在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我原本係在職媽媽,仔歲半,只有工人湊。因工作壓力太大,最近辭左職,原本打算休息下再搵工。一向睇cam知道工人成日放個仔係high chair 唔理佢,成日掛住玩電話,話左佢好多次都冇好轉......辭職之後個仔而家自己湊返,覺得佢開心左好多,學多左講野。而家好掙扎好唔好做一年ftm等個仔下年讀N班,我再做返野。大家比d意見我啦!thx

男爵府

畀面勳章

回覆:Piggielam 的帖子

如果經濟許可你做FTM, 而你的工作是隨時可以再搵得返的工種,自己湊當然是好的,可以建立更親密親子關係,又可教下他。 只怕將來你不想出返去返工

別墅

回覆:JWKun 的帖子

掙扎係因為要供樓同每月開支其實係公一份婆一份先夠,如果真的做一年ftm,只係呢段時間用儲蓄頂住!會唔會太冒險?值唔值得? 不過係cam見到bb真係好唔開心,成日罰坐,所以晚上返去覺得佢好忟憎

伯爵府

Piggielam 發表於 14-10-20 11:37
掙扎係因為要供樓同每月開支其實係公一份婆一份先夠,如果真的做一年ftm,只係呢段時間用儲蓄頂住!會唔會太冒險?值唔值得? 不過係cam見到bb真係好唔開心,成日罰坐,所以晚上返去覺得佢好忟憎
我會建議你換工人, 好過食儲蓄.

翡翠宮

如果你覺得ok嘅話其實轉ftm都可以,點解唔試下轉工人呢?

大宅

其實小朋友未返學之前的日子係得呢段時間, 俾我揀的話, 如果明知佢唔開心, 我寧頊洗少 d, 都想佢有個開心成長。其實我都好掙扎架,我仔仔 18 個月大, 冇請工人,自己湊,買餸家務一腳踢, 覺得好辛苦架, 但睇住阿仔一日一日咁大,見到佢好鍾意媽媽, 成日笑, 有時又會頭轉轉係度唱歌... 雖然我地都好窮, 雖然未食到積蓄, 但家用都計得好盡架, 同埋請唔起工人..... 但都值得的

水晶宮

建議做一年ftm,你以後仲有機會做嘢,但係仔仔最需要媽咪既第一年人生只得一次

水晶宮

回覆:掙扎緊做唔做FTM......大家比d意見

湊到個仔讀書先做野啦!自己湊小朋友佢又開心你又開心

子爵府

我做左2個月FTM, 雖然有工人, 但都係好辛苦, 尤其個工人係新黎, 乜都要教, 但又成日記得, 搞到我寧願自己做番. 不過睇住BB成長真係好開心, 自從做左FTM後, 佢地痴我多D, 搞到C6唔抵得.

之不過, 我會遲下搵番野做, 因為靠C6一人收入支付所有支出佢會好辛苦, 而且我地積畜唔多, 都要儲多D錢比小朋友讀書同埋我地退休用.
如果你經濟許可就做一排FTM, 享受下呢個時光, 相信你唔會後悔.

大宅

支持你做frm

別墅

請工人真係好睇彩數!個工人愈做愈差,話極都係咁好勞氣!呢排自己湊返個仔真係好開心,覺得佢都乖左好多,冇咁燥底!多謝大家既意見呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都覺得咁既情況下繼續做FTM. 至少你見到小朋友開心左, 又學多左野, 咁你已經有賺.

加油~

複式洋房

我都係啱啱做左2個幾月FTM, 無工人,真係好攰,因為BB得7個月, 需要好多attention. 我其實本來無心做FTM 的,份工做左8年好想轉,搵到份新工做左2個個quit左,搵工搵到而家都未有工返,所以做左FTM

有諗過係咪後悔quit左8年果份工,因為我地$$方面好mount mount 緊,但其實呢段時間陪住個囝囝大都好開心, 所以各有各好,各有各煩。

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:Piggielam 發表於 14-10-20 11:37 掙

原帖由 gk678 於 14-10-20 發表
我會建議你換工人, 好過食儲蓄.

別墅

在這2年來我都係食儲蓄。但其實人生中最需要媽媽是頭三年,雖然眼見銀行數字有減無加,但見著每天開心的小豬乜都值。

現在bb返n班, 發覺願來找工也是很困難,好難就到時間。所以你要林清楚你想點

複式洋房

回覆:Lili1113 的帖子

我做咗差不多一年ftm, 之前份工打咗十年,人工福利同事都好好。所以我當初都考慮咗好耐但我冇揀錯。因為陪住呀仔天天長大,見到佢每天學習新技能,呢d開心錢買唔到。0-3歲真係好緊要,好多育兒專家或權威都有好多唔同嘅研究點先可以令小朋友開心成長,希望你堅持信念,錢過一兩年再揾未遲,但bb只依賴相信媽媽你。揾到一個可以緊張bb如你一樣嘅工人係冇可能,唔好妄想喇。

首頁

尾頁

跳至