母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔不再媽媽奶的日子,同大家分享下:

再見媽媽奶

親愛的GU仔:
媽媽奶是時候說再見了,2年3個月的日子不易過,又易過,有段小難過的日子,但日子再難過,都過了...
感激你有我同爸爸那股牛脾氣,那股顛狂,沒有呢種惡,我們支持不了這段日子...
由你一出生,我已想好為你預備媽媽奶,當然沒想過,媽媽奶最大得益不只是你的健康,而是我們第一次完美的合作...
從前,總怕你不再需要媽媽奶的日子,可能就是怕不知為何甘趕甘忙的日子會有點空虛吧!
2歲,一直是一個遙不可及的目標,沒想過憑什麼鬥志可以頂下去,滿以為一到2歲,我會有那股欣喜若狂,現在到了,卻沒有太大的興奮,亦沒有當初以為了不起的感覺...
只是,有種平安的感覺,合作的感覺很好,媽媽第一次同你的合作,就如此美好,感覺真的....不得了
這段日子的默契,不知你大了,會否根本不曾記起,但媽媽,卻怎也不能不記起....
將來你要走的路比媽媽長很多,我當然希望如此,我與你之間的默契,信任就由第一口的媽媽奶已經開始了...
呢幾晚,拖著媽媽入房,左一口,右一口媽媽奶,就說沒有了,亞gu自己睡啦...
自然離乳就是如此,無痛,無淚
緊隨而來的,是十幾廿啖的錫,是的,媽媽怎能不滿足?
心肝寶貝乖仔仔:
媽媽同你,走了一段,合作得完美的路...
這是開始....
將來,我地的合作,我地的默契,放心,我知不會太差...
我們就好好的日日行,行千里的路,好好的為心中理想顛下去,狂下去...
祝福你呀,寶貝

[ 本文章最後由 gu 於 08-3-4 08:54 編輯 ]

大宅

So swee t. 我地呢D全泵型奶媽永遠都恨唔到啊! 我泵奶時俾阿仔試下啜,佢仲拉返個Bra落黎話Close 添(啱啱學識Open同Close)吹脹.BTW,我都叫阿仔做阿古.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

子爵府

Gu仔好可愛, 自己講無啦, 我個女16個月, 我諗佢都想講話媽媽, 點解得咁少奶架, 不過佢仲未識講.

自然離乳的感覺真好, 我都想同囡囡無痛無淚咁離乳.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔知幾時輪到我呢.....

原文章由 Lovelybbs 於 08-3-4 10:43 發表
Gu仔好可愛, 自己講無啦, 我個女16個月, 我諗佢都想講話媽媽, 點解得咁少奶架, 不過佢仲未識講.

自然離乳的感覺真好, 我都想同囡囡無痛無淚咁離乳. ...

別墅

好羨慕, 因為我都係全泵媽咪.
希望如果再生一個小朋友, 我可以好好做個埋身奶媽啦~

大宅

好感人..真係好唔捨得果種感覺..
我相信我個囝囝都會有呢一日
我諗到時我都會好空虛

大宅

Gu ma,

Very touching sharing!

Same same feeling as a nursing mama to have such a wonderful years with our darling kid!!
We've built up a good foundation for kid, not only health, but also very strong trustful mother-son relationship!

Let's enjoy onwards!!!

Hayes mama
God is here with us! ^ ^

別墅

so sweet so envy......hope i can do that!! Congulation!!

男爵府

自然離乳就是這麼開心!我仍然好享往昔日餵丁丁的日子!雖然已為第二任奶媽,丁丁也只不過自然離乳幾個月,但已經忘記了怎樣埋身吃了!

GU,讓我們一起在沒餵奶的日子,仍然繼續把最好的給予仔仔,仲要繼續不怕勞苦,面前的路還有很長....很長..........很長.

大宅

gu 媽,

大宅

gu仔早晚都有講媽媽奶啦,不過引開巨一陣,就算,唔要啦,跟住飲盒裝牛奶啦,過渡中,係我未慣既....哈哈哈

大宅

好媽媽勳章

gu仔叻仔,自然離乳,
gu媽,係咪ready下一個啦~
~~ pet : chili ~~★2寶 blog★

公爵府

好感動, 好sweet, 睇到我眼濕濕
我都好想餵到自動離乳, 但現在冇可能了, 因女兒要做姊姊了

男爵府

原文章由 gu 於 08-3-5 10:16 發表
gu仔早晚都有講媽媽奶啦,不過引開巨一陣,就算,唔要啦,跟住飲盒裝牛奶啦,過渡中,係我未慣既....哈哈哈

Gu 媽, 完美的配合, 完美的完結, 好好啊! gu 仔好醒咁為gu妹作好準備呢!

而家子進夜晚都係, 一叫要食奶就引開佢, 過一陣佢就訓著嘞, 係差朝早個一轉, 唔知幾時佢會自己唔食呢?

大宅

係呀,想下一個了,亞仔足3歲會有多個都幾好,2月開始努力,依家好似應該都得左啦,哈哈哈....
亞仔係用車仔引開巨一陣都ok啦,不過晚上要拖住手一起睡,一起傾計....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊