婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我99對我唔錯既....成個 小朋友咁....
因為我同老公都要番工既關係平時都好少陪佢...

但係每次同佢出街....佢都會做出D好肉酸既行為...

舉例: 1) 搭地鐵會搶閘爭位坐..(仲會爭埋比我坐~.~)
2) 不理世人目光講野勁大聲...(加上佢係南京人...操一口唔流利既口音)
3) 會係勁多人個陣做成個細路咁既大動作
4) 成日周街講人是非
5) 係唔應當既場合做唔適當既野...

最重要係佢唔聽人講..所以次次同親得老公同99出街...老公都會鬧佢....一方面覺得仍好慘...成日都無人陪...
第2又覺得佢抵鬧...咁多次都唔聽人講....

有無JM都係咁嫁?!咁你地次後會點呀?!

ly083  原來有這麼多同道中人   發表於 14-10-21 11:54
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 boababe 的帖子

[size=15.555556297302246px]1) 搭地鐵會搶閘爭位坐..(仲會爭埋比我坐~.~)我99有時都系甘,不過我就無咩所謂,講句唔使啦,你自己坐就ok~

男爵府

回覆:有無JM會嫌棄同99出街...原因係怕失禮

我家角色掉轉,被嫌棄嘅係62...佢哋成日話佢恃老賣老(70+),除咗爭位坐,其他事項,我62一啲都弱,夠擔喺人哋間舖大大聲話人哋唔好食...(真係唔驚俾人打)
又喺鐵路大大聲講嘢,問一個問題10次(家事,點解唔可以番去先問呢?)
我C6有時就會當街當巷話62失禮人...

大宅

回覆:有無JM會嫌棄同99出街...原因係怕失禮?!

我個99係亂講野,經典事件1)係酒樓到大大聲講自己收經。 2)無啦啦講自己用護墊。3)人地讚個孫好笑容會答人「梗係啦!唔通喊咩!」 4)飯後有生果盤送,就當面同老細講「d西瓜師姑尿咁,請我都唔食啦!」5)話我好同個囡著裙,會凍親下身,就講「凍親佢個下體啦!」

anna_my_baby    發表於 14-10-24 05:26
Kayiuvov    發表於 14-10-22 19:17
kawai120    發表於 14-10-21 23:18
rachel_ching    發表於 14-10-21 19:49
小肥楊    發表於 14-10-21 17:06
circlebb716  爆笑  發表於 14-10-21 11:53
懿仔媽媽    發表於 14-10-21 11:43
長毛免  笑左  發表於 14-10-21 09:18
yayukicheung  好風趣  發表於 14-10-21 01:37
looklook_66  Lol  發表於 14-10-20 23:03
lovebabe111  我笑左  發表於 14-10-20 22:26
Kayden-mama    發表於 14-10-20 20:15
chelseywong    發表於 14-10-20 19:52

大宅

同我奶奶好相似,但好彩我地好少出街

大宅

其實我奶奶都好人架,但份人太亂講野同會講粗口囉,實際上係好驚死:個孫第一日返幼稚園會訓唔著,整喊個孫又會唔安樂。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

我99
同佢出街食飯,
餸頭餸尾伴碟全包走!
連碟豉油都想打包埋走!
勁樣衰!

einniw_gib  幾慳家喎  發表於 14-10-22 11:28
rachel_ching  Omg  發表於 14-10-21 19:49
yayukicheung  Same,好肉酸  發表於 14-10-21 01:36

別墅

我99份人都冇乜野,只係講野大聲/長氣/口直心快/講野唔分場合地點。

試過有2次同佢去街,坐係度食野傾計,佢的大聲同長氣比人行過黎話,可唔可以收聲,勁尷尬。次次同佢出街食飯,佢都比較腌尖聲悶,唔岩佢食,佢係唔會理個老闆娘係後面,照講:車,呢度尐野都唔好食既,呢樣呢樣冇黎味道,唔得,下次唔好黎食。大大個老闆娘係後面,你眼望我眼,又係勁尷尬,老公話佢,你覺得唔好食姐,唔駛禁大聲話,成個老闆娘係後面呀,食完快尐走啦!

chows  我奶奶可以同你奶奶做   發表於 14-10-21 10:32

水晶宮

我,基本上都見99都係食飯多,除左食飯,我係一定唔會同佢出街,初入門我仲係乖新抱,都會同99出去既,但見識過之後真係唔好再搞我

1.99食buffet, 排生蠔,差唔多到佢佢叫晒我地一齊去打尖攞埋一份
2.有次姑奶同99去睇演唱會,我唔得閒所以冇去,見99執野出門,帶左d麵包,幾條粟米話到時食(好彩我冇去)
3.搭地鐵明明唔夠年齡都買老人票,試過俾人捉,要罰錢佢企喺閘口係咁小個職員

禁止訪問

複式洋房

同我啊媽好似,坐地鐡衝入去。所以我極小同佢坐地鐡出街。通常我都車埋佢。不過冇分別。響地鐡車卡入面勁大聲講嘢。其實已經唔應佢,但佢會照講。如果我揸車佢坐我隔離都係勁大聲(其實我架車好細,同埋架車係得我同佢)

大宅

行過兩次甘大把,第一次結婚無耐同距去行街,由頭“”教”你教到落尾,把口唔停係度哦,買嘢好似驗屍甘,睇完摸完几個字唔買,,冇誇張睇條鹹魚都要三四個字,又走去好多檔重複呢d動作。最後都係買翻頭一檔。第二次,我地俾d超市券俾距買嘢,我老公提議一齊去,距行超市行咗成個鐘淨係買咗包米,我地就跟住距好似宮女太監甘,等左成個鐘。我同老公講第次都咪製!仲有一次同距落樓下散步,唔算出街,一路行一路講,把口唔停甘教導你,真係想叫距收聲!之後冇咩都唔會同距出街。費事谷氣

複式洋房

引用:其實我99對我唔錯既....成個 小朋友咁....

原帖由 boababe 於 14-10-20 發表
其實我99對我唔錯既....成個 小朋友咁....
因為我同老公都要番工既關係平時都好少陪佢...
我都有同感。。。我現在都很怕同99出街。。在公眾場所大聲講野都不在話下,在店舖買野係到搔減錢和禮物先嘔血。

有次我同99佢地一齊去買冷氣機,首先去豐x 睇,問完一大輪,佢走去問個員工 \"你員工價買幾錢 ?\" (大佬, 人地同你有親咩,做咩要用自己quota 幫你買野)

之後,問完唔買。佢走去隔離另一間電器店睇。睇睇下係到研究d插頭係圓腳定方腳,佢竟然走番去豐x 扯人地display個插頭出來比較,睇完一手掉低跟住走番去隔離舖。我個下o 曬嘴。。我都唔敢望豐x d人有冇怒啤佢

番去隔離鋪,決定買了。係咁問人有冇得平,點解在豐x 買有野送,係你到買無野送。之後人地串佢,\"羊毛出自羊身上,人地送野比你,相關的價錢咪又加番落去你買個件貨到。同埋,送的野不一定合用,好似我送個鬚刨比你,你咪又係無用。最實際都係將所謂的禮物的錢減番落貨品的價格到\"

被人串完,就係到扮傻,係咁話人地講得啱。到落單,佢竟然問人有冇現貨攞, 自己攞和自己安裝,不用比錢人。人地就笑佢, \"阿姐,無人舖頭會放冷氣機現貨的。放係到睇到的都係得個架, display來嫁\" 唉…好醜啊,我想即刻快d閃人。

其實仲有其他經典野,我現在避到都盡避同佢出街。我明白自己的媽媽都係師奶,呢d婆仔野我阿媽都有時會有,但無咁唔佢誇張囉。同埋,自己阿媽我可以㩒住佢,人地阿媽我唔敢了。

fumi  自己裝冷氣,勁!   發表於 14-10-22 22:26

別墅

引用:Quote:原帖由+boababe+於+14-10-20+發表其

原帖由 bridebye 於 14-10-21 發表
我都有同感。。。我現在都很怕同99出街。。在公眾場所大聲講野都不在話下,在店舖買野係到搔減錢和禮物先嘔 ...
真係好肉酸

大宅

回覆 0030 的帖子

哈哈~!!我都唯有係咁講~~~有時好驚佢衝門撞到咋陰公.....講極都唔聽..死都要追車...試過衝埋去個門度嫁啦...~~~
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

大宅

回覆 BabyFungT 的帖子

嘩....62都可以咁難頂既咩?!反而62真係好少聽人講WOW....多數聽親都係好嫁WOW~哈哈

rachel_ching  X2  發表於 14-10-21 19:55

大宅

回覆 chows 的帖子

WAKAKAKAKKAKA~~~你99應該係本身好鐘意撩交打個D人~~~~!!!但係好搞笑....聽完都唔知好嬲定好笑~~!!

chows  其實嬲佢唔落  發表於 14-10-21 10:34

大宅

回覆 Kayden-mama 的帖子

我都唔多...但係真係唔想同佢一齊出...但係又好似好衰咁...

大宅

咁都算係一個有人性既99.呀.....~哈哈~

洋房

首頁

尾頁

跳至