自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大家好!
有一隻松鼠在街跟了我很久, 佢好細, 我估牠不夠一歲~ 街很凍, 等左成粒鐘都冇人搵佢, 唔知係米被遺棄, 見好可憐便抱了牠回家!
現想問:
1. 如何幫牠尋找主人?
2. 如何知牠有沒有晶片?
3. 要帶牠打什麼針嗎?
4. 食什麼糧? 幼犬糧嗎?
5. 有什麼要注意嗎?

謝謝解答! THANKS!

水晶宮

原文章由 ms_ck 於 08-3-3 21:33 發表
大家好!
有一隻松鼠在街跟了我很久, 佢好細, 我估牠不夠一歲~ 街很凍, 等左成粒鐘都冇人搵佢, 唔知係米被遺棄, 見好可憐便抱了牠回家!
現想問:
4 ...

去獸醫度一check或愛護動物協會,如有晶片,佢地部機一check就知道所有資料。至於食咩我果時養狗都係買乾糧比佢食如果有一歲應該唔洗食幼糧,呢方面或者再第人答下你。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你想先替他找主人?
還是想收養佢呢?
如果你想先嘗試找主人,
你可以做一張Notice,
寫上狗仔特徵,搵到佢既地方,
最好有埋狗仔張相,
你將資料post 入寵物趣談,
我地班狗友會幫手四處發消息的。
如果搵唔到,你帶佢去見獸醫,
佢會知道狗仔有無晶片,如有可追索到狗主的,
亦可以同狗仔做埋body check 添!

子爵府

隻狗狗真係好好彩!能夠遇到樓主你呢D有心人!!!隻狗狗肯唔肯飲水同食嘢??你咪睇佢身型細但可能已經係成犬..想問吓係邊區執架樓主

[ 本文章最後由 over737 於 08-3-3 21:53 編輯 ]

伯爵府

牛年勳章

原文章由 ms_ck 於 08-3-3 21:33 發表
大家好!
現想問:
4 ...

去獸醫度scan下佢有無晶片,留意附近街招(通常係狗主尋犬貼的)。
獸醫會告訴你要打什麼針,通常都係打瘋狗症和防疫各一枝。
無晶片又無狗主出現的話,你可以收養佢。請獸醫幫你領牌就得了!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至