月煮飯
老公平日負責洗奶樽同埋餵一餐夜奶, 放假時就負責埋餵奶幫BB沖 ...
So far bb 未出世老公都好幫手,但我地兩個真係咩都唔識,搬近我媽咪,會幫忙湊bb,最快bb 2個月工人先黎到,我覺得叫lucky了,但有時男人眼瞓起上黎真係地震都唔醒,到時可能要自己攪掂,聽到我同事半夜孖b喊要飲奶,老公醒唔到,自己要一個人攪掂兩隻b,就已經覺得爸爸真係好唔同阿媽⋯有點擔心

男爵府

引用:Quote:原帖由 tai_man 於 14-10-19 發表第

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-10-19 發表
So far bb 未出世老公都好幫手,但我地兩個真係咩都唔識,搬近我媽咪,會幫忙湊bb,最快bb 2個月工人先黎到 ...
媽媽抵眼瞓能力係好高架。雖然我老公會幫手餵夜奶,但都係靠我叫醒佢餵

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇刻意去分工, 有需要佢會主動幫手, 或者我叫佢幫.

別墅

引用:Quote:原帖由+蘇蝦仔BB+於+14-10-19+發表So

媽媽抵眼瞓能力係好高架。雖然我老公會幫手餵夜奶,但都係靠我叫醒佢餵

...
放完產假,工人如果touchwood唔生性,我又唔想媽咪辛苦晚晚過黎,如果叫唔醒老公餵奶,我估真係好大鑊!

別墅

引用:Quote:原帖由+tai_man+於+14-10-19+發表媽

放完產假,工人如果touchwood唔生性,我又唔想媽咪辛苦晚晚過黎,如果叫唔醒老公餵奶,我估真係好大鑊!:zo ...
仲要餵人奶既話,死得仲快

別墅

引用:冇刻意去分工,+有需要佢會主動幫手,+或者我

原帖由 bosch 於 14-10-19 發表
冇刻意去分工, 有需要佢會主動幫手, 或者我叫佢幫.
N咁多野要做,但願如此

男爵府

引用:Quote:原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-10-19 發表放

仲要餵人奶既話,死得仲快
都唔係既,如果bb叻叻,出世好快識埋身埋得好既,全埋身既話可以慳番洗奶樽時間,但換片就換到手軟,因為真係每餐都會有便便。

但如果一開初未埋到身,要泵出黎餵就麻煩d,因為泵完又要餵,餵完掃風放落床後,又要洗奶泵,到咁上下又要洗奶樽。仲要假設bb冇扭計。

大宅

引用:Quote:原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-10-19 發表仲

都唔係既,如果bb叻叻,出世好快識埋身埋得好既,全埋身既話可以慳番洗奶樽時間,但換片就換到手軟,因為真 ...
我就係人版!BB埋身幾日之後已啜到我又痛又損,唯有全泵!幸好BB出世一個月前工人已到,可以幫手做家務,煮飯,洗奶樽。奶奶日頭幫我湊,我日頭就诤係泵奶同爭取時間休息,夜晚到我當更,餵兩餐奶、掃风、換片、泵奶×2,BB仲要扭計,玩足我成晚!老公要返工,weekday訓隔離房,weekend就幫手餵奶同掃風,我同時泵奶就可以慳返兩個鐘!weekend一完結,好似今晚咁我就好depressed,又要一個人搞掂……

prettyhousewife  媽媽,加油  發表於 14-10-21 01:03

別墅

引用:Quote:原帖由+蘇蝦仔BB+於+14-10-19+發表仲

都唔係既,如果bb叻叻,出世好快識埋身埋得好既,全埋身既話可以慳番洗奶樽時間,但換片就換到手軟,因為真 ...
我睇完餵奶區,仲要話坐月/產假雪左啲冰奶係勁蘇,bb有可能唔飲,用黎沖涼!睇完即刻O咀,為咩咁辛苦!希望bb似我地兩公婆細個,喊一兩聲就唔喊,仲成日笑~

別墅

引用:Quote:原帖由+tai_man+於+14-10-19+發表都

原帖由 dorahelen 於 14-10-19 發表
我就係人版!BB埋身幾日之後已啜到我又痛又損,唯有全泵!幸好BB出世一個月前工人已到,可以幫手做家務,煮 ...
咁係咪等朝早工人起身用樽餵,而你去瞓?有無時間表?d時間真係好難就!死啦,咁咪好易好殘?實好快變黃面婆!
咁返工點算?

公爵府

引用:有無jm分享下?

有無jm分享下?
老公要返工比較忙…夜晚番黎幫手洗碗

男爵府

蘇蝦仔BB 發表於 14-10-19 22:27
我睇完餵奶區,仲要話坐月/產假雪左啲冰奶係勁蘇,bb有可能唔飲,用黎沖涼!:igiv ...
時間好快就過, 係初頭辛苦D, 之後會好好多架喇. 介紹你睇一本書"從零歲開始", 好值得睇.

講開冰奶, 我今日先試完一個月前既冰奶, 飲左一啖, 真係蘇到想嘔, 我都係打算比BB沖涼. 所以我諗住之後會再減少儲冰奶既量, BB唔肯飲, 就算儲到十日都冇用.

餵人奶開頭你真係預左會好辛苦, 要抵得眼瞓同埋痛. 但只係頭一個月較辛苦, 之後順左會好好多. 每次見到BB啜住瞓到好LUM咁, 你會覺得乜都抵番晒架.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我幾個都係餵人奶, 仲未死得. 湊初生bb 一定攰, 我d 朋友餵奶粉都一樣副殘樣, 因為初生bb 點都係日夜顫倒, 湊bb 生活真係忙到不知日夜.

餵人奶係辛苦又冇得夜訓, 我一向夜訓, 所以對我黎講唔係問題, 一邊餵一邊上網 hea, 或者嘆補品又食雞髀.

bb 肯飲d 冰奶咪得, 仲乜要自己去試味, 你既口味唔同bb 既口味, 你覺得蘇但bb 未必覺得難飲. 如果bb 唔肯飲, 更加唔駛自己去試味, 直接拎d 奶去沖涼或者整人奶皂又或者倒左去囉..

男爵府

引用:我幾個都係餵人奶, 仲未死得. 湊初生bb

原帖由 bosch 於 14-10-20 發表
我幾個都係餵人奶, 仲未死得. 湊初生bb 一定攰, 我d 朋友餵奶粉都一樣副殘樣, 因為初生bb 點都 ...

大宅

回覆:產後老公既角色-分工情況

我老公眼訓到打羅打古都吵佢唔醒,阿b係佢隔離喊到拆天都無用,原來咁多jm會嗌醒自己老公幫手架,但我無特登吵醒佢幫手呀!我一路都係自己湊大b同細b,我同大b夜晚兩點訓,因為我要先搞訓左細b(一唔抱就喊唔停)大b一定要孖我訓先訓到嘅,最慘就係大b搞到夜一夜先訓,老公一早訓左唔肯幫手,話眼訓一定要訓,跟住餵一餐夜奶已經累c我,朝早七八點起身泵奶做家務已經要屎咁所以話我哋兩公婆無分工架,自己一腳踢

蘇蝦仔BB  agree!! supermom!!!!  發表於 14-10-20 21:02
dorahelen  你好勁!!  發表於 14-10-20 19:21

大宅

引用:Quote:原帖由 dorahelen 於 14-10-19 發表

咁係咪等朝早工人起身用樽餵,而你去瞓?有無時間表?d時間真係好難就!死啦,咁咪好易好殘?實好快變黃面 ...
Bb食奶時間0800,1200,1600,2000,0000,0400
夜晚2300泵奶,0000餵B食奶,掃风、換片、扭計,搞完一餐0115-0130先訓着,0245-0300开始扭奶,比奶咀頂住先,我拿拿声泵奶,捱到0400再餵奶、掃風、換片、扭計,到0515-0530先再訓,訓到0715左右又扭下餐奶……到0800果餐我奶奶過來接更,我泵完奶0900去訓。我冇叫醒工人幫手,始終佢來咗兩個月,唔放心比佢搞,而且佢日頭要做家務,費時夜晚都chur佢啦!
如果你埋身餵到,就唔洗好似我咁辛苦了!起碼訓多兩個鐘!不過如果你要返工,就最好埋身、樽餵都要BB識先得

大宅

引用:Quote:原帖由 dorahelen 於 14-10-19 發表

咁係咪等朝早工人起身用樽餵,而你去瞓?有無時間表?d時間真係好難就!死啦,咁咪好易好殘?實好快變黃面 ...
日頭我99幫我湊,用樽餵……係会殘得好快,黑眼圈、眼袋、皮膚又差…但為咗BB健康冇計!唯有安慰自己過多幾個月会好D加油,小朋友好快大,眨下眼就過!

大宅

引用:Quote:蘇蝦仔BB 發表於 14-10-19 22:27 我

原帖由 tai_man 於 14-10-20 發表
時間好快就過, 係初頭辛苦D, 之後會好好多架喇. 介紹你睇一本書"從零歲開始", 好值得睇.

講開冰奶, 我今 ...
我都有睇呢本書,值得一看!趁未生有時間快D睇

首頁

尾頁

跳至