跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我哋一家人去東京啦!!!
已訂機票同酒店 - 4日3夜.
好緊張呀!!
有無媽咪帶過BB去旅行.
分享下, 俾d提示. 有乜嘢要注意!!
可唔可以俾d意見.

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 LoJulita 於 08-3-3 18:30 發表
好緊張呀!!
可唔可以俾d意見.

咁細個帶佢去 辛苦晒喎
記住帶足夠的尿片 / 奶粉, 去醫生到配定退燒水 / 收鼻水 / 化痰咳水藥傍身; 最好帶埋個耳探去, 仲有BB車, 不過就唔好寄倉, 你推埋上機, 去到門口佢地會幫你擺好, 到落機時你等佢地扲返架車比你 (寄倉驚左擲右擲擲壞架車); 仲有退熱貼喎...
總之咁細個帶埋旅行就預一個喼係佢架啦, 仲有今年東京都凍左, 你要帶足夠衫比佢
不過講真如果可以的話, 唔帶好過帶, 好辛苦
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

我仲聴人講要帶5公升煲過的水去tim, 話驚bb唔適應當地的吃水. 不過日本咁乾淨先進, 我諗應該唔使了掛~~

原文章由 LoJulita 於 08-3-3 18:30 發表
好緊張呀!!
可唔可以俾d意見.
我有一對寶貝仔女

大宅

咦~ 我都係會一家三口去東京, 四日三夜喎... 我六月去呀, 你呢? 會去邊度玩呀??

好緊張呀!!
可唔可以俾d意見.

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

複式洋房

原文章由 onchai 於 08-3-4 09:17 發表
咦~ 我都係會一家三口去東京, 四日三夜喎... 我六月去呀, 你呢? 會去邊度玩呀??

312日至15

想咗好多地方, 不過帶BB去, 邊有咁完美呀!

別墅

我這個月尾都同囡囡出發去東京, 七日六夜, 我都會帶水, 仲會帶埋飯煲去煲粥仔, 而家都要開始寫低有什麼要帶, 問了醫生拿平安藥. 其實我估只要食方面OK, 其他都唔太擔心, 因為東京乜都買得到. 這也是我第一次帶囡囡去旅行選擇東京的原因.

我去到應該係櫻花開, 所以主要會去公園睇櫻花, 同埋會去上野動物園, 本來都想去橫濱八景島睇水族館, 不過由於時間唔夠, 想留多D時間在東京市睇櫻花, 所以八景島就下次先去啦. 另外有2日1夜會入箱根浸溫泉.

其實我最關心是在哪裡可以買到靚靚BB衫, 我只識去akachan買BB用品, 但如果想買D 靚BB衫, 大家有沒有提議. 我近排在香港都無同BB買春夏裝, 就係想留返去日本先買.

複式洋房

我plan嘅行程表.

Day 1
Airport Limousine到酒店(新宿)後就shopping吓先
不過weekdays好早閉門 or 簡單食d.

Day 2
Disneyland (全日)
晚上去食蟹. (yummy)

Day 3
築地(滿足咗自己個肚先)
三鷹龍貓館 (好想去, 不過要睇時間)
原宿食Jangara九洲拉麵 (Ichiban)
行公園 (JR原宿站後面-唔記得叫乜 -好似叫"明冶神宮")
表參道行街街
晚上去食ShabuShabu
(返到酒店要pack行李)

Day 4
(可能會攞d行李去上野站放入lockers.)
等走嘅時間搭Skyliner)
上野恩賜公園(睇嬰花希望有)
浅草雷門寺(影吓相)
airport. 返香港.

(只得4, 無得去台場...下次先啦)

複式洋房

原文章由 GUB 於 08-3-4 12:45 發表
我這個月尾都同囡囡出發去東京, 七日六夜, 我都會帶水, 仲會帶埋飯煲去煲粥仔, 而家都要開始寫低有什麼要帶, 問了醫生拿平安藥. 其實我估只要食方面OK, 其他都唔太擔心, 因為東京乜都買得到. 這也是我第一次帶囡囡去 ...

wow...箱根浸溫泉, 點解我無諗過呢.
聽落好似好開心囉.
等我下次請個長假帶女女浸溫泉先.

帶埋飯煲去煲粥仔....... 其實我都煩緊亞女會唔會唔鍾意餐餐食奶奶,冇粥仔食. 會唔會唔飽呢??

帶水....係咪真係要帶5公升水呢?? 帶一半(2.5公升)得唔得呢??
mix日本水得唔得呢??

複式洋房

原文章由 CANDY_SAMSON 於 08-3-3 21:43 發表

咁細個帶佢去 辛苦晒喎
記住帶足夠的尿片 / 奶粉, 去醫生到配定退燒水 / 收鼻水 / 化痰咳水藥傍身; 最好帶埋個耳探去, 仲有BB車, 不過就唔好寄倉, 你推埋上機, 去到門口佢地會幫你擺好, 到落機時你等 ...

基本上我自己去過東京.
所以就選擇東京做我哋一家三口既

"第一次出國活動" - "Our field trip"

係呀, 我諗都會有好多嘢要帶.
一定會好辛苦. 多謝你呀, 我又煩緊架BB車.
諗緊洗唔洗買架"stick車", 屋企嗰架太大&重.

複式洋房

原文章由 GUB 於 08-3-4 12:45 發表
我這個月尾都同囡囡出發去東京, 七日六夜, 我都會帶水, 仲會帶埋飯煲去煲粥仔, 而家都要開始寫低有什麼要帶, 問了醫生拿平安藥. 其實我估只要食方面OK, 其他都唔太擔心, 因為東京乜都買得到. 這也是我第一次帶囡囡去 ...

Hi GUB,
請問akachan响邊到架??
我買BB衫都係去各大牌子嬰兒部買.
唔可以話好特別or好靚, 但ok囉.
BabyGap, Comme Ca Store.

別墅

原文章由 LoJulita 於 08-3-4 13:08 發表

wow...箱根浸溫泉, 點解我無諗過呢.
聽落好似好開心囉.
等我下次請個長假帶女女浸溫泉先.

帶埋飯煲去煲粥仔....... 其實我都煩緊亞女會唔會唔鍾意餐餐食奶奶,冇粥仔食. 會唔會唔飽呢??

帶水....係咪 ...

去浸溫泉係我同老公浸咋, 囡囡我未敢比佢浸呀, 不過諗住同佢入去可以行下, 裡面有好多公園同博物館, 又可以同囡囡坐纜車, cable car同船.

我帶飯煲去煲粥仔, 因為我個囡唔多鍾意食奶, 我又唔想比佢食即食食物, 都唔想比街的食物佢, 所以諗住帶飯煲去煲粥仲方便. 因為新宿可以好方便買到菜同肉, 我帶米去就OK, 我諗住朝早起身煲定2餐, 然後餵奶同我地去食早餐, 返上房就可以入保暖杯到出街食. 中間就可以比D麵包同生果. 因為我想盡量唔好改變佢的飲食習慣.想同係屋企差唔多.

水 我會帶幾支, 然後去akachan買D 專for BB的水, 慢慢溝.

別墅

原文章由 LoJulita 於 08-3-4 13:31 發表

Hi GUB,
請問akachan响邊到架??
我買BB衫都係去各大牌子嬰兒部買.
唔可以話好特別or好靚, 但ok囉.
BabyGap, Comme Ca Store.

akachan:
http://www.akachan.jp/

我會五反田那間, 因為在山手線, 我住新宿比較方便, 同埋附近有埋uniqlo, 可以順便睇埋bb衫

Baby Gap 同 Comme Ca我都會去, 不過因為我在香港買過d好靚的日本bb衫, 不過都幾貴, 我想如果去日本睇下那邊買唔買到. 我估我都係會去大百貨公司的嬰兒部望望有無.

別墅

我又share下我的行程

第一天: 乘早上的機到東京, 下午到達成田, 坐n'ex到新宿酒店check in, 然後在新宿區活動, 我同bb會去行gap 同 comme ca, 爸爸去行電器店, 再一齊去超市買煲粥仔的菜. 晚飯去time square食.

第二天: 早上會去新宿御苑睇櫻花, 不過應該未開哂, 午飯去食ShabuShabu, 因為平過晚飯好多, 飯後去五反田同代官山逛街

第三天: 早上坐romance car去箱根, 午飯在箱根湯本, 然後坐車去強羅check in, 下午去強羅公園 同埋 旅館的花園行同影相, 再浸下溫泉, 然後在旅館食晚飯

第四天: 早上去雕刻之森逛, 下午坐纜車去箱根美術館同大涌谷, 再到蘆之湖坐船, 黃昏坐火車返新宿食晚飯同買菜煲粥.

第五天: 早上先去築地, 不過我怕要排好耐隊, 帶住阿囡唔知得唔得, 之後再去千島之淵睇櫻花, 下午去東京站行街食野, 再去有樂町無印.

第六天: 早上去上野公園睇櫻花, 再去上野動物園. 如果多野睇就全日在上野, 如果下午有時間就會去吉祥寺的井之頭公園睇櫻花同行街.

第七天: 早上check out後, 去返新宿御苑睇櫻花, 因為睇預計, 這天應該是櫻花開得最盛放的日子, 不過我怕星期六會超多人. 之後在新宿行街, 食完午飯就預備出發去機場, 坐黃昏機返香港.

我希望唔算plan得好密行程, 一日最多2-3個行程, 如果到時太趕就會cut, 因為帶住bb, 我估如果大家太累都會返酒店休息下.

其實之前我鍾意行到邊去到邊, 不過帶住bb, 所以今次要事先plan定.

複式洋房

原文章由 GUB 於 08-3-4 16:03 發表

第一天: 乘早上的機到東京, 下午到達成田, 坐n'ex到新宿酒店check in, 然後在新宿區活動, 我同bb會去行gap 同 comme ca, 爸爸去行電器店, 再一齊去超市買煲粥仔的菜. 晚飯去time square食.

第 ...

好完美呀! 淨係睇你既行程都好吸引!
好想join你既團呀!!

3月尾正常就睇到櫻花. 不過今年咁凍, 個冬天咁長....唔知會唔會遲呢?
我3月中去睇就微d囉.

複式洋房

原文章由 GUB 於 08-3-4 16:03 發表

第 ...

講真我覺得你既行程唔算好密.. 我覺得work.
重會好relax.

不過我想問BB每晚點冲涼呢??

大宅

Hi GUB,

我想請問新宿有沒有 Baby Gap?
如果想去五反田間akachan, 應該邊個出口呀?因為我未去過。跟住去uniqlo 有幾遠呢?

謝謝!

原文章由 GUB 於 08-3-4 15:34 發表

akachan:
http://www.akachan.jp/

我會五反田那間, 因為在山手線, 我住新宿比較方便, 同埋附近有埋uniqlo, 可以順便睇埋bb衫

Baby Gap 同 Comme Ca我都會去, 不過因為我在香港買過d好靚的日本bb衫, 不過都幾貴, ...

別墅

原文章由 LoJulita 於 08-3-4 17:33 發表

好完美呀! 淨係睇你既行程都好吸引!
好想join你既團呀!!

3月尾正常就睇到櫻花. 不過今年咁凍, 個冬天咁長....唔知會唔會遲呢?
我3月中去睇就微d囉. ...

thanks, 希望個行程work啦.

我老公昨日上日本網到睇, 話今年東京預計開花日係 3月28日, 盛放會在 4月4日. 我4月4日仲係東京, 希望會睇到盛放啦, 不過我估實超多人.

不過之前幾星期我睇時, 本來話開花日係3月25日, 而家都遲了幾日, 希望到時唔好再延遲啦. 因我已出了機票4月5日返.

[ 本文章最後由 GUB 於 08-3-4 19:19 編輯 ]

別墅

原文章由 LoJulita 於 08-3-4 18:07 發表

講真我覺得你既行程唔算好密.. 我覺得work.
重會好relax.

不過我想問BB每晚點冲涼呢??

去旅行我覺得relax好重要, 最緊要開心舒服, 尤其是今次同bb一齊去. 所以我盡量plan少d行程, 同埋每日最後個行程都可去可唔去, 有乜事我就同bb返酒店啦.

沖涼問題我都苦惱緊. 本來我想買個旅行浴盆, 但for over 1歲那種, 無貨買唔到. 因為我bb未識行同唔多肯自己企, 如果到時出發都仲未識, 就買個可以摺合的沖涼椅比佢, 用花灑沖, 不過事前都要係屋企rehearse下. 如果到時佢企得好好, 我可能會試下叫佢企係到用花灑同佢沖. 最後如果都唔得, 就要在當地買個浴盆啦 (希望唔洗啦)

[ 本文章最後由 GUB 於 08-3-4 19:21 編輯 ]

別墅

原文章由 kitwongoy 於 08-3-4 18:26 發表
Hi GUB,

我想請問新宿有沒有 Baby Gap?
如果想去五反田間akachan, 應該邊個出口呀?因為我未去過。跟住去uniqlo 有幾遠呢?

謝謝!

新宿有間大Gap, 在新宿南口那邊, 不過因我之前去時未有bb, 所以當時無乜留意有無baby gap, 今次會去睇下有無, 因我住的酒店好近. 你趕唔趕知, 唔趕我可以四月初返來再話你知. 或者等LoJilita三月中返來問下佢都好喎 :lol 如果肯定有baby gap, 我知澀谷那間一定有.

五反田那間akachan, 無記錯是西口出, 行大約十分鐘就去到TOC, uniqlo都在那裡. 如果你想行akachan加baby'rus, 你可以去錦町系那間. 在錦町系JR出就到, 不用再行. 我其實都考慮緊去邊間 因為我目標係akachan加uniqlo, 但又想去錦町系, 因有BK媽咪話那裡有多bb衫買. 真係要再請教下d日本通, 我有新料再上來話你地知 :loveliness:

複式洋房

原文章由 GUB 於 08-3-4 19:35 發表

新宿有間大Gap, 在新宿南口那邊, 不過因我之前去時未有bb, 所以當時無乜留意有無baby gap, 今次會去睇下有無, 因我住的酒店好近. 你趕唔趕知, 唔趕我可以四月初返來再話你知. 或者等LoJilita三月中返來問下佢都好 ...

uniqlo - just next to Shinjuku Prince Hotel 都有一間細
(same as GUB - 之前去時未有bb, 所以當時無乜留意有無bb衫)
Gap - 原宿都有一間大 - just across the corner of "Condomania" (有 Gap/GapKids/GapBabies)
akachan加baby'rus - 好吸引 - aiya... ... 好想去

首頁

尾頁

跳至