跳至

首頁

尾頁

大宅

咦~~ 你係咪住北角區架? 我都有諗過報衛理堂喎...不過又有d媽咪話會太淺, 驚小學追唔上... 但我又想小b讀得開開心心, 唔想咁細個就有壓力, 都唔知點好...

原文章由 littlepig 於 08-3-6 16:47 發表
我個工人都是今年尾個約到期. 但我的想法同CindyMak一樣, 所以都係等阿B下年9月先返學,唔做插班生. 工人都會繼續請, 因為我是返工媽咪, 阿B重細(還有個讀小學的家姐), 好多嘢都要工人幫.

我個囡以前k1-k3讀北角衛 ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

大宅

kitty12007,

衛理堂幼稚園好! 校長,老師和全部職員都很有經驗,很有愛心, 教學都不錯, 特別佢哋音樂教得很好. 你想像下我和囡囡三年每早都由將軍澳出炮台山,重要行段斜路,而阿囡都從沒有講過辛苦唔想返學.到依家我和阿囡(四年班了)一提起衛理堂我們都很開心, 佢想細佬都讀衛理堂.

我唯一就是覺得衛理堂的英文和普通話堂少(我唔係想要傳統谷個D, 我只係想阿B多接觸外語),所以才考慮細佬讀第二間幼稚園, 但我仍會考慮衛理堂.

原文章由 kitty1207 於 08-3-6 23:12 發表
其實我地啲b係咪要到10年9月先開始返k1呀??

littlepig:
咁衛理堂好唔好嫁?

大宅

回覆 #1 littlepig 的文章

請問知唔知將軍澳邊間幼兒園有上午班, 我見好多都係全日...... 因我怕全日太 辛苦...

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

新都城一期翠茵好似有

原文章由 May媽媽 於 08-3-10 12:56 發表
請問知唔知將軍澳邊間幼兒園有上午班, 我見好多都係全日...... 因我怕全日太 辛苦...

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

littlepig,
請問妳知唔知衛理堂的playgroup又好唔好呢?

原文章由 littlepig 於 08-3-7 11:42 發表
kitty12007,

衛理堂幼稚園好! 校長,老師和全部職員都很有經驗,很有愛心, 教學都不錯, 特別佢哋音樂教得很好. 你想像下我和囡囡三年每早都由將軍澳出炮台山,重要行段斜路,而阿囡都從沒有講過辛苦唔想返學.到依家我和 ...

大宅

小賓女,

Playgroup我就不太清楚, 因為阿囡讀時係未有playgroup.

如果近, 我想我一定會俾阿B去讀.我對佢地有信心 .

原文章由 小賓女 於 08-3-10 15:34 發表
littlepig,
請問妳知唔知衛理堂的playgroup又好唔好呢?

[ 本文章最後由 littlepig 於 08-3-10 17:15 編輯 ]

禁止訪問

民房

There's a sharing in 06年4月媽媽會 about nursery and kindergartens. Actually, there is alot of info regarding the schooling system in HK and can serve as a good foundation for us new moms to research upon.

I was overwhelmed by the detailed and useful info, but i guess it's better than surfing the net for all info. Hope this helps!

Happy reading!
[img align=left][/img]

大宅

我都諗住到小b歲半就幫佢報衛理堂playgroup... 唔知我地阿b會唔會做同學仔呢

原文章由 littlepig 於 08-3-10 17:12 發表
小賓女,

Playgroup我就不太清楚, 因為阿囡讀時係未有playgroup.

如果近, 我想我一定會俾阿B去讀.我對佢地有信心 .

大宅

onchai,

我住將軍澳, 所以阿B唔會去衛理堂playgroup, 因為太細唔想去太遠.

原文章由 onchai 於 08-3-11 09:13 發表
我都諗住到小b歲半就幫佢報衛理堂playgroup... 唔知我地阿b會唔會做同學仔呢

大宅

原文章由 十仔 於 08-3-6 23:21 發表

2009年9月讀N1(2歲7個月)....最好係2歲8個月前都唔好咁早返學, Playgroup阿Sir話架....所以唔好2歲就讀N1, 影響小朋友架...

2010年9月讀K1(3歲7個月大仔)就最好啦.... ...

我同十仔諗法一樣:idea:
我地2月係大仔
2009年9月讀N1
2010年9月先正式讀 K1
會好好多
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/sorbpapa

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

好喎...同學仔
我諗住6月後至安排阿囝讀...如果有位的話
咁你會選邊個時間呀?

原文章由 onchai 於 08-3-11 09:13 發表

大宅

你哋到時係呢度分享下, 因為我對衛理堂很有感情 .

原文章由 小賓女 於 08-3-11 11:54 發表
好喎...同學仔
咁你會選邊個時間呀?

大宅

我之前打去問過, 佢地話最好等阿b 歲半先報, 所以我諗住幫佢報九月開始, 我多數會揀上午, 一星期兩堂試下先...

原文章由 小賓女 於 08-3-11 11:54 發表
好喎...同學仔
咁你會選邊個時間呀?

大宅

一定一定, 好開心聽到有媽咪對衛理堂有好既comment...

原文章由 littlepig 於 08-3-11 12:41 發表

大宅

原文章由 littlepig 於 08-3-7 11:42 發表
kitty12007,

衛理堂幼稚園好! 校長,老師和全部職員都很有經驗,很有愛心, 教學都不錯, 特別佢哋音樂教得很好. 你想像下我和囡囡三年每早都由將軍澳出炮台山,重要行段斜路,而阿囡都從沒有講過辛苦唔想返學.到依家我和 ...

thank you so much..等我同老公商量下先,我住得超近衛理堂嫁

大宅

onchai: 係邊度有playgroup嘅資料呀??thx

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

係呀! 原來歲半報好d呀!
我只係係網上面睇過d資料咋!
咁Q...我都係想選上午&一星期兩堂喎

原文章由 onchai 於 08-3-11 15:06 發表
我之前打去問過, 佢地話最好等阿b 歲半先報, 所以我諗住幫佢報九月開始, 我多數會揀上午, 一星期兩堂試下先...

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

Rio媽...可以去o黎度睇衛理堂playgroup資料 http://www.npmc.edu.hk/daynurse.htm (路過搭訕)

原文章由 kitty1207 於 08-3-11 16:18 發表

onchai: 係邊度有playgroup嘅資料呀??thx

大宅

睛靈勳章 畀面勳章

ok no problem

原文章由 littlepig 於 08-3-11 12:41 發表

首頁

尾頁

跳至