跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位0702 mami,
有無諗住歲半-兩歲送BB讀幼兒園,
一齊分享下!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗住出年工人完contract 就唔再續約, 所以決定亞女2歲就比佢返N1, 而家都有諗緊比佢返"迦南"定"啟思", 有d 人話"迦南"校舍新, 但成日超額收生攪到d 學生要走鬼同埋勁多雜費要交; 又有d 人話"啟思"校舍好舊同埋課程好淺, 不過咁細個其實返去都係玩下瞓下無乜所謂, 所以都頭痕緊讀邊間好, 妳住邊區? 有無心儀幼兒園?

男爵府

好媽媽勳章

小朋友要足2歲先可以返N1架喎......我都會俾衡衡讀N1,等佢讀K1前學習規律、同其他小朋友相處。

原文章由 LoJulita 於 08-3-3 18:20 發表
一齊分享下!

禁止訪問

複式洋房

原文章由 jeje 於 08-3-4 12:06 發表
我諗住出年工人完contract 就唔再續約, 所以決定亞女2歲就比佢返N1, 而家都有諗緊比佢返"迦南"定"啟思", 有d 人話"迦南"校舍新, 但成日超額收生攪到d 學生要走鬼同埋勁多雜費要交; 又有d 人話"啟思"校舍好舊同埋課程 ...

其實我根咗老公離開咗hk出去工作.
就係煩緊需唔需要搬返去hk.
我好想帶女女返hk讀書.
因為多choices. 地區就無定 (因為無物業)
如果有喜歡嘅幼兒園, 就租個到附近囉.
所以想聽吓你哋意見.
睇吓幾時有open day, 幾時有得報名囉.

複式洋房

原文章由 bal 於 08-3-4 12:20 發表
jeje我同你case差唔多呀!聽朋友講...."迦南"俾俾埋埋要$6xxx一個月,而"啟思"係互動教學,太淺喎!
我上星期去左將軍澳富康花園"德寶"open day,有國際班,有主流班,都係講緊每個月大約$4xxx,最好佢3月都有班開呀,專係for我地年頭 ...

係呀!! BB年頭出世, 揾幼兒園又要就開學.
都好煩. 如果3月開班都幾好喎. 唔洗等兩歲半先入學.
重有冇其他幼兒園都係咁呢??

大宅

bal,

我上星期六都去左富康的德寶去參觀, 靚靚校長仲主動同我哋介紹間學校.

我又想阿B返蘇浙, 因想佢由細學普通話及英文, 但就是太遠.

你心目中有邊D幼兒園選擇?

原文章由 bal 於 08-3-4 12:20 發表
jeje我同你case差唔多呀!聽朋友講...."迦南"俾俾埋埋要$6xxx一個月,而"啟思"係互動教學,太淺喎!
我上星期去左將軍澳富康花園"德寶"open day,有國際班,有主流班,都係講緊每個月大約$4xxx,最好佢3月都有班開呀,專係for我地年頭 ...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

其實如果報n1要幾時報呀?
蘇淅好好嫁?我住蘇淅隔離嫁...但就聽人講話小學唔掂lor

禁止訪問

回覆 #10 kitty1207 的文章

大宅

我都諗住出年3月比阿仔返n1, 2月過年有假放, 但學費要比足, 唔抵
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

容許我俾少少意見。。。
大家唔洗禁心急,雖然足2歲就可以返幼兒園N1,但係要9月時足2歲8個月先可以上K1。即係話,如果我地的bb,09年3月返到9月,跟住個學年都要返多一年N1。又即係話要讀年半N1先可以升班。小朋友會眼見自己d同學仔升班,但係自己要讀多一年。
同埋跟學年開學的學校,大多數開學都會有適應週/適應月,即係家長可以陪佢上堂。但係年中先返學的小朋友就多數無禁的安排。

不過禁,我都識有d媽媽會:
足2歲就俾佢讀屋企隔離的N1先。
到九月開學,就同佢轉另一間(好d/多人爭d)幼兒園。可能安排坐校車。

LoJulita
如果你想帶小朋友返HK讀書,而又有d要求的,可以考慮九龍塘或者中西區,因為呢2度比較多出名的學校。

有d學校會八、九月開始派form,大約12月開始interview。到時可以去心儀學校的Website或者打電話問下幾時派form

禁止訪問

子爵府

應該唔會喇~

我地呢班 2 月的, 屬大仔.
最快要過左足2歲的生日或者通常 3 月份先返學.

但, 3月, 已經係人地下學期過左 2 月個喇~
到時先返, 學的野其實都幾深 (我以我個仔0個間作參考)
最最最重要的, 係到 09年9月又要讀返 n1.
即係先開始讀返佢已讀的上半part. 再到 2010年 3月, 再重覆已讀的, 我覺得好怪囉~

我寧願比佢返 playgroup 好過 (不過我冇 join 過)
又或者, 明正言順做大仔, 考明校都易收 d.
但如果為讀明校而 3 月返學, 其實冇著數架~
因為到 3 月, 乜都 in 完啦~ 唔會影響佢見明校的表現.

原文章由 LoJulita 於 08-3-3 18:20 發表
一齊分享下!

大宅

我個工人都是今年尾個約到期. 但我的想法同CindyMak一樣, 所以都係等阿B下年9月先返學,唔做插班生. 工人都會繼續請, 因為我是返工媽咪, 阿B重細(還有個讀小學的家姐), 好多嘢都要工人幫.

我個囡以前k1-k3讀北角衛理堂, 每早都係我帶佢搭mtr, 然後我自己返中環. 雖然蘇浙近衛理堂, 但條路難行過返衛理堂,這就是我的擔憂.

我冇唸住阿B讀蘇浙小學(多數去家姐間小學), 只是想趁佢依家學語言黃金時間,比佢有機會多接觸.

原文章由 bal 於 08-3-6 16:13 發表
CindyMak,
你講得好岩,但係個問題就係話個工人到年尾就完,個b緊係早d返學好啦!
我同jeje個case都差唔多呀!所以搵到間3月開班既學校咪好開心囉!

...

別墅

你地咁早兩歲就比 bb 返學啦 ? 我想兩歲半先返, 即 09 年 9 月, 但婆婆都話太細個, 驚返學多細菌會病, 唔想佢返呀, 我想佢早 d 返適應下先, 兩歲我就覺得太細, 唔多捨得呀, 講野都未完全 ok, 想話比老師聽有咩事都怕佢講唔到.

同埋我都唔敢搵太遠的學校, 我唔敢比佢咁細個搭校車呀, 好多校車意外的, 如果叫婆婆每日同佢搭巴士返學, 都麻煩喎, 又唔會每日搭的士咁貴 ..... 仲有, 又唔想佢返全日, 返半日就 ok 啦, 咁細個就要全日返學好慘呢 ...... 香港讀書壓力咁大, 我估佢 d 壓力由幼稚園已經要開始, 所以我想佢 nursary 可以開開心心咁, 我會搵間大 d 校舍多 d 野玩 law, 唔期望佢會學到好多野 ga.

我係咪太多野擔心呢 ????

大宅

係呀!我大仔係5月仔,移家返左半年學都keep住傷風咳,係真係會多病架!
我見佢學校有d細仔/女(即12月bb),真係要長d時間適應,移家返學都重有喊。
我大仔返學都喊左成個月,我初初都好唔捨得架!有諗過不如唔好俾佢返學先。。。
小朋友返學頭個幾2個月(甚至更長時間),佢地d情緒好唔穩定,真係要放多d時間俾佢地。返工的媽媽,你地要儲定假期陪佢地返學呀!

waterloo
如果你想小朋友開開心心,對學業上無乜要求,可以考慮下啟思。
我有2個朋友的小朋友讀啟思,佢地真係好開心。

原文章由 waterloo 於 08-3-6 17:11 發表
你地咁早兩歲就比 bb 返學啦 ? 我想兩歲半先返, 即 09 年 9 月, 但婆婆都話太細個, 驚返學多細菌會病, 唔想佢返呀, 我想佢早 d 返適應下先, 兩歲我就覺得太細, 唔多捨得呀, 講野都未完全 ok, 想話比老師聽有咩事都怕 ...

大宅

其實我地啲b係咪要到10年9月先開始返k1呀??

littlepig:
咁衛理堂好唔好嫁?

大宅

原文章由 kitty1207 於 08-3-6 23:12 發表
其實我地啲b係咪要到10年9月先開始返k1呀??

littlepig:
咁衛理堂好唔好嫁?

2009年9月讀N1(2歲7個月)....最好係2歲8個月前都唔好咁早返學, Playgroup阿Sir話架....所以唔好2歲就讀N1, 影響小朋友架...

2010年9月讀K1(3歲7個月大仔)就最好啦....

首頁

尾頁

跳至