嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好心煩

大宅

我仔試過,觀察住,下督冇就冇野啦

大宅

便便太硬有試過比米水/開奶茶個d清熱嘛????

別墅

我仔都試過, 即帶佢入醫, 種唔到菌, 捱左十幾針, 打左一星期抗生素!! 冇發燒, 俾佢出院!
最主要留意下佢有冇發燒, 同精神情況, 如果一切正常,可以觀察下先!

伯爵府

Coverwife 發表於 14-10-20 00:57
好心煩
BB幾大?
我仔開始食固體時試過有啫喱血,然後Patpat損左。

因佢7個月大之前都唔肯飲水。

複式洋房

引用:Quote:Coverwife+發表於+14-10-20+00:57+好

原帖由 TTPIG 於 14-10-21 發表
BB幾大?
我仔開始食固體時試過有啫喱血,然後Patpat損左。
岩岩滿月
不過唔系次次有jelly 血
可能十次有三次有

回覆 Coverwife 的帖子

Hello Coverwife,見到便便有d d 血媽咪一定好心痛。 媽咪有冇留意到係便便入面有血絲,定係pat pat 損左? 如果真係見到便便有血,要密切留意並考慮同bb 睇睇醫生。如果係pat pat 損左,媽媽繼續頻密D換片仲要保持BB屁股乾爽。如果patpat 未乾就包返片,"up"住patpat 會難好d。 用濕水棉花清潔/用水洗完之後最好等pat pat 風乾先著返片,之後揸返厚厚嘅凡士林/Zinc oxide 的保護皮膚就可以啦。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

Coverwife 發表於 14-10-21 03:52
岩岩滿月
不過唔系次次有jelly 血
可能十次有三次有
咁D便便好硬?
如果正常便便,10次有3次血。
睇醫生好D,因只飲奶唔會有血的。

如肛門有紅都可以用棉花棒搽D凡士林,幫到阿B舒緩的。
另外可帶埋塊血片比醫生睇。

複式洋房

引用:回覆+Coverwife+的帖子Hello+Coverwife,見

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 14-10-21 發表
回覆 Coverwife 的帖子

Hello Coverwife,見到便便有d d 血媽咪一定好心痛。 媽咪有冇留意到係便便入面有 ...
睇左醫生,不是pet pet 損是便便有啫喱血不過唔多...

別墅

回覆:Coverwife 的帖子

我都剛滿月幾日,又係有血便, 醫生點講?,因為聽日先去醫院問醫生,宜家好擔心,會唔會柯便便太大力做成?

大宅

引用:我都剛滿月幾日,又係有血便, 醫生點講?

原帖由 barbiemoo 於 14-10-22 發表
我都剛滿月幾日,又係有血便, 醫生點講?,因為聽日先去醫院問醫生,宜家好擔心,會唔會柯便便太大力做成 ...
我仔出世day 10 回家癹現便便有血c...而且餐食餐疴,去到健康院又話肛裂,去c+又話有肛裂!又去另一c+ 可能奶粉5啱,要轉豆奶2weeks,又是一曰6~7次便便,其中5次都有血,跟住我drink 豆奶十日都係咁,去返个c+問下係咪牛奶敏感,佢say 好可能係..then 我直入急症,留院觀察,抽血,留便化驗,通通find out 5到,又有医生懷疑腸道憇室5合,要做掃描,心大心細,home leave 出去睇个c+ 好出名呢科,佢又說好大机会係,一定要做掃描去clarify......嗰次劲難受,bb 要捱饿,食訓教藥2次,早上做完,又說下午再做多次先睇得清,結果正常!
找不出原因,唯有try 轉奶粉(百佳力)……超难drink....3个月厭奶,捱到5.5个 eat solid........講返起都成18mths old 前!€
Bb now near 21 mths old...

大宅

回覆:bb 便便有dd dd 血, 大家有遇過嗎??

所以我suggest ma ma ...bb is new born....5会便便有血,除非埋身咬損nipple or 一日疴10次以上,食了dirty things 引致肚疴,先有机会!
最好找医院check清楚!
牛奶敏感(乳糖敏感)好common.....
希望个个bb 身體健康!

大宅

引用:我仔都試過, 即帶佢入醫, 種唔到菌, 捱左十

原帖由 LAAMCHICHI 於 14-10-20 發表
我仔都試過, 即帶佢入醫, 種唔到菌, 捱左十幾針, 打左一星期抗生素!! 冇發燒, 俾佢出院!
最主要 ...
我至5like 依家医院郁下都打礦生素,thats why make bb weaker and weaker

Coverwife 發表於 14-10-21 18:14
睇左醫生,不是pet pet 損是便便有啫喱血不過唔多...
明白,難怪媽媽咁擔心,醫生有冇講係咩原因? 會唔會係不耐受/敏感?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆:markus128 的帖子

我係全人奶b, 應該唔會突然對奶敏感,琴晚見佢條片又無野,但一換片佢又偷柯, 見到佢凸出黎個菊花仔有d 血柯出,佢都係餐食餐柯, 唔知會唔會損左因佢柯便便出盡力去柯

複式洋房

引用:我都剛滿月幾日,又係有血便, 醫生點講?

原帖由 barbiemoo 於 14-10-22 發表
我都剛滿月幾日,又係有血便, 醫生點講?,因為聽日先去醫院問醫生,宜家好擔心,會唔會柯便便太大力做成 ...
check 左裡面無損 醫生話可能對奶粉不耐性 要轉豆奶。。。。

下星期一睇再睇專科睇下點講

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個二仔滿月全人奶時痾過少少血, 幾點鮮紅啫喱狀。醫生話d便便有些微硬塊就會刮損patpat,佢聽過阿仔個肚又按壓過確定冇硬塊,咁叫我觀察下先。好彩佢之後冇再痾啫喱血。

d血越深色,即係消化系統越上位置出血。即係黑色可能係因為飲左血奶或個鼻出血,鮮紅色就係patpat流血。見醫生時要講清楚d顏色,d血係混埋入便便度定係響便便上面等。

首頁

尾頁

跳至